Fedezd fel a kastélyt! – Múzeumok Éjszakája Betlérben

2015 május 16. 13:00 - Betlér (Betliar)

Az idei Múzeumok Éjszakáján, május 16-án, szombaton a betléri Andrássy-kastély és parkja a felfedezések helyszínévé válik. Délután két új, kortárs művészeti kiállítás nyílik, este pedig különleges elemlámpás tárlatvezetés keretében, a múzeum történetében először lesz lehetőségük a látogatóknak bepillantani a kastély olyan részeibe, melyek általában nem hozzáférhetők a közönség számára. Idén sem maradnak el a gyerekprogramok és a kosztümös tárlatvezetés.

A gyerekeket délután 13.00 és 16.00 óra között a tematikus kastélylátogatásokhoz kapcsolódó alkotóműhely várja, ahol elkészíthetik Erzsébet királyné legyezőjének másolatát. A kézműves foglalkozások minden egész órában kezdődnek, előzetes bejelentkezés: anna.lachova@snm.sk.

varga

A nap legfontosabb eseménye Jaro Varga kiállításának megnyitója az intézmény legújabb, MÚZEUM CONTEMPORARY elnevezésű, kortárs művészetet támogató kezdeményezésének keretében. Könyvtár 16.5. – 30.9.2015 című kiállítását 15.00 órakor nyitják meg a park bejárata melletti rotundában, mely közel hetven évig zárva volt. A művész másik, Elveszett könyvtár című installációját a kastély történelmi könyvtárában tekinthetik meg a látogatók. Jaro Varga a legjelentősebb szlovák művészek közé tartozik, a MeetFactory vezető kurátora Prágában, ahol jelenleg él és dolgozik.

Az előző évekhez hasonlóan 17.30-tól 23.00 óráig most is zajlanak majd a zenei meglepetésekkel tarkított, közkedvelt történelmi kosztümös tárlatvezetések. Az utolsó vezetés 22.00 órakor indul.

muz ejsz

Az idei újdonság, az elemlámpás, felfedező tárlatlátogatás során a látogatók a kurátorok kíséretében megismerhetik a kastély titkos világát, az oldalsó csigalépcsők, zárt folyosók vagy a kastély fürdőszobáinak varázsát. A rendhagyó, máskor nem látogatható útvonalakon át kalauzoló vezetések 19.30, 20.00, 20.30, 21.00 és 21.30 órakor indulnak. Előzetes jelentkezés: judita.krajciova@snm.sk.

A 2015-ös Múzeumok Éjszakáját 23.00 órakor tűzijáték zárja a betléri Andrássy-kastély parkjában.

-pr-i, rozsnyovidek.sk