Filmvetítés és előadás az uelgi ásatásokról

Filmvetítés és előadás az uelgi ásatásokról


Esemény részletek


2014. április 22-én, kedden 19 órai kezdettel a “Magyarok. Értelmiségi Fórum” keretében Csáji László Koppánynak az uelgi magyar vonatkozású feltárásokról szóló, filmvetítéssel egybekötött előadására várják az érdeklődőket a kassai Rovás Akadémiára (Kmeť utca 34.).

Csáji László Koppány, néprajzkutató, kulturális antropológus, író. (Pécsi Tudományegyetem, Néprajz–Kulturális Antropológia Tanszék) 1971-ben született, terepmunkáit Erdélyben, Délvidéken, Oroszországban (a Volga–Urál vidéken), Indiában, Pakisztánban, Nepálban, Kína Xinchiang tartományában, a Kazak-sztyeppén és a Líbiai sivatagban végezte. Fő kutatási területe a kortárs közösségek vallásantropológiai és szociálantropológiai kutatása, az etnicitás és a diskurzuselemzés. A kyoto-i Sangyo Egyetemen, Los Angelesben a UCLA-n és a Dél-Uráli Állami Egyetemen is adott elő. Publikációi magyar, orosz és amerikai szaklapokban jelentek meg, ezek közül legjelentősebb a Hunza vidékéről írt Flying with the vanishing fairies című, az American Anthropological Association folyóiratában (AoC). Apai ágon családja felvidéki, felmenői Kassán, Szepsiben, Nagyidán és más felvidéki településeken éltek; a család egy része ma is Szlovákiában él.

    Csáji László Koppánynak az április 22-én, 19 órára tervezett előadása magvát az a film képezi, amelyet a MTVA-val és az MTA Bölcsészettudományi Központjával közösen készített az Uelgi-tónál végzett régészeti ásatásról és az Orosz Tudományos Akadémia által szervezett nemzetközi tudományos konferenciáról. Az 52 perces film rendezője Sára Balázs. Olyan korhű környezetben és kellékekkel készítették el a 15 játékfilmes jelenetet, amit a legjobb magyar régészek és történészek felügyeltek. Az utolsó cserép, szíj vagy szablya, de még a köszörűkő is hiteles ásatási rekonstrukció volt, tehát ahogy a mostani eredmények bizonyítják, azt érvényesítették a jurták felépítésében, a lovak szerszámzatán, a gyermekjátékokban és öltözetekben stb. Így nem csak régészeti leleteket, interjúkat és tájakat lát a néző, hanem “életre is keltik” azt, amiről beszélnek. Ezt nevezik manapság “kísérleti régészetnek”. A film készítői a Magyar Tudományos Akadémia közreműködésével dolgoztak. Ez az elő olyan magyar őstörténeti film, amelyet az MTA is elismer, hitelesnek és informatívnak tart.

-rozsnyovidek.sk

forrás: rovart.com

csaji eloadasHagyj üzenetet