Filmvetítés: Felvidék-Horná zem

Filmvetítés: Felvidék-Horná zem


Esemény részletek


Vladislava Plančíková “Felvidék-Horná zem” című filmjének vetítésére kerül sor 2014. június 17-én, kedden 18.00 órakor a kassai Rovás Akadémián (Kmeť utca 34.). A film hossza 74 perc. Belépődíj: 2 €.

Vladislava Plančíková rendező a saját családja történetének titkait tárja fel, a szlovákiai magyarok és magyarországi szlovákok sorsán keresztül a II. világháború utáni kitelepítések kapcsán. Az alkotók (Terézia Mikulášovával) főképp a fiatal korosztályt szólítják meg, mert fontosnak tartják, hogy ők is tájékozódjanak a régmúlt történéseiről.
„A háború utáni időszak „szlovák–magyar sakkjátszmáját” feldolgozó film arra kívánja ráirányítani a figyelmet, hogy nincsenek egyértelmű, fekete-fehér dolgok. Egyszerű emberek történetein keresztül mutatja meg, hogyan törték derékba az életüket a hatalom birtokosai.
Fotók, térképek, levelek, ékszerek, bögrék, cipők kelnek éltere, hogy valljanak a korról a stop-motion animációs technika segítségével. Hivatalos és személyes dokumentumok sorakoznak a történet mögé. A háttérben a dédanyám örökös sóvárgása húzódik a szülőföldje után. A történet gerincét egy pozsonyi magyar, Samarjai Emil naplója adja, aki a ligetfalusi táborban várta a sorsát Lívia lányával, miközben a felesége itthon maradt beteg anyját ápolni…”

-rozsnyovidek.sk

forrás: Rovás

FelvidekHagyj üzenetet