Gombaszögi Nyári Tábor 1. nap

Gombaszögi Nyári Tábor 1. nap

A krasznahorkaváraljai kempingben 2013. július 16-tól 21-ig ismét megrendezésre kerül a Gombaszögi Nyári Tábor, a szlovákiai magyar fiatalok legjelentősebb nyári rendezvénye.

Portálunk a tábor egyik médiapartnere, így folyamatosan teret adunk az eseménnyel kapcsolatos információknak – itt az oldalon és Facebook-profilunkon is – és az előző évekhez hasonlóan idén is napi bontásban közöljük a tábor programját:

2013. július 17. / 1. nap / szerda

7,00 JAIK ébresztő és reggeli
Ügyességi verseny, nyereményjáték, ingyenes reggeli minden érdeklõdõnek a pozsonyi József Attila Ifjúsági Klub szervezésében.
9:00 – 12:00 Csapatok nevezése
Csapatok nevezése a tájfutással, paintballal, iszapbirkózással, vizespólós versennyel egybekötött ügyességi és műveltségi vetélkedőre.
9:00 – 21:00 Kopjafafaragás Nagyferenc Katalinnal az egész hét folyamán
9:00 – 18:00 Kézműves foglalkozások
Kézműves foglalkozások az egész hét folyamán: nemezelés, gyöngyfűzés, korongozás, festőműhely.
oroszors
10:00 Megnyitó
Bollo Péter polgármester és Orosz Örs főszervező köszöntője
10:30 Ifjúsági kerekasztal: egységben az erő
Cúth Csaba (Ponte, elnök), Csémi Szilárd (Cserkészszövetség, ügyvezető elnök), Gubík László (Via Nova ICS elnök), Kovács Balázs (Diákhálózat, alelnök), Valent Ákos (Selye HÖK, elnök)
10:30 Olvasmányos történelem – beszélgetéssel egybekötött könyvbemutató
A Családi Könyvklub bemutatja: Egy monumentális történelmi kalandregény a magyar történelem legvéresebb korszakából: Benkő László: Tatárjárás-trilógia.
A dunaszerdahelyi Historium Kiadó bemutatja: Egy nagy sikerű történelmi regény a magyar középkor zivataros évszázadaiból bátorságról, hősiességről, eretnekségről: Bíró Szabolcs: Non nobis Domine
11:00 Csak egy menet – majdnem stand up, csak ez jobb!benko geza
G. Carlin és B. Hicks szövegeinek felhasználásával szerkesztette s előadja Benkő Géza – Amióta szabad úszó lett, Benkő Géza a legkülönbözőbb dolgokba vágott bele. Azon kívül, hogy színházakban, filmekben és tv-sorozatban vendégszerepel, improvizációs sorozatot indított útjára, önálló esteket állított össze, sőt újabban verseket és blogot is ír. A színházi sátorban első önálló estjét, a Csak egy menetet mutatja be – kissé leporolva, átdolgozva. Hétköznapi eszmefuttatások hétköznapi helyzetekről, keserédes szösszenetek cuccokról, dínóürülékről, a hullámvasútról, életről és halálról – egy bárszékre, konyakra és cigarettára hangszerelve.
12:30 Csapatok bemutatkozása
A vetélkedő sorozatban résztvevő csapatok zászlóbontása és bemutatkozása.
12:00 Beszélgetés Nógrádi György biztonságpolitikai elemzővel
Civilizációk harca, kelet a nyugat ellen? Terror a világban.
12:45 Beszélgetés a Minorma kuratóriumi tagjaival
Résztvevők: Bindics Gábor, Juhász R. József, Czajlik József
A Minorma viszonylag friss szervezet, 2012 őszén alakult, feljebb már bemutattuk. Meggyőződésük, hogy a Minorma hiánypótló szervezet, amely eszmeiségében abból indul ki, hogy a kultúra mély történelmi gyökerekből táplálkozik ugyan, de mindenképpen jelen idejű fogalom. Arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy értékeink és identitásunk megőrzésének, nemzeti méltóságunk fenntartásának legfőbb záloga a ma élő és működő kultúra fejlesztése. Ennek eszköze a fiatal tehetségek támogatása. Hogy hogyan? Vannak-e a láthatáron egyáltalán feltörekvő fiatal tehetségek? Nos, épp erről szól majd a beszélgetés.
13:00 Futballbunda!
Vendégek: Vajda György (a Nemzeti Sport újságírója, akinek kitálalt a délszláv bundamaffia); Benkő Gábor (újságíró, aki Futballgyilkosok címmel könyvet írt a fogadási csalásokról); Novák Tamás (dokumentumfilmes, aki Becsöngetünk és elfutunk címmel kétrészes dokumentumfilmet készített a futball és a sportfogadás kapcsolatáról). Bónusz: futballkvíz! (Nyeremények: névre szóló, dedikált példányok a Futballgyilkosok c. könyvből)
14:00 Nincs tabutéma – ide lőjetek!
Csáky Pállal Kovács Balázs beszélget!
14:00 A pozsonyiak beépítenek
15:00 IV. Gombaszögi MKP-Híd kerekasztal. Megy(-e) a magyar szavazni
Bugár-Berényi021
Vita Bugár Béla és Berényi József pártelnökökkel

16:00 – 17:15 Jean Genet: Slúžky (A pozsonyi színművészetisek előadása )
A történet egy gyilkosság körül forog, viszont Jean Genetet sem a gyilkosság pontos története, sem szociális háttere nem érdekli, hanem a szolgálók jellemét, viszonyait fejti ki. Ők egymás ellentétei, tükörképei, görbe-tükör-képei. Figuráikban a valóság és illúzió határai elmosódnak. Ezen az alapon nyugszik az előadás, mely tele van játékkal, játszmákkal, tükörrel, púderrel és kosztümmel. A néző egy testvérpár életébe kukkanthat bele, akik csakis egymásra vannak utalva, és életüket fantazmagóriákkal tűzdelik tele úrnőjükről, akit egyszerre szeretnek, csodálnak, piedesztálra emelnek és gyűlölnek. Majd egy szép napon névtelen feljelentések írásába kezdenek… Szereplők: Zuzana Kollárová, Marta Maťová, Michaela Čillíková , Rendezte: Száz Pál
Az előadás szlovák nyelvű!
17:20 – 18:00 Beszélgetés a szereplőkkel
16:30 Vasutak, közutak, kiutak és zsákutcák – infrastruktúrafejlesztés Dél-Szlovákiában
Szakmai kerekasztal: a Híd, az MKP és a Szlovákiai Magyarok Kerekasztala szakembereivel Rajkovics Péter, gazdasági újságíró tekinti át az aktuális kérdéseket. Vendégek: Antalík Imre, a Kerekasztal gazdasági bizottságának tagja, Érsek Árpád, parlamenti képviselő, volt közlekedési államtitkár és Farkas Iván, az MKP gazdasági alelnöke.
16:30 Város és emlékezet
Az Irodalmi Szemle júniusi számát bemutatja Szalay Zoltán. Václav Kinga Építészet című könyvének bemutatója. A könyvet bemutatja: Száz Pál és Gyenes Gábor.
17:00 Paintball
17:00 Pecha Kucha Juhász R. Józseffel
Résztvevők: Németh Krisztián, Polák Csilla, Téglás Attila és Kovács Balázs hazai képzőművészek, valamint Roi Vaara finn, és Beate Linne német performerek.
18:00 Az Alma Mater irodalmi pályázatának kiértékelése
Vezeti: Mucha Attila, a Fiatal Írók Körének elnöke.
18:00 Felvidék ízei
borkostolo
Beszélgetés Bott Frigyessel, felvidék egyik vezető borászával. Őstermelésről, borokról, a helyi gasztronómiában rejlő lehetőségekről. Természetesen a kóstolásról sem feledkezünk meg!
18:00 – 3:30 City Soul és Cats in Space session – Novo-Etno-Elektro Nap
Szabad muzsika, rövid koncertek, laza elektronika, dj szettek, spontán jam a CitySoul előadókkal, a táborlakók feltétel nélküli ráhangolása az esti ko

ncertekre.

18:30 5 perc hírnév – 1. válogató
A műsort a Gurigongo találta ki a Jókai Napok közönségének szórakoztatására pár évvel ezelőtt. Amikor elindítottuk, a fene se gondolta volna, hogy akkora siker lesz, mint amilyen lett. Megpróbáljuk hát ellőni a táborban is. A lényeg tömören: szerdán 18:30-tól és csütörtökön 19:00-tól bárki (azaz BÁRKI) színpadra léphet egy öt perces produkcióval (dallal, verssel, muzsikával, bár láttunk már számtalan standupot, sőt néptáncot, hajbefonást meg sztriptízt is). 5 perc után kegyetlenül elhallgattatjuk a fellépőket, a közönség pedig ujjongva tapsol. A hangulatot némileg fokozza a két sokat próbált műsorvezető, Laboda Robi és Tóga. A műsorba jelentkezni a színházi sátor stábtagjainál lehet személyesen (pl. a programok előtt-után, a kocsmaasztalnál, a zuhanyzóban, az esti koncerteken, mindegy). A fellépők a táborlakók megbecsülésében részesülnek, és ha tetszettek a nézőknek, némi aprópénzt is kereshetnek.
19:00 Snapszer bajnokság
thebutchers
20:00 The Butchers koncertje
21:30 Quimby koncert
quimby
Aki végigtombolta néhány koncertjüket, csak az tudja igazán, milyen is az az igazi quimbyfíling. Magyarország legnépszerűbb koncertzenekara idén Gombaszögön is fe

rgeteges bulit csap.

23:00 Unisex koncertunisex
00:00 Éjszakai mozi – Lars von Trier: Riget

A Gombaszögi Nyári Tábor kínálatában több mint 100 program szerepel: remek koncertek, színházi előadások, filmvetítések, kézműves foglalkozások, közéleti beszélgetések, politikai viták, csapatjátékok és sok egyéb mellett utánozhatatlan hangulat, jókedv, fenyvessel körülvett kemping és sok-sok élmény… A szervezők mindenkit szeretettel várnak!

Bővebb infók és aktualitások a Gombaszögi Nyári Tábor honlapján és FB-oldalán olvashatók.

 

 Hagyj üzenetet