Gombaszögi Nyári Tábor – csütörtök

Gombaszögi Nyári Tábor – csütörtök

Idén július 14. és 20. között zajlik a krasznahorkaváraljai kempingben a Gombaszögi Nyári Tábor. Tizenöt helyszínen összesen 250 program, előadás, beszélgetés, foglalkozás, koncert, játék, közösségi élmény várja a táborozókat.

A csütörtöki nap programja:
7:00 – 10:30 Csapatjáték Tájfutás

Hogy máshogy kezdeni egy reggelt, ha nem futással fel a várhoz? Vigyázzatok, állomások, feladatok és megpróbáltatások is várnak rátok az úton, nem csak a sebesség számít! Indulás a táborkapuból, útvonal: tábor-Királyrét-falu-vár

8:00 – 9:00 Gombaovi – Közlekedés nap

Reggeli szabad játék + arcfestés, hajfonás, beszélgetés

8:00 – 3:00 TrapBus

Gyertek Gombaszögre és játsszatok Bélán, a 30 éves Ikaruson!
A világ első szabaduló busza, a TrapBus július 14-20. között Krasznahorkaváralján, a Gombaszögi Nyári Táborban várja a játszani vágyó és izgalmakat kereső mélyen tisztelt közönséget. Némi logika és ügyesség szükségeltetik, a feledhetetlen élmény garantált!!!

A játék díja: 20 EUR/csapat (2-5 fő)

9:00 – 18:00 Labirintus udvar – Teaház
9:00 – 9:45 Gombaovi – Reggeli torna és relaxációs gyakorlatok
10:00 – 17:00 Korona sátor – Frissítő (és) klasszikusok fél órá(k)ban

A választék: Szerelmes lettem, Oroszőrs, Felvidéki csomag, Zúzó, Hangszerkülönlegességek, Valahonnan ismerős, Mű(ked)velős, Chillout, Királylányok ajánlata.

10:00 – 11:30 Szalmaszínház – A múlt kincsei

Titton Viktória (Füleki Vármúzeum) és B. Kovács István (Gömör-Kishonti Múzeum Egyesület)

10:00 – 12:00 Kézműves Ház – Kézműves foglalkozás

A pontos programunkat hamarosan megtalálod az eseményünkben, a tábor alatt pedig keresd a Kézműves Ház falán! Várunk téged korongozni, üveget festeni, mozaikkészítésre, horgolni, batikolni, nemezelni, hennázni, készíthetsz nálunk színes hajfonatokat, és újra kifestheted velünk a kemping egyik házikóját.

10:00 – 20:00 Sárga Szamár sátor – Egész napos fotóműhely Gyetvai Zoltánnal

A fotóművész hagyományos történelmi technikákkal készíti munkáit. Az egész napos foglalkozás alatt a kollódiumos nedves eljárást prezentálja majd, amit Te is kipróbálhatsz!

10:00 – 11:30 Nagysátor – Ki éli túl a görög drámát?

Ki éli túl a görög drámát? Gál Zsolt, politológus-közgazdász és Fiala-Butora János, jogász-közgazdász beszélget a populista gazdaságpolitikáról és az eurozóna jövőjéről.

10:00 – 12:00 Sárga Szamár sátor – Hívd elő a Csacsit!

Reggeli eligazítás a sötétkamrás fotóműhely munkájába való bekapcsolódáshoz. Itt szerezheted be a filmtekercseket, kérhetsz-kaphatsz tanácsot a hagyományos fotóstechnikát illetően.

10:00 – 11:00 Labirintus udvar – Felkészülés a labirintusjárásra

Felkészülés a labirintusjárásra Molnár Kriszta vezetésével. Pici bevezető mindazoknak, akik tavaly nem jártak még a TANDEM labirintusában. Lelki ráhangolódás, megérkezés, felkészülés az útra. Mindenkinek, aki szeretné kipróbálni a labirintusjárást.

10:00 – 11:30 Gombaovi – Délelőtti foglalkozások

Autók készítése kartondobozokból, szemaforok készítése, táblák készítése

10:30 – 11:30 Márai Sándor sátor – Szomolai Tibor: Felvidéki Saga könyvbemutató
11:00 – 14:00 Erdő – Csapatjáték: Paintball

Ne csak a virtuális világban, hanem a valós életben, erdőben, fák között, félhomályban is mutassátok meg, hogy Ti vagytok az igazi mesterlövészek! Találkozó a táborkapuban, ahonnan indulnak a csapatok a helyszínre. A csapatjátékokon kívül is lehet paintballozni minimális anyagi hozzájárulás fejében.

11:00 – 12:00 Labirintus udvar – Labirintusjárás

Labirintusjárás, csak azoknak, akik részt vettek a 10:00-kor kezdődő felkészülésen. A labirintus egy ősi (meditációs) gyakorlat, amely megnyugtatja az elmét, lelassítja a gondolatokat, előhozza a látomásokat, megérzéseket. Rajta keresztül támogatást és tisztánlátást kaphatunk, vagy válaszokat bizonyos problémákra és segítséget a céljaink megfogalmazásában.

11:30 – 13:00 Nagysátor – Határúton: Litauszki János a vajdasági magyarokról szóló dokumentumfilmjének a bemutatója

A vetítés után beszélgetés a film rendezőjével, operatőrével és főszereplőjével. Tavaly a szlovmagy sorsot néztük meg Galán Angival, idén egy délvidéki életút mutatja meg, hogy mi a HaTuMa (határon túli magyar) lét előnye és kihívásai. Gyertek, hátha érint Titeket!

11:30 – 13:30 Márai Sándor sátor – Van MÁSIK! – A Márai Sándor Író Kör (MÁSIK) bemutatkozója

A szervezet céljairól, hivatásáról Laboda Róbert, Mucha Attila és Szászi Zoltán alapítók beszélnek, felolvasás a Kör további tagjainak műveiből.

12:30 – 13:30 Szalmaszínház – jóZENEdó – muzsika másnapra

Aylen’s Fall Másnapos Akusztik
Egyenesen az előző napi nagyszínpados fellépésükről jönnek a srácok, hogy levezessék a zúzást és felvezessék a napunkat!

12:30 – 15:00 Labirintus udvar – Szimulációs társasjáték: egy nehéz döntés a hírszobában

A játékot vezeti Virágvölgyi István a Robert Capa Központ és Feledy Botond a Külpolitikai Újságírás Egyesület részéről. A szimulációs játék során az első 15 jelentkezővel egy hírszerkesztői szoba nehéz dilemmáját döntjük el. Olyan, mint egy szerepjáték: végre 2 órára valaki más lehetsz! Nem kell újságírónak lenned, elég, ha újságolvasó vagy rendszeres kocsmapolitizáló vagy! Garantált élvezet, ingyen kávé, sok és jó vita, no meg valamit lehet is tanulni. Jelentkezni a Kitekintő sátornál kifüggesztett lapokon lehet!!

13:00 – 14:30 Nagysátor – Autonómia: álom vagy valóság?

Korhecz Tamás, Salat Levente, Horony Ákos

13:00 – 16:00 Gombaovi – Foglalkozások

Autók készítése kartondobozokból, szemaforok készítése, táblák készítése

13:30 – 14:30 Márai Sándor sátor – Kockázatok és mellékhatások

Mit adhat egy kórus? Éneklős beszélgetés a Korona énekegyüttessel és vendégükkel, Sósik Szilárddal – többéves táborlakó, zongorista, karnagy, zenetanár, aki ősszel Amerikában turnézott a Felvidéki Tanítók Vass Lajos Vegyeskarával.

14:00 – 16:00 Kézműves Ház – Kézműves foglalkozás

A pontos programunkat hamarosan megtalálod az eseményünkben, a tábor alatt pedig keresd a Kézműves Ház falán! Várunk téged korongozni, üveget festeni, mozaikkészítésre, horgolni, batikolni, nemezelni, hennázni, készíthetsz nálunk színes hajfonatokat, és újra kifestheted velünk a kemping egyik házikóját.

14:00 – 15:00 Sárga Szamár sátor – Zenéljen az irodalom

Minden nap más előadók hoznak megzenésített verseket a délutáni tea mellé egy megadott napi témára. Hozod a gitárodat a táborba? Te is bekapcsolódhatsz!

14:30 – 16:00 Nagysátor – A sajtó jelene és jövője

Molnár Norbert (Új Szó) és Gazda Albert (Cink) a sajtószabadságról

14:30 – 16:00 Márai Sándor sátor – Komáromi Szalon: Sorozatfüggők

Twin Peaks, True Detective, Lost, Wire, Breaking Bad… Vendég: KISS GÁBOR ZOLTÁN esztéta
Bónusz: VILÁGIRODALMI KVííííííZ, értékes nyereményekért!
Házgazda: SÁNTA SZILÁRD irodalomtörténész, GAZDAG JÓZSEF újságíró
Facebook esemény

15:00 – 16:00 Sárga Szamár sátor – Harapj rá a szlovákiai magyar irodalom csemegéire

Szalay Zoltán olvas fel Drága vendelinek című művéből

15:00 – 16:00 Szalmaszínház – Hepp Trupp – bábszínház: Bódog És Szomorilla

Egy vándor király – uralkodói feladatok nélkül. Egy kósza tündér – szakirányú varázsdiploma nélkül. Egy öreg bőrönd és egy szeszélyes piknikkosár. Játsszák: Schneider Jankó, Nagy Viktória Éva, Rendezte: Kolozsi Angéla

15:00 – 17:00 Labirintus udvar – “Work and travel!!”

“Work and travel!!” beszélgetés Benkovics Sándorral, a Camp Leaders Slovakia ügyvezető igazgatójával, társtulajdonosával

15:00 – 17:00 Labirintus udvar – „Te az enyém, én a tied”

Önismereti workshop: „Te az enyém, én a tied” – párkapcsolati hiedelmeink nyomában Hoppál Bori vezetésével. Térképezzük fel együtt, milyen gondolatok, hiedelmek, programok futnak bennünk a párkapcsolatok tekintetében. Ha rátaláltunk ezekre a korlátozó és feszültséget hozó gondolatokra „a férfiakról” és „a nőkrők” a „a Nagy Ő-ről” és a „a Szerelemről”, nézzük meg, el tudjuk-e engedni őket Byron Katie Négy kérdés módszerének segítségével? Évezredes minták, kíméletlen elvárások, rég elavult szerepek… tudatosítsd, érezd át, engedd el!

16:00 – 17:30 Márai Sándor sátor – Szakálos Éva: A gömöri mindenség

Előadás Gömör templomairól és egyéb csodáiról. Szakálos Éva az esztergomi Balassi Bálint Múzeum munkatársa, fiatal kora ellenére jelentős szakirányú tapasztalattal rendelkezik, kutatói tevékenységét 2011-ben Kubinyi András díjjal ismerték el.

16:00 – 17:30 Nagysátor – Negyedmillió lájk ereje, avagy csak a románokat oda-vissza

Trollfoci közönségtalálkozó!

16:30 – 17:30 Sárga Szamár sátor – Friss kávé, ropogós külpolitika

Kötetlen beszélgetés a világot felrobbantó eseményekről Feledy Botonddal és a kitekintős újságírókkal.

17:00 – 18:30 Kézműves Ház – Kézműves foglalkozás

A pontos programunkat hamarosan megtalálod az eseményünkben, a tábor alatt pedig keresd a Kézműves Ház falán! Várunk téged korongozni, üveget festeni, mozaikkészítésre, horgolni, batikolni, nemezelni, hennázni, készíthetsz nálunk színes hajfonatokat, és újra kifestheted velünk a kemping egyik házikóját.

17:30 – 19:00 Márai Sándor sátor – Borkóstoló
17:30 – 19:00 Nagysátor – Ukrajna – a keleti kérdés

Jarábik Balázs (Carnegie) és Debreceni K. Mihály (tudósító)

18:00 – 20:30 Szalmaszínház – Nézőművészeti Kft.: Ady és Petőfi

Kiderül, hogy a költő is ember. Nagy vonalakban végigkövetjük a két költő életútját, csak itt szívbe markoló és húsba vágó lesz az, ami a tankönyvben száraz tény. Játsszák: Katona László, Kovács Krisztián, Rendezte: Scherer Péter

18:00 – 20:00 Labirintus udvar – Felvállalni, aki vagyok

Esti előadás: Felvállalni, aki vagyok. Joós István, serpa, a Szívesség Közösség alapítója

19:00 – 20:30 Nagysátor – Kocsma & város & rock’n’roll + R25

Zenés felolvasóest Czinki Ferenc novelláival, Schoblocher Barbara és Jancsó Gábor (Blahalouisiana) zenéjével; a rendszerváltás után született költők

19:00 – 20:30 Csapatjáték – Snapszerbajnokság

Melyik csapat játékosa bánik a legjobban a kártyákkal? Bizonyítsátok be, hogy a ti csapatotok rendelkezik a legjobb ész- és kártyajárással! A helyszín még pontosítva lesz.

19:00 – 20:30 Márai Sándor sátor – Gazdag József: Egy futbalfüggő naplójából

Gazdag József tíz éven át szerkesztette az Új Szó legnépszerűbb mellékletét, a futballal foglalkozó Focitippet. Az Egy futballfüggő naplójából ennek sportújságírói, bocsánat, futballújságírói pályafutásnak a legjava. Nem csak a futballról.

20:00 – 5:00 Nagysátor – DJ Peter

A pult mögött Gombaszög kedvenc DJ-je!

20:30 – 22:00 Nagyszínpad – Hiperkarma koncert
20:30 – 21:00 Labirintus udvar – Es(z)ti mesék

Példák nyomában

20:45 – 23:00 Márai Sándor sátor – Csillag- és bolygóles a TéKával
22:00 – 0:00 Sárga Szamár sátor – Éjjeli műszak a fotólabban

Előhívjuk és nagyítjuk az aznap kilőtt filmtekercseket. Vegyél részt Te is, less be egy hagyományos sötétkamra munkájába!

22:30 – 23:45 Nagyszínpad – Brains koncert
0:00 – 2:00 Szalmaszínház – VidejóSzínház
0:15 – 2:00 Nagyszínpad – Jóvilágvan

Ha azt mondjuk, Jóvilágvan, vagy Gombaszögi Nyári Tábor, akkor már szinte ösztönösen egyikükről a másikra asszociálunk. A Jóvilágvan elektronikus káosz, a mai értelemben vett rockzene, underground kultúra elemeivel, pszichedelikus pop, illetve népzene keveréke. Bővebben a Jóvilágvanról

A teljes heti program a tábor honlapján olvasható.

– rozsnyovidek.sk, forrás, fotó: www.gombaszog.sk

Portálunk idén is a Gombaszögi Nyári Tábor médiapartnere.

Kapcsolódó írásaink:

DSCF4746

Megkezdődött a Gombaszögi Nyári Tábor

Gombaszög: Erős kezdés Krasznahorkaváralján!

 Hagyj üzenetet