Gombaszögi Nyári Tábor – péntek

2015 július 17. 7:00 - Krasznahorkaváralja (Krásnohorské Podhradie)

Idén július 14. és 20. között zajlik a krasznahorkaváraljai kempingben a Gombaszögi Nyári Tábor. Tizenöt helyszínen összesen 250 program, előadás, beszélgetés, foglalkozás, koncert, játék, közösségi élmény várja a táborozókat.

A pénteki program:
8:00 – 9:00 Gombaovi – Gyüminap

Reggeli szabad játék, foglalkozások, arcfestés, hajfonás, beszélgetés

8:00 – 3:00 TrapBus

Gyertek Gombaszögre és játsszatok Bélán, a 30 éves Ikaruson!
A világ első szabaduló busza, a TrapBus július 14-20. között Krasznahorkaváralján, a Gombaszögi Nyári Táborban várja a játszani vágyó és izgalmakat kereső mélyen tisztelt közönséget. Némi logika és ügyesség szükségeltetik, a feledhetetlen élmény garantált!!!

A játék díja: 20 EUR/csapat (2-5 fő)

9:00 – 18:00 Labirintus udvar – Teaház
9:00 – 14:00 Csapatjáték – Gulyásfőző verseny

Katlanok, állványok, tűzhelyek, zöldség, hús és fűszerek… Ebből gulyás lesz! De a zsűrit nem csak az íz, hanem a tálalás is érdekli! Helyszín még pontosítva lesz.

9:00 – 9:45 Gombaovi – Reggeli torna és relaxációs gyakorlatok
10:00 – 11:30 Gombaovi – Délelőtti foglalkozás

Sólisztgyurma, gyümikóstoló, zselatinfőzés

10:00 – 17:00 Korona sátor – Frissítő (és) klasszikusok fél órá(k)ban

A választék: Szerelmes lettem, Oroszőrs, Felvidéki csomag, Zúzó, Hangszerkülönlegességek, Valahonnan ismerős, Mű(ked)velős, Chillout, Királylányok ajánlata.

10:00 – 11:00 Labirintus udvar – Felkészülés a labirintusjárásra

Felkészülés a labirintusjárásra Molnár Kriszta vezetésével. Pici bevezető mindazoknak, akik tavaly nem jártak még a TANDEM labirintusában. Lelki ráhangolódás, megérkezés, felkészülés az útra. Mindenkinek, aki szeretné kipróbálni a labirintusjárást.

10:00 – 12:00 Kézműves Ház – Kézműves foglalkozás

A pontos programunkat hamarosan megtalálod az eseményünkben, a tábor alatt pedig keresd a Kézműves Ház falán! Várunk téged korongozni, üveget festeni, mozaikkészítésre, horgolni, batikolni, nemezelni, hennázni, készíthetsz nálunk színes hajfonatokat, és újra kifestheted velünk a kemping egyik házikóját.

10:00 – 11:30 Márai Sándor sátor – Szalonok és kaszinók

Független civil kulturális kezdeményezések a magyarlakta régiókban: Somorjai kaszinó, Komáromi szalon, Rimaszombati kávéház

10:00 – 12:00 Labirintus udvar – Van-e szándék?

avagy információk, trükkök és szemlélet, amivel biztosan elérheted a karriercéljaid – interaktív előadás Szűcs István karriertanácsadóval. Mitől nehéz s mitől könnyű állást találni? Mik a sikertelen munkahelykeresés valódi okai? És hogyan függ össze az önbecsülés az álláskereséssel?

10:00 – 12:00 Sárga Szamár sátor – Hívd elő a Csacsit!

Reggeli eligazítás a sötétkamrás fotóműhely munkájába való bekapcsolódáshoz. Itt szerezheted be a filmtekercseket, kérhetsz-kaphatsz tanácsot a hagyományos fotóstechnikát illetően.

10:00 – 11:30 Nagysátor – Felvidéki szellem

Simon Attila és Filep Tamás Gusztáv a két nagy háború között frissiben kisebbségbe szorult felvidéki magyarság korszelleméről.

11:00 – 12:00 Labirintus udvar – Labirintusjárás

Labirintusjárás, csak azoknak, akik részt vettek a 10:00-kor kezdődő felkészülésen. A labirintus egy ősi (meditációs) gyakorlat, amely megnyugtatja az elmét, lelassítja a gondolatokat, előhozza a látomásokat, megérzéseket. Rajta keresztül támogatást és tisztánlátást kaphatunk, vagy válaszokat bizonyos problémákra és segítséget a céljaink megfogalmazásában.

11:30 – 13:00 Márai Sándor sátor – Kutika projekt

„A Kutika egyszerre szól a munkahelyteremtésről, a fenntarthatóságról, a regionális identitás építéséről és arról, hogyan lehet a hagyományból dizájn.” 2014-ben indult a Kutika, mint sajógömöri manufaktúra. A részletekről Szabó Réka és Szalay Zoltán mesélnek.

11:30 – 13:00 Nagysátor – Alkotmányos kihívások Stumpf István, alkotmánybíró

Stumpf István volt a Bibó Szakkollégium igazgatója, mikor többek közt Orbán Viktor, Simicska Lajos és Lévai Anikó nevű hallgatók jártak oda. Az első Orbán-kormány kancellária minisztere, majd immár több éve alkotmánybíró, az ELTE ÁJK oktatója. Az elmúlt időben sokat emlegetett magyar alkotmányozásról beszélgetünk vele, a magyar demokráciáról és arról, hogy működik-e a fékek és ellensúlyok rendszere. Várunk minden gyakorló és gyakorlásra készülő demokratát! Bárkit, aki szavazott vagy fog életében szavazni parlamenti választáson!

11:30 – 13:00 Szalmaszínház – jóZENEdó – muzsika másnapra

MeloDisztiK Szeder-Szabó Krisztina,Turchányi Dániel- párkapcsolati sanzon A Melodisztik a 20-as évek Amerikájától kezdve a 30-as évek Párizsán át a 2000-es évek Budapestjéig idézi meg a sanzonok, slágerek világát. Zenéjük 0-99 éves korig mindenkit elvarázsol.

12:30 – 15:00 Labirintus udvar – Szimulációs társasjáték: egy nehéz döntés a hírszobában

A játékot vezeti Virágvölgyi István a Robert Capa Központ és Feledy Botond a Külpolitikai Újságírás Egyesület részéről. A szimulációs játék során az első 15 jelentkezővel egy hírszerkesztői szoba nehéz dilemmáját döntjük el. Olyan, mint egy szerepjáték: végre 2 órára valaki más lehetsz! Nem kell újságírónak lenned, elég, ha újságolvasó vagy rendszeres kocsmapolitizáló vagy! Garantált élvezet, ingyen kávé, sok és jó vita, no meg valamit lehet is tanulni. Jelentkezni a Kitekintő sátornál kifüggesztett lapokon lehet!!

 

13:00 – 14:30 Nagysátor – Hetven hónap börtönben

Rendszerek és hétköznapok Latin-Amerikából. Tóasó Előd és Lukács Csaba előadása.

13:00 – 15:00 Labirintus udvar – Szívdobbanás – Erőszak a fiatalok párkapcsolataiban

Foglalkozás a másik és a saját nem iránti tiszteletről, valamint a kommunikáció és konfliktusmegoldás erőszakmentes módjairól (Phoenix PT & NANE (Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen) Egyesület

13:00 – 14:00 Márai Sándor sátor – Chemtrail és a rákgyógyító csodaszerek – mi valós az interneten?

Chemtrail, földönkívüli civilizációkról szóló hírek, marsi piramisok, bunkerek a Holdon. A Konteó blog szerkesztőjével az interneten fellelhető legelterjedtebb összeesküvés-elméletek közül csemegézünk.

13:00 – 16:00 Gombaovi – Délutáni foglalkozások

Sólisztgyurma, gyümikóstoló, zselatinfőzés

14:00 – 16:00 Kézműves Ház – Kézműves foglalkozás

A pontos programunkat hamarosan megtalálod az eseményünkben, a tábor alatt pedig keresd a Kézműves Ház falán! Várunk téged korongozni, üveget festeni, mozaikkészítésre, horgolni, batikolni, nemezelni, hennázni, készíthetsz nálunk színes hajfonatokat, és újra kifestheted velünk a kemping egyik házikóját.

14:00 – 15:00 Sárga Szamár sátor – Zenéljen az irodalom

Minden nap más előadók hoznak megzenésített verseket a délutáni tea mellé egy megadott napi témára. Hozod a gitárodat a táborba? Te is bekapcsolódhatsz!

14:00 – 17:00 Szalmaszínház – FÉF – Fiatal Építészek Fóruma

Építészeti „pecha-kucha” és építészeti kiállítás
Előadó építészek: Bartal Zoltán, Bánó Balázs, Boženík Gábor, Csémy Krisztián, Lőw Attila és Szabó Krisztián. Előadó építészdiákok: Tóth Simona, Lovász Ákos. Az előadás ideje alatt építészeti kiállítótérré alakul át a SzalmaSzínház.

14:00 – 15:00 Márai Sándor sátor – Ez a divat!

Együtt énekelni jó! Éneklős beszélgetés a Korona énekegyüttessel és vendégükkel, Nagy Idával. A budapesti énektanár a Csíkszerda kórus tagja, a nagysikerű Kórusok Éjszakájának szervezője. Mesél a 150 tagú (!) kórusukról és a kórusimprovizációról.

14:30 – 15:50 Nagysátor – Beszélgetés, felolvasás Kukorelly Endrével
14:30 – 17:00 Királyrét – Ügyességi versenyek

Lesz itt futás, ugrálás, forgás, szédülés. Legyen a te csapatod, amelyik a legjobban és leggyorsabban műveli ezeket! Találkozunk a Királyréten.

15:00 – 17:00 Labirintus udvar – Dilidokihoz soha?!

Kerekasztal-beszélgetés a segítő beszélgetés különböző műfajairól a karriertanácsadástól a terápiáig. Vendégeink: Hunčík Péter pszichiáter, Bolemant Éva coach, Szűcs István karriertanácsadó. A kerekasztal után beszélgetési lehetőség velük és más tanácsadókkal.

15:00 – 16:00 Márai Sándor sátor – Csenger Sándor: Pénzügyi alapismeretek

Minden fiatal számára nélkülözhetetlen pénzügyi alapműveltség egy sikeres vállalkozó szemszögéből.
Előad: Csenger Sándor

15:00 – 17:00 Labirintus udvar – „Kötelező” kötélkedő (19-)

Önismeret outdoor módszerekkel, CSAK KÖZÉPISKOLÁSOKNAK! Azoknak, akik szeretik a kihívásokat, van játékos kedvük és bátorságukat sem hagyták a sátorban. Ragadd meg a kötél elejét és meglátod, mi vár a végén!

15:00 – 16:00 Sárga Szamár sátor – Harapj rá a szlovákiai magyar irodalom csemegéire

Durica Katarina olvas fel készülő regényéből, amely a szlovákiai magyar identitást vizsgálja

15:50 – 16:10 Nagysátor – Katona László emlékkiállítás

Szkukálek Tünde kurátor nyitja meg a 20 éve elhunyt iparművész emlékkiállítását.

16:00 – 17:00 Márai Sándor sátor – Történészvita

A történelmi Magyarország öröksége – moderál: Kollai István

16:10 – 17:30 Nagysátor – Kisiskolák – hogyan tovább?

Egy év haladékot kapnak a kis létszámú iskolák, ám mi lesz 2016 szeptemberétől? A téma szakértőiként A. Szabó László(MKP) és Prékop Mária (Híd) vitázik.

17:00 – 18:30 Kézműves Ház – Kézműves foglalkozás

A pontos programunkat hamarosan megtalálod az eseményünkben, a tábor alatt pedig keresd a Kézműves Ház falán! Várunk téged korongozni, üveget festeni, mozaikkészítésre, horgolni, batikolni, nemezelni, hennázni, készíthetsz nálunk színes hajfonatokat, és újra kifestheted velünk a kemping egyik házikóját.

17:00 – 18:00 Márai Sándor sátor – Építsd fel a jövődet

A pályakezdés nehézségei. Milyen lehetőségeink vannak a Közép-európai régióban? Karriertanácsadás Hunyadi Mátyás HR- szakértővel

17:30 – 18:30 Nagysátor – Együtt könnyebb

Világi Oszkár az identitásról, közösségi érzésről, régiófejlesztésről, valamint a Kukkónia projektről

18:00 – 19:30 Szalmaszínház – LAÁR ANDRÁS önálló estje

Mi hülyeség, mi nem az?

18:00 – 20:00 Labirintus udvar – A magánytól az összetartozásig

Pál Feri, mentálhigiénés szakember előadása

18:00 – 19:00 Márai Sándor sátor – „Asszony verve jó?”

Beszélgetés a nők elleni erőszak okairól

18:30 – 20:00 Nagysátor – Választások 2016

Nem csak a magyar választókat megszólító pártok lehetőségeiről Tokár Gézával (Kerekasztal),Kovács Balázzsal(Pátria) és Mózes Szabolccsal (Új Szó)

19:00 – 20:00 Márai Sándor sátor – Dacos drámák – Beszélgetés Kalapos Éva Veronika íróval az Arccal a Hóban drámájáról

Dacos drámák – Beszélgetés Kalapos Éva Veronika íróval az Arccal a Hóban drámájáról (2014, FISZ), a színházzal való kapcsolatáról, valamint bemutatjuk a Manó Könyveknél megjelent nagy sikerű D.A.C. ifjúsági regény sorozatát. Moderátor: Németh Dorka

20:00 – 21:00 Márai Sándor sátor – Az Úr Nyolcadik Kerülete – Helyszín a nyócker

Az Úr Nyolcadik Kerülete – Helyszín a nyócker, könyv lesz abból, aminek könyvnek kell lennie. Beszélgetés Pál Dániel Levente készülő kötetéről, a szerző felolvas újabb és korábbi műveiből. Moderátor: Németh Dorka

20:00 – 21:30 Nagysátor – Ukrajna újratöltve

A hibrid háború – dokumentumfilm

20:00 – 5:00 Nagysátor – DJ Peter

A pult mögött Gombaszög kedvenc DJ-je!

20:30 – 21:00 Labirintus udvar – Es(z)ti mesék

Zen történetek

21:00 – 22:00 Nagyszínpad – Musí byť koncert
22:00 – 0:00 Sárga Szamár sátor – Éjjeli műszak a fotólabban

Előhívjuk és nagyítjuk az aznap kilőtt filmtekercseket. Vegyél részt Te is, less be egy hagyományos sötétkamra munkájába!

22:30 – 0:01 Nagyszínpad – Kiscsillag koncert

Akármilyen legendás zenekaralapítók hívták is életre a Kiscsillagot, egyet nem sikerült nekik azt, hogy a Kiscsillag negyven év körüliek garázsrockzenekara legyen. Ugyanis amint Lovasi András, Brautigam Gábor, Ózdi Rezső és Leskovics Gábor összeálltak és megszületett első koncertműsoruk, a zenekar rögtön többnek mutatkozott, mint azt alapítói gondolták. Bővebben a Kiscsillagról

0:00 – 2:00 Szalmaszínház – VidejóSzínház – Molnár Csaba

A szalmaszínház vendége Molnár Csaba filmrendező…és a filmjei. Éjszakai film premier beszélgetéssel!

A teljes heti program a tábor honlapján olvasható.

– rozsnyovidek.sk, forrás, fotó: www.gombaszog.sk

Portálunk idén is a Gombaszögi Nyári Tábor médiapartnere.