Gombaszögi Nyári Tábor – szerda

Gombaszögi Nyári Tábor – szerda

Idén július 14. és 20. között zajlik a krasznahorkaváraljai kempingben a Gombaszögi Nyári Tábor. Tizenöt helyszínen összesen 250 program, előadás, beszélgetés, foglalkozás, koncert, játék, közösségi élmény várja a táborozókat.

A szerdai nap programja:

július 15. szerda

8:00 – 3:00 TrapBus

Gyertek Gombaszögre és játsszatok Bélán, a 30 éves Ikaruson!
A világ első szabaduló busza, a TrapBus július 14-20. között Krasznahorkaváralján, a Gombaszögi Nyári Táborban várja a játszani vágyó és izgalmakat kereső mélyen tisztelt közönséget. Némi logika és ügyesség szükségeltetik, a feledhetetlen élmény garantált!!!

A játék díja: 20 EUR/csapat (2-5 fő)

8:00 – 9:00 Gombaovi – Állatos nap – reggeli szabad játék + arcfestés, hajfonás, beszélgetés
9:00 – 14:00 Csapatjáték regisztráció

A 8-12 főből álló csapatok jelentkezése a placcon. A csapat legalább egyharmad lányból, maximum egyharmad stafftagból állhat. A csapatjáték ingyenes a >nevezéskor 3 euró/fő letétet kérünk, amit a verseny végén visszakap mindenki. A regisztrációra elég, ha csak a csapatparancsnok jön!

9:00 – 9:45 Gombaovi – Reggeli torna + relaxációs gyakorlatok
10:00 – 10:30 Nagysátor – Megnyitó

A Gombaszögi Nyári Tábort ünnepélyesen megnyitja Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának az elnöke, Potápi Árpád János, nemzetpolitikáért felelős államtitkár és Orosz Örs, a tábor főszervezője.

10:00 – 12:00 Kézműves Ház – Kézműves foglalkozás

A pontos programunkat hamarosan megtalálod az eseményünkben, a tábor alatt pedig keresd a Kézműves Ház falán! Várunk téged korongozni, üveget festeni, mozaikkészítésre, horgolni, batikolni, nemezelni, hennázni, készíthetsz nálunk színes hajfonatokat, és újra kifestheted velünk a kemping egyik házikóját.

10:00 – 12:00 Sárga Szamár sátor – Hívd elő a Csacsit!

Reggeli eligazítás a sötétkamrás fotóműhely munkájába való bekapcsolódáshoz. Itt szerezheted be a filmtekercseket, kérhetsz-kaphatsz tanácsot a hagyományos fotóstechnikát illetően.

10:00 – 11:30 Gombaovi – Délelőtti foglalkozások

Állatkák kézműveskedése, origamizás, állatfüles cselenkák készítése

10:00 – 17:00 Korona sátor – Frissítő (és) klasszikusok fél órá(k)ban

A választék: Szerelmes lettem, Oroszőrs, Felvidéki csomag, Zúzó, Hangszerkülönlegességek, Valahonnan ismerős, Mű(ked)velős, Chillout, Királylányok ajánlata.

10:30 – 12:00 Nagysátor – Orbán és Gyurcsány fotósai – a miniszterelnöki fotósok élete

Burger Barna (Orbán Viktor fotósa) és Déri Miklós (Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon egykori fotósa) árulják el műhelytitkaikat Virágvölgyi Istvánnak (Robert Capa Fotográfiai Központ szakmai igazgató). Mi kell ahhoz, hogy valaki udvari fotós legyen? És mi történik, ha bukik a király, akkor merre mehet tovább a fotós? Mindenki jöjjön, aki kíváncsi egy miniszterelnök titkaira!

10:30 – 12:00 Márai Sándor sátor – Best of Világpolitika

Hangácsi István beszélget Ondrejcsák Róberttel (CENAA) és Feledy Botonddal (Kitekintő)

11:00 – 15:00 Szövetség a Közös Célokért asztal – Civil információs nap

Vendégeink lesznek a Nógrád megyei, Borsod – Abaúj – Zemplén megyei és Heves megyei Civil Információs Központok (CIC) vezetői. Célunk többek közt a magyar– külhoni magyar kapcsolatok erősítése, együttműködések kiépítése, a felvidéki magyar szervezetek tájékoztatása a Nemzeti Együttműködési Alap és a Visegrádi Alap pályázati lehetőségeiről, segítségnyújtás a sikeres pályázathoz szükséges kapcsolatépítéshez. Ezúton is felhívjuk a figyelmet a Civil Információs Portálon történő regisztráció lehetőségére: (http://civil.info.hu/kulhoni-civil-regisztracio). Várunk minden érdeklődőt, felvidéki és magyarországi civil szervezetek képviselőit, kérjük, hozzanak magukkal tájékoztató anyagot a szervezeteikről.

11:30 – 13:30 Szalmaszínház – jóZENEdó – muzsika másnapra

Aki bármiféle késztetést érez arra, hogy másoknak muzsikáljon, énekeljen egyet, az hozza a hangszerét és a legjobb hangját a SzalmaSzínházba és muzsikáljunk, énekeljünk egyet közösen.

12:00 – 13:30 Nagysátor – A sajtó politikája és a politika sajtója

Vendégünk Borókai Gábor – Heti Válasz főszerkesztője. A magyar médiában Simicska Lajos híres pénteki ge*izése után felborultak a megszokott viszonyok. Erről és a lehetséges jövőről faggatjuk az első Orbán-kormány egykori szóvivőjét, a Válasz főszerkesztőjét. Hogyan kommunikál a politika, és hogyan lehetne ezen fejleszteni? Mindenkire számítunk, aki vett már kezébe hetilapot!

12:00 – 13:30 Márai Sándor sátor – Gombaszög vs. Hríboklinec – avagy milyen lehetőségeink maradtak a nyelvi jogvédelemben

Csóti György – a Kisebbségi Jogvédő Intézet igazgatójának előadása

12:30 – 15:00 Labirintus udvar – Szimulációs társasjáték: egy nehéz döntés a hírszobában

A játékot vezeti Virágvölgyi István a Robert Capa Központ és Feledy Botond a Külpolitikai Újságírás Egyesület részéről. A szimulációs játék során az első 15 jelentkezővel egy hírszerkesztői szoba nehéz dilemmáját döntjük el. Olyan, mint egy szerepjáték: végre 2 órára valaki más lehetsz! Nem kell újságírónak lenned, elég, ha újságolvasó vagy rendszeres kocsmapolitizáló vagy! Garantált élvezet, ingyen kávé, sok és jó vita, no meg valamit lehet is tanulni. Jelentkezni a Kitekintő sátornál kifüggesztett lapokon lehet!!

13:00 – 16:00 Gombaovi – Délutáni foglalkozások

Állatkák kézműveskedése, origamizás, állatfüles cselenkák készítése

13:30 – 15:00 Márai Sándor sátor – Made in Czechoslovakia

Mit adtak nekünk a csehszlovákok? Nosztalgia és irodalom. Vendégek: Vida Gergely és Michal Habaj

13:30 – 15:00 Nagysátor – Karel Schwarzenberg a Gombaszögi Nyári Táborban!

Elfogadta a Közbeszéd meghívását, és július 15-én, a Gombaszögi Nyári Tábor szerdai nyitónapján Krasznahorkaváraljára látogat Karel Schwarzenberg.

14:00 – 15:00 Sárga Szamár sátor – Zenéljen az irodalom

Minden nap más előadók hoznak megzenésített verseket a délutáni tea mellé. Szerdai vendégünk Illés Anna, aki idén aranysávos minősítést és első helyezést ért el a Tompa Mihály Országos Verseny VII. kategóriájában. Ennek fényében mesél nekünk a versekről és azok megzenésítéséről.

14:00 – 16:00 Szalmaszínház – Felolvasó Színház – KultúrKommandó
14:00 – 14:30 Labirintus udvar – Labirintus udvar megnyitása

Labirintus udvar megnyitása: betekintés a heti programokba, ízelítő az előadásokból, kedvcsináló a workshopokhoz. Szeretettel várunk mindenkit, aki kíváncsi, hogy útvesztő-e a labirintus, kik lesznek az előadók, miért jó reggel a mi teaházunkban ébredezni és hogy ki mindenki lesz a vendégünk a hét folyamán.

14:24 – 16:00 Kézműves Ház – Kézműves foglalkozás

A pontos programunkat hamarosan megtalálod az eseményünkben, a tábor alatt pedig keresd a Kézműves Ház falán! Várunk téged korongozni, üveget festeni, mozaikkészítésre, horgolni, batikolni, nemezelni, hennázni, készíthetsz nálunk színes hajfonatokat, és újra kifestheted velünk a kemping egyik házikóját.

14:30 – 15:30 Labirintus udvar – Felkészülés a labirintusjárásra

Felkészülés a labirintusjárásra Halász Péter és Anita vezetésével. Pici bevezető mindazoknak, akik tavaly nem jártak még a TANDEM labirintusában. Lelki ráhangolódás, megérkezés, felkészülés az útra. Mindenkinek, aki szeretné kipróbálni a labirintusjárást.

15:00 – 16:00 Sárga Szamár sátor – Harapj rá a szlovákiai magyar irodalom csemegéire

Kortárs szerzők olvasnak fel műveikből

15:00 – 16:00 Márai Sándor sátor – Mi a roma integráció, és miért szegregál az iskola?

Beszélgetés Vavrek István pedagógussal, Rimaszécs polgármesterével és Horváth Csabával, a Rimaszombati városi hivatal roma ügyekért felelős előadójával.

15:00 – 16:30 Nagysátor – Európai identitás?

Kereszténység, szekuláris nemzetállamok és bevándorlás a modern Európában
Vendégeink:Szilvay Gergely (mandiner.hu) Paár Ádám (Méltányosság Politikaelemző Központ)

15:30 – 16:30 Labirintus udvar – Labirintusjárás

Labirintusjárás, csak azoknak, akik részt vettek a 14:30-kor kezdődő felkészülésen. A labirintus egy ősi (meditációs) gyakorlat, amely megnyugtatja az elmét, lelassítja a gondolatokat, előhozza a látomásokat, megérzéseket. Rajta keresztül támogatást és tisztánlátást kaphatunk, vagy válaszokat bizonyos problémákra és segítséget a céljaink megfogalmazásában.

16:00 – 16:40 Márai Sándor sátor – Alma Mater Irodalmi Pályázat eredményhirdetés

A lassan hagyománnyá váló irodalmi pályázat eredményhirdetése díjátadóval, valamint felolvasással a díjazott művekből. A műveket a zsűri véleményezi: Bende Tamás, Laboda Róbert, Potozky László.
Moderátor: Mucha Attila.

16:30 – 18:00 Nagysátor – Érdek(telen) szövetségben

Regionális és nyugati érdekek az Iszlám Állam elleni harcban (Wagner Péter és Szalai Máté )

16:50 – 18:00 Márai Sándor sátor – A rendszerváltoz(tat)ás utáni költő

Beszélgetés Bende Tamás költővel művei, egyéb tervei kapcsán, valamint a nemrég megjelent R25 versantológiát illetően.
Moderátor: Németh Dorka

17:00 – 19:30 Szalmaszínház – Szputnyik – Mentőcsónak: Szociopoly

Egy izgalmas színházi társasjátékban a nézők gyakorlatilag végigröhögik a nyomorukat, de az előadás végére csak a döbbenet marad! Adott négy kétgyermekes család – ők a nézők. Családonként 79 ezer forinttal indulnak, ennyi a gyes, a családi pótlék és a segély. AZ ELŐADÁSON-JÁTÉKON KORLÁTOZOTT LÉTSZÁMBAN TUDTOK MAJD RÉSZT VENNI -50FŐ-EZÉRT AZ ELŐADÁS NAPJÁN FEL KELL MAJD IRATKOZNI!

17:00 – 18:30 Kézműves Ház – Kézműves foglalkozás

A pontos programunkat hamarosan megtalálod az eseményünkben, a tábor alatt pedig keresd a Kézműves Ház falán! Várunk téged korongozni, üveget festeni, mozaikkészítésre, horgolni, batikolni, nemezelni, hennázni, készíthetsz nálunk színes hajfonatokat, és újra kifestheted velünk a kemping egyik házikóját.

17:00 – 18:00 Korona sátor – A capella Levegő

Éneklős beszélgetés a Korona énekegyüttessel. Mert énekelni mindenki tud.

17:00 – 18:00 Márai Sándor sátor – Éles lámpafény

Beszélgetés Potozky László a Könyvhétre megjelent legújabb regényéről Éles (2015, Magvető), valamint szó esik a szerző korábbi műveiről is: Nappá lett lámpafény (2013, Magvető).
Moderátor: Mucha Attila

17:00 – 18:00 Királyrét – Csapatok bemutatkozása

A csapatok zászlóikkal és csatakiáltásukkal bemutatkoznak a zsűri előtt a Királyréten.

18:00 – 19:30 Sárga Szamár sátor – Okuláré-extra: kortárs magyar drámák felolvasása

Okuláré-extra: kortárs magyar drámák felolvasása, Skype-beszélgetés az Amargant Színházi Műhely főszervezőjével

18:00 – 19:00 Márai Sándor sátor – Mesterséges nacionalizmus: például mítosz-e a rovásírás?

Perje Zsófia és Orbán Dorka beszélget Hermann Veronikával “Mesterséges nacionalizmus: például mítosz-e a rovásírás?” c. előadás keretében. Veronika most fejezte be a témában disszertációját, az ELTE-n oktat, és eközben múzeumokban dolgozik. Mindenkire számítunk az előadáson, aki olvasott már Petőfi-verset, látta a csodaszarvast vagy véletlen ismeri Zalán futását. Ezeket dekódoljuk közösen, vagyis a magyarság XIX. századi nemzetmitológiai kísérletét. A magyar Zeuszokat vetkőztetjük meztelenre Nektek!

18:00 – 20:00 Nagysátor – Fesztiválszervező kerekasztal

Vendégünk Fekete Réka Mónika, Francisti László, Orosz Örs, Dakó Sándor, Domonkos Pál és Bíró Dávid, Lukács Tibor

18:00 – 20:00 Labirintus udvar – A labirintus nem útvesztő

Esti előadás: A labirintus nem útvesztő. Interaktív előadás Halász Petivel és Anitával úton járásról, a labirintusok világáról, magányos és közös utakról.

18:30 – 23:00 Placc – Csocsóbajnokság

Itt dől el melyik csapat a legjobb a fociban, vagy legalábbis az asztali formájában. Minden csapatot várunk a bejárattal szembeni betonplaccon a csocsóasztaloknál!

19:00 – 20:30 Márai Sándor sátor – Csodálatos tudomány, avagy miért félünk a fizikától?

Interaktív kísérletek a Debreceni Egyetem fiatal kutatói részvételével.

20:00 – 5:00 Nagysátor – DJ Peter

A pult mögött Gombaszög kedvenc DJ-je!

20:30 – 22:00 Nagyszínpad – Aylen´s fall koncert

A tavalyi táborlakók már tudhatják, milyen zúzós zenét is játszik ez a révkomáromi banda. Céljuk, hogy érzelmeket segítsenek feldolgozni saját maguk, és a közönség számára egyaránt. Bővebben az Aylen´s fallról

20:30 – 21:00 Labirintus udvar – Es(z)ti mesék

BORmesék

20:45 – 23:00 Márai Sándor sátor – Csillag- és bolygóles a TéKával
22:00 – 0:00 Sárga Szamár sátor – Éjjeli műszak a fotólabban

Előhívjuk és nagyítjuk az aznap kilőtt filmtekercseket. Vegyél részt Te is, less be egy hagyományos sötétkamra munkájába!

22:30 – 23:45 Nagyszínpad – Kaukázus koncert
0:00 – 2:00 Szalmaszínház – VidejóSzínház

 

A teljes heti program a tábor honlapján olvasható.

– rozsnyovidek.sk, forrás, fotó: www.gombaszog.skHagyj üzenetet