Habsburg György nyitja meg az Erzsébet királynéról szóló betléri kiállítást

Habsburg György nyitja meg az Erzsébet királynéról szóló betléri kiállítást


Esemény részletek


2015. június 4-én 17.00 órai kezdettel kerül sor az Őfelsége, a Királyné – Erzsébet királyné történelmünkben és képzeletünkben című kiállítás ünnepélyes megnyitójára a betléri Andrássy-kastélyban. A kiállítást Habsburg György nyitja meg, beszédet mondanak a Szlovák Nemzeti Múzeum képviselői és fellép Adriana Kučerová operaénekesnő, akit Júlia Grejtáková kísér zongorán.

sisi meghivo

A betléri kastély 2015. évi nyári szezonjának főszereplője a legendás Erzsébet királyné, Sisi lesz. Az Andrássy-kastélyban található múzeumban kiállítást rendeznek róla, amely a maga nemében az első lesz Szlovákiában.
Napjaink kultúrájában kevés az olyan egyértelmű téma, amely több generáció képzeletében és tudatában olyan egységesen van jelen, mint Erzsébet királyné és császárné élete és sorsa. Éppen ez a tudat vagy kép, amely szinte kizárólag a 20. század 50-es éveinek fikciója alapján él bennünk, ihlette, hogy megmutassuk, mi minden rejtőzik Ernst Marischka rendező csodálatosan megalkotott Sissi-trilógiája mögött, melynek főszereplője a bájos Romy Schneider volt. Karácsonykor évről-évre visszafolytott lélegzettel ülünk le a tévé képernyője elé, hogy újra és újra átéljük a fiatal és kedves császárné és jóságos férje, a gondos császár örömeit és bánatait.

sisi
Tudatában vagyunk annak, hogy ennek az idealizált és szép, pasztellszínekben és gyönyörű kosztümökben pompázó képnek képzeletünkben állandó helye van, és nem lehet teljesen felülírni a történelmi tényekkel. Bár azok Erzsébet királyné esetében éppen annyira, vagy talán sokkal lenyűgözőbbek, mint a művészi kivitelezésű filmbeli történet. Múzeumunk gyűjteménye jó alapja, s egyben oka is egy ilyen kiállítás megvalósításának. Sok bemutatásra kerülő műtárgy sohasem volt még kiállítva, és nagy öröm számunkra, hogy a kiállításra több mint tizenöt szlovákiai, magyarországi és ausztriai múzeum és kulturális intézmény kölcsönzött számunkra olyan egyedülálló gyűjteményi tárgyakat, amelyek ritkán hagyják el eredeti tárlatukat és őrzési helyüket. A látogatók a betléri kastély kiállításán több, a királynéhoz kapcsolódó műalkotást tekinthetnek meg, ugyanakkor bemutatásra kerülnek személyes tárgyai is, mint például a legyezője, cipője, brilliánsokkal díszített gyűrűje, amelyet a bártfai plébániának ajándékozott, továbbá az I. Ferenc József számára készített hatalmas trónszék, amelyen a szentté avatott II. János Pál pápa is ült.
A kiállított tárgyak között bizonyosan nagy érdeklődésre számíthat a filmbeli királyné, Romy Schneider báli ruhája is. A kiállításhoz kétnyelvű katalógus készül.
A kiállításhoz kapcsolódóan az egész nyár folyamán számos kísérő rendezvényt szervezünk. A rendezvények arca Sisi hasonmása, Erika Došeková lesz, akivel a látogatók a kastélyban először június 6-án 14.00 órakor találkozhatnak. A kiállítás szeptember 30-ig látogatható.

-rozsnyovidek.sk, forrás: SzNM – BM sajtóközleményHagyj üzenetet