Herold kvartett és Gabriela Vermelho / IX. Thália Fesztivál

Herold kvartett és Gabriela Vermelho / IX. Thália Fesztivál


Esemény részletek


A Thália Színház már IX. alkalommal rendezi meg a THÁLIA FESZTIVÁL című multikulturális rendezvénysorozatát! Október 26-tól december 20-ig tart a magyar, szlovák és cseh színházi előadások és zenei koncertek sorozata.

A fesztivál utolsó eseménye:

December 20. / 19:00

Herold kvartett és Gabriela Vermelho (Prága)
Klasszikusok mindenkinek, kicsit máskép
Helyszín: Történelmi Városháza

Az együttes 1998 őszén alakult. Képességeinek jelentős elismeréseként 2001-ben elnyerte a Kamarazene Cseh Társulásának Díját. Nevével a cseh interpretációs történelem jelentős személyisége előtt tiszteleg: Jiří Herold a híres Cseh kvartett brácsása volt.

A Herold kvartett nemzetközi sikerei közé tartoznak a Németországban, Franciaországban, Spanyolországban, Olaszországban, Nagy-Britanniában, Luxemburgban, Svájcban, Görögországban, Japánban, Brazíliában, Ausztráliában vagy a Hawaii-szigeteken megvalósult koncertfellépések. 2005-ben az együttes a londoni Wigmore Hall-ban debütált, és fellépett az EXPO világkiállításon Aichiban (Japán). Az együttes rendszeresen visszajár főleg a spanyolországi és angliai koncertpódiumokra. Tavaly a kvartett fellépett a Český Krumlovban megrendezett Nemzetközi Fesztiválon és a Prágai Tavasz Nemzetközi Fesztiválon is. A kvartett több zenekarral is együttműködött (a Cseh Rádió Szimfonikus Zenekara, Sukův komorní orchestr – Suk Kamarazenekara, Talichův komorní orchestr – Talich Kamarazenekara…). További kiváló zenészekkel is felléptek, és megtiszteltetés volt számukra, hogy Josef Suk mesterrel is együtt koncertezhettek.

A kvartett négy CD-t készített: a cseh mesterek utolsó kvartettjeivel (B. Smetana, A. Dvořák és L. Janáček), W. A. Mozart három híres kvartettjével (KV 421, 465, 575) és a tehetséges cseh zeneszerző, Václav Zahradník, zeneműveivel.

Gabriela Vermelho zenei és színházi világunk szokatlan egyénisége. Egyszerre énekesnő, hegedű- és brácsaművész, öthúros kvinton-játékos, zeneszerző és színésznő, a klasszikus zene, musicalek, jazz és rock alternatív terén tevékenykedik. A Talich Kamarazenekar tagja, a Gadrew Way kvartett vezetője, együttműködött a Cseh Rádió Szimfonikus Zenekarával, Pavol Haas Kamarazenekarával, a Herold Kvartettel, a Kaprál Quartettel, Gustav Brom Zenekarával, a Čechomor együttessel, stb.

A Maraca és Zimbova együttesekben is játszik, énekel és alkot, közös fellépései vannak az Epoque Quartettel és Peter Wajsarral az EWave csoportosulásban. Színpadi zenét komponál – Ondina című előadás, kladnói Středočeské divadlo (2008), tánc-horror Jessie és Morgiana – Malostranská beseda (2010), balettelőadás Nikdy nekončící příběh (Soha véget nem érő történet), libereci Divadlo F. X. Šaldy színház (2011), a Cseh TV Uloupené mateřství (Ellopott anyaság) című dokumentumfilm zenei aláfestésének szerzője (2009). A ME-SA tánc-csoportosulásnak zenei betétet írt, és interpretált az Echoes című előadásban (2009). Zenét írt és interpretált a Havran című előadáshoz a Veselé skoky együttes számára (2008). A Švandovo divadlo színházban (2011 június) mutatták be az Upálení Satanica 666 című előadást a Hyde Park színházi ciklus keretén belül, az ő zenéjével, melyet elő is adott. Ugyanannak a színháznak 2012 májusában létrehozta és feljátszotta a Mlč, Jobe mlč! című előadás zenéjét. Az Éva varázslónő szerepéért a Balada pro banditu (Ballada a banditáért) (Husa na provázku színház) 2005-ben az Év Tehetségeként megszerezte az Alfred Radok Díjat. 2011 őszén sikeresen játszotta el a főszerepet szopránként Faust Romitelli An Index of Metals című video-opera cseh bemutatóján, és Michal Nejtka Heart in Darkness című számának világpremierjén, ahol énekét kvintonon kísérte. Mindezt a Berg Zenekarral a prágai Roxy klubban. Együttműködik napjaink fiatal cseh szerzőivel (Markéta Dvořáková, Aleš Pavlorek, Michal Nejtek, Jan Meisl), akik a klasszikus zene terén írnak részére zeneműveket.

forrás: Thália Színház

Dátum: 2012-12-20
Helyszín: Történelmi Városháza


Hagyj üzenetet