Héttorony Fesztivál Kassán

Héttorony Fesztivál Kassán

2013 őszén – a Fonó Budai Zeneház szervezésében – második alkalommal indul útjára a Héttorony Fesztivál, melynek helyszínei, a neves építész, Makovecz Imre munkásságához kapcsolódva több országot érintenek. A fesztivál november 6-án kezdődik és 20-án, Makovecz Imre születésnapján fejeződik be Budapesten. Lesznek programok Kolozsváron, Lendván, Makón, Beregszászon, Szabadkán és Kassán is.

“A zene elválaszthatatlan a rítustól, mágiától, vallástól, szórakozástól, egyszóval az ünneptől. Ennek megfelelően két fajtája alakult ki, a szakrális és a világi zene. Mindkettőnek helye és ideje volt évezredeken keresztül. Sajnos mára oda jutottunk, hogy mindenhol valamilyen silány változata szól, és jobbára agymosásra szolgál. Mi a Héttorony Fesztivállal a magyarság, s a velünk együtt élő népek zenéjét ismét az ünnep rangjára emeljük!” (fono.hu)

hettorony2013

A fesztivál kassai programjai 2013. november 10-én, vasárnap kerülnek megrendezésre a Thália Színházban a következő programmal:

16.30 Építészeti kerekasztal: Felvidéki magyar építészek kihívásai a mai Szlovákiában. Házigazda: Pásztor Péter, szlovákiai főépítész

18.00 Lakatos Róbert és a RÉV – Révület lemezbemutató koncert

19.30 Koncert: Lajkó Félix és zenekara

Belépő: 7 €

Lakatos Róbert és réva RÉV

A zenekar 2005-ben alakult. Tagjai felvidéki és magyarországi muzsikusok. Közös anyanyelvük a magyar népzene. Első lemezük, a “Hajnalodik” 2006-ban jelölést kapott a Fonogram-díjra. Második lemezük, a “Brácsatánc” 2008-ban jelent meg. A zenekar fellépett az összes hazai nagy fesztiválon, nagy sikerrel szerepelt Szlovákiában, Belgiumban, Párizsban, Törökországban.
Tagjai: Korpás Éva, Lakatos Róbert, Takács Ádám, Kuti Sándor, Oláh Attila, Mester László, Hanusz Zoltán és Lelkes Tibor.

Lajkó Félixlajkó

A hegedűvirtuóz Lajkó először 2012-ben, a Budapest Folk Fest nyitókoncertjén játszott nagyközönség előtt gyermekkori, legkedvesebb hangszerén, a citerán. Majd egy évvel később, 2013 áprilisában – számos külföldi és hazai siker után – ugyanezen a fesztiválon bemutatta “Mező” című első csak citerás lemezét, mely a Fonó gondozásában jelent meg. Az albumot áprilisi megjelenését követően augusztusban a szakemberek szavazatai alapján a nemzetközi világzenei toplista élére választották.

 

-rozsnyovidek.sk

info: www.thaliaszinhaz.sk

fotó: fidelio.hu, www.thaliaszinhaz.sk

A www.rozsnyovidek.sk oldalon megjelent bármilyen tartalom (írásos anyagok, adatbázisok, információk, képek, videó stb.) utánközlése csak és kizárólag a szerkesztőség engedélyével, változtatás nélkül és a portálra, mint forrásra utaló egyértelmű hivatkozás feltüntetésével lehetséges (kivéve ha egy konkrét dokumentumban egyéb külső szerző vagy forrás van feltüntetve)!Hagyj üzenetet