Kiállításmegnyitó Kassán: Hungarikum – a matyó népművészet

Kiállításmegnyitó Kassán: Hungarikum – a matyó népművészet


Esemény részletek


A miskolci Herman Ottó Múzeum Hungarikum – a matyó népművészet című kiállításának ünnepélyes  megnyitójára 2018. május 16-án, szerdán 16:00 órakor kerül sor a kassai Kelet-Szlovákiai Múzeumban. A kiállítást megnyitják: Dr. Pollák Róbert múzeumigazgató (Kassa), Haraszti Attila, Magyarország kassai főkonzulja, Dr. Tóth Arnold múzeumigazgató (Miskolc) és Viszóczky Ilona kurátor. A megnyitón közreműködnek a Matyó Népművészeti Egyesület táncosai. A kiállítás 2018. szeptember 9-ig tekinthető meg.

A tárlaton a Herman Ottó Múzeum néprajzi gyűjteményében megtalálható eredeti, a matyóság hagyományos népi kultúráját reprezentáló tárgyak ismertetik meg az érdeklődőket a gazdag matyó örökséggel. A hajdan élt emberek életét archív fotográfiák is megidézik a kiállításon: a miskolci Herman Ottó Múzeum, a Néprajzi Múzeum és a Matyó Múzeum fotói. Ezek mellett a Mezőkövesden és a környező falvakban élő kortárs népművész alkotók munkái bizonyítják a hagyományos értékek továbbélését napjainkban.
A matyóság az 1800-as évek végétől a tradicionális magyar népi műveltség egyik reprezentáns csoportja. Mezőkövesd hagyományos kultúrájának közismertté válásában kiemelt szerepet kapott a matyó népművészet legváltozatosabb része, a hímzés és az annak felhasználásával megformálódott népviselet, a színpompás ünneplő női és férfi öltözet. Az eredetileg a textileken alkalmazott matyó hímzésminták a 19-20. század fordulóján már nem csupán a népcsoport jellemzőjeként voltak ismertek, hanem a magyar nemzeti kultúra, a közös történeti gyökerek kifejezésére kiválasztott reprezentatív magyarságkép megjelenítőivé is váltak. A 20. század első felétől pedig az idegenforgalom a világ különböző tájaira juttatta el a matyó népművészet alkotásait, mint a magyar népművészet jellemzőjét.
Az UNESCO emberiség szellemi kulturális örökségének reprezentatív listájára 2012-ben került fel a „Matyó örökség – a hímzés, viselet, folklór továbbélése” örökség-elem.
A matyó népművészet 2013 januárjától a magyarországi Hungarikum Bizottság döntésével úgynevezett “törvény általi hungarikumként” a Hungarikumok Gyűjteményébe került.

 

  • rozsnyovidek


Hagyj üzenetet