Könyvkuckó: Tawahkák földjén

Könyvkuckó: Tawahkák földjén


Esemény részletek


Az októberi Könyvkuckónak a régióból, pontosabban Kecsőből elszármazott Lőrincz Adrián újságíró, utazó lesz a vendége, akivel Ambrus Ferenc, a rendezvény házigazdája kalandos vándorlásairól és a Tawahkák földjén című könyvről beszélget majd. A kötet szerzői Kovács Zoltán, Nagy Endre és az est vendége, Lőrincz Adrián. A könyvbemutatóra 2013. október 23-án, szerdán 16.30 órakor kerül sor a szokott helyen, a rozsnyói 100P bárban. Minden érdeklődőt szeretettel várnak.

tawahkak

A 145 oldalas, elsősorban Mátis Iván fotóival illusztrált kiadvány (119 színes felvétel) a 2012 márciusában Hondurasban, a Moszkitó-parton szervezett VÁNDORLÁSS TAWAHKA 2012 EXPEDÍCIÓ élményanyagát adja közre, ízelítőül néhány részlet a könyvből:

„Állunk a Hegy csúcsán, valahol Közép-Amerikában – egy indián, meg négy közép-európai. A tavaszi napéjegyenlőség napja van, pontban déli tizenkét óra. Nem gondoljuk végig, hogy kerültünk ide, mi vezérelt, mint ahogy azt sem, milyen lesz a visszafelé vezető út. Próbáljuk felfogni a látványt. Körös-körül esőerdő, ameddig a szem ellát, a táj a zöld legelképesztőbb árnyalataiban pompázik, a Hegy lábánál meg, mint egy lusta kígyó, kanyarog a Patuca folyó. Megfoghatatlan, megfogalmazhatatlan a látvány; a léptékek értelmüket vesztik, az Ember – a teremtés koronája – parányinak érzi magát.
Megérte kilométerek ezreit megtennünk, átrepülnünk az Atlanti-óceán másik partjáról, Európa szívéből ide, hogy mindezt megéljük, lássuk?
Nem kérdéses…”

„Az emberi felelőtlenségről folytatott mélázásból gépfegyversorozat riaszt fel. Csónakunk nagy kanyart ír le a helyenként tekintélyesen kiszélesedő folyón, majd a kormányos a parthoz irányítja. Fegyveres útitársaink kiugrálnak, mi pedig Endre révén értesülünk arról, hogy leguánvadászatnak lehetünk részesei. Rövid hajtóvadászat a partot borító sziklákon, illetve a bozótosban, majd a csónakba kerül a vacsorának való – egy tekintélyes méretű, közel méteres gyík személyében. Carlos elégedett; gázt ad, s már suhanunk is tovább. Az utunkba kerülő gázlókon úgy vágunk keresztül, mintha ott sem lennének, a pipantéba becsapó víz háromszor áztat csutakká valamennyiünket.”

„Csónakunkat Ronni és barátja kavicszátonyra vontatja, békésen aszalódunk a tűző napon. A két indián már-már útnak indul, hogy gyalogosan hozzon benzint valamelyik közeli tanyáról, amikor Krausirpi irányából fekete bálákkal megrakott, legalább tízméteres pipante tűnik fel a folyón. Elején és farában állig felfegyverzett, golyóálló mellénybe bújt férfiak állnak. Integetni kezdünk, hátha kiköt, s legénységével megalkuszunk némi benzinre, de Ronniék ránk szólnak: azonnal hagyjuk abba, ezek drogfutárok. Fényes nappal, több mázsa marihuánával megpakolva! Bár igazából félnivalónk nincs, jobbnak látjuk, ha úgy teszünk, mint aki valahol teljesen másutt van.” (Lőrincz A. FB)

-rozsnyovidek.sk

A www.rozsnyovidek.sk oldalon megjelent bármilyen tartalom (írásos anyagok, adatbázisok, információk, képek, videó stb.) utánközlése csak és kizárólag a szerkesztőség engedélyével, változtatás nélkül és a portálra, mint forrásra utaló egyértelmű hivatkozás feltüntetésével lehetséges (kivéve ha egy konkrét dokumentumban egyéb külső szerző vagy forrás van feltüntetve)!Hagyj üzenetet