Magyarok. Értelmiségi Fórum a Rovásban

Magyarok. Értelmiségi Fórum a Rovásban


Esemény részletek


Ács Margit József Attila-díjas magyar író, esszé- és tanulmányíró, műkritikus lesz a vendége az április 23-án 18.00 órától kezdődő fórumnak a kassai Rovás Akadémián (Kmeť utca 34.). Az est fővédnöke Szesztay Ádám, Magyarország kassai főkonzulja.

 
 
acs

Ács Margit József Attila-díjas magyar író, esszé- és tanulmányíró, műkritikus. A Magyar Művészeti Akadémia  tagja  (2002). Egyetemi évei alatt a Szépirodalmi Könyvkiadónál lektori feladatokat kapott, ebben a közegben kezdett megismerkedni a kortárs szépirodalommal. Később a Szépirodalmi Könyvkiadó (1987–1992), majd a Magvető Könyvkiadó (1987–1992) szerkesztőjeként működött. Közben a Magyar Nemzet kulturális rovatába is írt könyvkritikákat.

Saját szépprózai műveket, novellákat, elbeszéléseket és kisregényeket 1975 óta publikál. Szépirodalmi írásai antológiákban, szépirodalmi folyóiratokban, köztük Újhold és önálló kötetekben jelentek meg. Pszichológiai érzékenységgel ábrázolja a kiszolgáltatottság, az elmagányosodás és a bizalmatlanság légkörét.

Az utóbbi évtizedekben újra irodalomkritikákat, esszéket, tanulmányokat ír, 1992-től a Kortárs c. folyóirat kritikai rovatát szerkesztette. A Magyar Írószövetség elnökségének tagja. Eredeti munkaköréből adódóan is, a kiadóktól való távozása után is számos kötet szerkesztője, jegyzeteinek, bevezető tanulmányainak írója.

Díjak, elismerések: Első kötetesek díja (1977), Füst Milán-díj (1989), József Attila-díj (1991), Kölcsey-díj (1999), Arany János.jutalom (2000), Az Év Könyve-díj (2001), Teleki Pál emlékérem (2006), A Magyarország Babérkoszorúja díj (2013)

-rozsnyovidek.sk, forrás: RovásHagyj üzenetet