Majális és falunap felvonulással, tábortűzzel

2015 május 1. 12:00 - Krasznahorkaváralja (Krásnohorské Podhradie)
Krasznahorkaváralja község önkormányzata a falu civil szervezeteivel karöltve az idei évben is megrendezi május 1-én a majálist, amelyet ismét a szocialista Csehszlovákia hagyományait felelevenítő, humoros felvonulással nyitnak meg. A promenádéhoz a tervek szerint idén is csatlakozni fognak a környék veteránautó tulajdonosai. A majálist ezúttal a falunappal egybekötve tartják – számolt be a falu újságja, a Váraljai Hírmondó.

A felvonulás 12.00 órakor indul a kőhídtól és a kempingben ér véget, ahol a civil szervezetek már reggeltől készítik az általuk kigondolt ínyencségeket. A község most is anyagi támogatást nyújt minden olyan civil szervezetnek, amelyik bekapcsolódik a majális szervezésébe és csapatával valamilyen főtt ételt is készít az ünnepség résztvevőinek. A korábbi évekkel ellentétben ezúttal nincs kikötve, hogy csak gulyást lehet főzni – tehát mindenki szabadjára engedheti a fantáziáját és olyan ízekkel lepheti meg a közönséget, amilyennel akarja – nyilatkozta a lapnak Baffy Lajos alpolgármester, az önkormányzat kulturális bizottságának elnöke.

Mivel a majális egyúttal falunap is lesz, sőt, a hagyományos tábortűz is ezen a napon kerül meggyújtásra a kempingben, ezért a falu vezetősége úgy döntött, hogy Krasznahorkaváralja testvértelepüléseit is meghívják az ünnepségre. A kempingben felállított szabadtéri színpadon a kultúrműsor a helyi női és férfi éneklőcsoport fellépésével kezdődik, akik citerakíséret mellett eléneklik a Krasznahorka büszke vára című dalt. A délután folyamán különféle népművészeti előadásokat láthatnak majd a résztvevők, lesznek kézműves foglalkozások a gyerekeknek, tombola és fél háromkor kerül sor az új kemence megszentelésére.

Este 20.00 órától a Sexit együttes fog fellépni, mégpedig az eredeti felállásában. Az egyórás koncert után sem hagyják magukra a sexitesek a közönséget, éjfélig tovább szórakoztatják majd muzsikájukkal az ünneplőket. A zenés est alatt meggyújtott tábortűz egy kicsit szerényebb lesz, mint a korábbi években, mert a kemping melletti erdő biztonságára is ügyelni kell.

(váraljai hírmondó, bumm.sk)