MaNDA Filmklub: Csak egy kislány van a világon

MaNDA Filmklub: Csak egy kislány van a világon


Esemény részletek


A MaNDA Filmklub keretében 2014. december 9-én 18 órai kezdettel az 1929-ben rendezett “Csak egy kislány van a világon” című némafilmet vetítik a kassai Rovás Akadémián (Kmeť utca 34.).

Csak egy kislány van a világon

1929, rendező: Gaál Béla, főszereplők: Jávor Pál, Vándory Gusztáv, Eggerth Márta

Bánáth György földbirtokos és Vass Miklós tanító egymást támogatva gyalogosan térnek haza Szibériából, ahol több mint tíz évet töltöttek hadifogságban. Mindketten állandó vendégek lesznek Pálffyék házánál; a tiszteletes szép lányának, Katinkának udvarolnak. A lány Györgyöt választja. Eljegyzik egymást. Másnap György üzleti ügyben Budapestre utazik. A Gellért fürdőben megismerkedik a szép és kacér Kertessy Ellával, a szomszéd földbirtokos lányával, aki elcsábítja. Az elhagyott Katinka Miklósnak ígéri kezét, noha még mindig a hűtlen Györgyöt szereti. Ella hamarosan más férfiakkal flörtöl. György bűnbánóan tér vissza Katinkához. Miklós önfeláldozóan félreáll.

manda csak

 

[box] MaNDA Filmklub

Kassán, a Rovás Alkotóközösség központjában beindul a MaNDA Filmklub (Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet). A klubba bárki jelentkezhet, aki a filmek és a művészetek szerelmese. Jelentkezni e-mailben a rovas@rovas.sk címen lehet.

A MaNDA Magyarország egyetlen filmes közgyűjteménye. Működésének fő célja, hogy a magyar és egyetemes filmkultúra tárgyi, írásos és egyéb dokumentumainak gyűjtésével, megőrzésével, felújításával és archiválásával, valamint kutatási tevékenységgel hozzájáruljon a magyar filmkultúra fejlődéséhez. A MaNDA Filmgyűjteményében mintegy 64 000 leltári tétel szerepel. A magyar filmállomány felújítása, restaurálása és digitalizálása 1989 óta folyamatosan és tervszerűen zajlik. Könyvtára az ország egyetlen filmes szakkönyvtára, plakáttára 26 000 plakátot, fotótára pedig több mint 350 000 fotót őriz.

A MaNDA a jövőben jelen kíván lenni Magyarország határain túl is, a következő helyszíneken:

– Kassa: Rovás Alkotócsoport – Felvidék

– Zenta: Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium – Vajdaság

– Pélmonostor: Bányai Júlia Népfőiskola – Horvátország

– Szarajevó: HUM – Magyar Polgárok Egyesülete – Bosznia-Hercegovina

– Eszeny: Mitch Ban Hagyományörző Egyesület – Kárpátalja

– Lendva: MNMI – Szlovénia[/box]

 -rozsnyovidek.sk, forrás: RovásHagyj üzenetet