MaNDA Filmklub: Mire megvénülünk

MaNDA Filmklub: Mire megvénülünk


Esemény részletek


A MaNDA Filmklub keretében a Mire megvénülünk című, 1916-ban készült némafilmet vetítik a kassai Rovás Akadémián 2015. január 13-án 18.00 órától.

Ifjabb Uher Ödön magyar filmrendező, operatőr, feltaláló, vállalkozó. Németországban Edmund Uher néven ismert. Apja műtermében elsajátította a fényképészeti és filmszakmai alapismereteket. Kidolgozott egy eljárást a filmszalag előhívási folyamatának egyszerűsítésére. A IV. Károly és Zita királyné koronázásáról készült film egyik operatőre volt. Célja volt, hogy a „cirkuszi bohóságoktól megcsömörlött” közönség számára a „szellemi igényeket kielégítőbb” alkotásokat hozzon létre. Igényesség  és tökéletességre való törekvés jellemezte munkáját. Filmakadémiát alapított, amelyben Uher géptechikát oktatott. Az 1920-as évek elején Svájcba majd Németországba emigrált. 1930-ban szabadalmaztatta a világhírűvé vált Uhertype fényszedő gépet. A világháború éveiben Uher repülési vállalkozást indított. Később Uher Werke néven új céget alapított, amely már nem szedőgépeket, hanem elsősorban magnetofonokat gyártott.

Ifj. Uher Ödön rendezésében készült el az első magyar Jókai-megfilmesítés, az 1916-os Mire megvénülünk. (Németországban már korábban feldolgozták A szegény gazdagokat.) A film mind a közönség, mind a kritikusok körében nagy sikert aratott. Eredetileg 3000 méteres kópiájának nagyjából felét őrzi ma a Filmarchívum.

 MaNDA Filmklub: Mire megvénülünk (r. ifj. Uher Ödön, 1916)

Tartalom: Egy balsorstól üldözött úri család története a reformkor és a szabadságharc idején. Az Áronffyakon tragikus végzet ül, a család elsőszülött férfitagjai öngyilkosok lesznek. Áronffy Lőrinc fiatal korában diáktársaival együtt kézírással sokszorosít egy tiltott forradalmi röpiratot, de azt Sárvölgyi ellopja tőle. Amerikai párbajra kerül sor közöttük. Lőrinc húzza a fekete golyót, s e szerint köteles 25 év múlva főbe lőni magát. Öngyilkossága után idősebb fia, Lóránd hasonló helyzetbe kerül, de neki sikerül elkerülnie végzetét. 
A film hiányosan maradt fenn.

[box]MaNDA Filmklub

Kassán, a Rovás Alkotóközösség központjában beindult a MaNDA Filmklub (Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet). A klubba bárki jelentkezhet, aki a filmek és a művészetek szerelmese. Jelentkezni e-mailben a rovas@rovas.sk címen lehet. A MaNDA Magyarország egyetlen filmes közgyűjteménye. Működésének fő célja, hogy a magyar és egyetemes filmkultúra tárgyi, írásos és egyéb dokumentumainak gyűjtésével, megőrzésével, felújításával és archiválásával, valamint kutatási tevékenységgel hozzájáruljon a magyar filmkultúra fejlődéséhez. A MaNDA Filmgyűjteményében mintegy 64 000 leltári tétel szerepel. A magyar filmállomány felújítása, restaurálása és digitalizálása 1989 óta folyamatosan és tervszerűen zajlik. Könyvtára az ország egyetlen filmes szakkönyvtára, plakáttára 26 000 plakátot, fotótára pedig több mint 350 000 fotót őriz. A MaNDA a jövőben jelen kíván lenni Magyarország határain túl is, a következő helyszíneken: – Kassa: Rovás Alkotócsoport – Felvidék – Zenta: Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium – Vajdaság – Pélmonostor: Bányai Júlia Népfőiskola – Horvátország – Szarajevó: HUM – Magyar Polgárok Egyesülete – Bosznia-Hercegovina – Eszeny: Mitch Ban Hagyományörző Egyesület – Kárpátalja – Lendva: MNMI – Szlovénia[/box]

mire

-rozsnyovidek.sk, forrás: RovásHagyj üzenetet