Portéfilm vetítés és néptánctanulás a Rovásban

Portéfilm vetítés és néptánctanulás a Rovásban


Esemény részletek


A Magyarok. Értelmiségi Fórum keretében 2014. június 12-én, csütörtökön 18 órától a kassai Rovás Akadémián (Kmeť utca 34.) levetítik T. Nagy Imre “Ahonnan elindultam…”  – Duncsák Attila – portré című filmjét. A film hossza 30 perc, utána beszélgetés a művésszel.

“Duncsák Attila Ungváron született 1940-ben. A szentpétervári Iparművészeti Főiskolán tanult, ahol üveg és kerámia szakon diplomát szerzett. Ez volt az a város, amely múzeumaival, zsongó művészeti életével fölszabadította képzeletét. “…nekem ez a főiskola, és maga Leningrád, de a régi Szentpétervár is rengeteget adott, tényleg egy életre szóló érintés volt”. Aztán 1982-ben sikerült Kassára települnie.

“Duncsák Attila azért telepedett le 42 évesen Kassán, hogy közelebb kerüljön Európához és kivívja helyét egy új hazában, melynek szerves része az ott élő magyarság is. Csendes kitartással megváltoztatta életét, de ugyanolyan csendes kitartással megtartotta jogát az álmaihoz, egy megálmodott világhoz. Álmai tele vannak jelentésekkel, szimbólumokkal, asszociációkkal, melyeknek jó része érthető egy másik, európai kultúrájú ember számára is. A való életben főleg Velence és franciaországi tartózkodásai lettek meghatározóak számára.” (PhDr. Kubička Kucsera Klára művészettörténész)

“Europeer. Munkája folytatását jelentik egy magas szintű polgári hagyománynak, mely a múlt századra visszatekintve Máraival és Jákoby Gyulával jelezhető.”
(Csáji Attila festőművész)

A vetítés után 19 órától folytatódik a Ropás! néptáncoktatás, ez alkalommal jobbágytelki táncokat tanulnak majd a résztvevők.

-rozsnyovidek.sk

Duncsák

  

 Hagyj üzenetet