Prímásparádé / IX. Thália Fesztivál

2012 október 26. 18:00 - Kassa (Košice)

A Prímásparádé egy különleges, három éve működő produkció, melyben a magyar zenei élet kimagasló egyéniségei muzsikálnak együtt, akik ugyan különböző zenei műfajokat képviselnek, közös zenei anyanyelvük azonban a magyar népzene, mely a produkció gerincét alkotja.

A tíztagú zenekar tagja a hegedűvirtuóz Pál István Szalonna, az egyedülálló stílusban játszó Vizeli Balázs, Dresch Mihály, akiről elsősorban a dzsessz, Balogh Kálmán, akiről a világzene, Both Miklós, akiről pedig a rock hangzásvilága jut eszünkbe. A Prímástalálkozóban azonban ők is népzenét játszanak, természetesen saját egyéniségüknek, stílusuknak megfelelően, ki-ki a maga hangszerén. Szólóikhoz a hagyományos népi hangszerek legjobb hazai mesterei adják a kíséretet: Doór Róbert nagybőgős és Mester László brácsás, a „koncertmester” pedig a komoly- és népzenét egyaránt magas szinten művelő Lakatos Róbert. A Prímástalálkozó két kiváló énekesnője: Herczku Ágnes és Korpás Éva.

A zenekar koncertjeit a legnagyobb hazai fesztiválokon – a szombathelyi Savariától a miskolci Kalákán át a nyíregyházi VIDOR-ig – minden alkalommal óriási lelkesedéssel fogadja a közönség.

E kiváló formáció minden tagja külön-külön is számos rangos díj birtokosa, s első, közös lemezük is a legnagyobb elismeréseket aratta a szakma körében. A Rendhagyó Prímástalálkozó lemezét a neves világzenei szaklap, a brit Songlines 2010 nyarán beválogatta Top of the World listájára, így lemezük egyik dala, a Kalotaszegi szapora felkerült a magazin mellékleteként megjelenő válogatás CD-re is, 2011-ben pedig itthon a zenekar megkapta az autentikus népzene kategória Fonogram-díját.

Dátum: 2012-10-26
Helyszín: Történelmi Városháza