Rovás Tavaszi Fesztivál

Rovás Tavaszi Fesztivál


Esemény részletek


2012. április 19. – május 20. • Rovás Akadémia

Április 19. (csütörtök), 18.00: Andráskó Péter (Esztergom) kiállítása

Április 20. (péntek), 19.00: Gál Tamás – Lakatos Róbert: Jöttünk külhonból. Színházi est

Április 21. (szombat), 14.00: Rovátka játszóház

Április 24. (kedd), 17.00: Ján Gašpar: Kassai képeslapok (KOŠICE. Pohľady do histórie mesta na starých pohľadniciach). Vásárlással egybekötött könyvbemutató. A szerző a Kassai Tudományos Könyvtár igazgatója, aki a kassai képeslapok legnagyobb gyűjteményével rendelkezik, és negyven éve kutatja Kassa és lakosai történetét.

Április 25. (szerda), 18.00: Lovas Tibor: Halálra szórakoztatva (Amused to death). Roger Waters a Pink Floyd után. Minden idők legismertebb progresszív rockzenekara a Pink Floyd a nyolcvanas évek elején feloszlik. Dalszerzőjük, az énekes basszusgitáros Roger Waters szólókarrierbe kezd, ami kevésbé látványos ugyan, mint a megaprodukcióiról híres zenekaré volt, de ugyanakkor nagyszerű példája az elkötelezett, intellektuális zenészi létnek. Előadásunk multimediális elemekkel, zenével, koncertrészletekkel színesítve próbálja meg bemutatni a békeharcos dalszerző Pink Floyd utáni jelenlétét az ezredforduló zenéjében.

Április 26. (csütörtök), 18.00: Milan Špak útibeszámolója a Himalájáról. Zenei aláfestéssel színesített fotódokumentáció Észak-Indiáról és Nepálról, ahol a művész önkéntesként tanított tibeti és nepáli iskolában. Az előadás második részében a hinduizmus és buddhizmus szent helyein tett utazásairól számol be. Bemutatja India legkeletiesebb államát, Radzsasztánt és a Hunza-völgyet Pakisztánban.

Május 3. (csütörtök), 18.00: Gulyáságyú (Cooking History), 88 perc. Rendezte: Peter Kerekeš. A film különböző európai hadtesteknél szolgált katonai szakácsok portréját szövi egybe, akik tanúi voltak a 20. század háborúinak. Emlékeiken keresztül nyerünk betekintést a dátumok, tények, hadüzenetek, csaták és békekötések színfalai mögé. Megismerjük apró, személyes titkaikat, s közben a történelem olyan dimenziója tárul fel, amiről tankönyvek és archívumok nem beszélnek.

Május 5. (szombat), 10-17.00: A kovácsmesterség fogásai. Workshop Rácz László kovácsmester mozgó kovácsműhelyénél.

Május 7. (hétfő), 18.00: Pap Gábor (Budapest): Képírás, vagy a világra való rácsodálkozás esélyei a művészetekben. Előadás.

Május 9. (szerda), 18.00: Gömöri dokumentumfilmek. Domica felfedezése, 20 perc, szlov., Karsztmélységek őrzői, 25 perc, magy., Barlangszennyezés a Szilicei-fennsíkon, magy.

Május 11. (péntek), 18.00: Kosztolányi Dezső: Esti Kornél dalban. Gulyás Dávid – gitár, ének, Cseke Gyöngyvér – hegedű.

Május 12. (szombat), 10-12.00: Nemezelés felnőtteknek. Pénztárca és hajcsat készítése. Belépődíj: 15 euró.

Május 14. (hétfő), 18.00: Az üldözöttek védelmében. Esterházy János embertársmentő tevékenysége a 2. világháború alatt. Dokumentumfilm, 58 perc, magy., szlov., angol.

Május 15. (kedd), 18.00: Gergely László: Az első világháború hatása Kassa életére. Előadás. Galyer Veronika: „Kosicére jöttem, Kassát találtam“ – Magyarok Kassán a két világháború között. Előadás.

Május 17. (csütörtök), 19.00: Csak egy menet. Benkő Géza előadói estje. A “majdnem stand up” előadást George Carlin és Bill Hicks írásaiból Benkő Géza szerkesztette. A közönség szókimondó, laza, szellemes, provokatív, szemtelen és humoros 70 percre számíthat. Lesz szó életről, halálról, dínóürülékről, vén trottyokról, cuccokról, emberről, istenről, szexről, politikáról, hullámvasútról. 

Május 18. (péntek), 18.00: Nagy Géza: A titokzatos tokaji bor. A könyv a borkészítés titkairól, a Tokaj-Hegyalja színfoltjáról, a tokaji borról, a borászat, a borkészítés tradíciójáról beszél. A szerzővel Havasi Péter beszélget.

Május 19. (szombat), 14.00: Rovátka játszóház. Benne hangszerismeret és táncház Kováts Marcellal.

Kiegészítő programok:
Április 23. (hétfő), 18.00: Ökonet-előadás. A nap folyamán biorezonanciás mérés (időpontkérés a köv. telefonszámon: 0907/58 72 58).

Keddenként 15 órától magyar nyelvkurzus szlovákoknak, 16 órától festészeti workshop Milan Špakkal

Csütörtökönként 16 órától Ötórai tea – angol nyelvkurzus haladóknak

Csütörtökönként 16.30-tól szobrászati workshop Jozef Kužidlo vezetésével

Bővebb és aktuális tájékoztatás a www.rovart.com honlapon.

Dátum: 2012-04-19-tól – 2012-05-20-ig


Hagyj üzenetet