Rozsnyói nyár Kassán: A Tichy testvérek

Rozsnyói nyár Kassán: A Tichy testvérek


Esemény részletek


2014. június 19-én, csütörtökön 17.30-tól kiállítás nyílik a kassai Rovás Akadémián (Kmeť utca 34.) a Rozsnyói Bányászati Múzeum gyűjteményéből, melyen a Tichy testvérek alkotásait láthatja a közönség.

A Rozsnyói Bányászati Múzeum és a Rovás Akadémia közötti együttműködés eredményeként folytatódik a tavaly elindult Rozsnyói nyár Kassán című kiállítássorozat.
A múzeum két jeles alkotó, Tichy Gyula és Tichy Kálmán munkáit állítja ki Kassán, akikre méltán büszke lehet nemcsak maga az intézmény – Tichy Kálmán egy időben a múzeum igazgatója is volt – hanem Rozsnyó városa is, hiszen műveik nyomán messze földön megismerhették a Sajó-parti várost. Tichy Gyula és Tichy Kálmán a hazai és a magyarországi szecesszió és a múlt századforduló két elismert alkotója, akiket a korabeli kritika is nagyra értékelt. Művészetüket a századforduló vizuálisan attraktív kézjegye, érthető szimbolikája, látványos dekorativitása jellemzi.
Mindkét alkotó művészete hosszú ideig lappangott a műtörténet számára. A kassai tárlaton lesznek olyan alkotások, amelyek még sehol sem voltak kiállítva. Igazi csemegének számítanak majd azok a festmények, grafikák, amelyek egy letűnt idő városát, a 19–20. század fordulójának Rozsnyóját örökítették meg.

-rozsnyovidek.sk

forrás: Rovás

tichyHagyj üzenetet