Rozsnyói nyár Kassán: Rozsnyói céhek

Rozsnyói nyár Kassán: Rozsnyói céhek


Esemény részletek


A Rozsnyói nyár Kassán című rendezvénysorozat keretében június 2-án, kedden 18 órai kezdettel kerül sor a Rozsnyói Bányászati Múzeum kiállításának megnyitójára, mely a város egykori céheinek történetét mutatja be. A tárlat június 28-ig látogatható.

Júniusban a Rovás Akadémián megkezdődik a Rozsnyói nyár Kassán. Ezen belül a Rozsnyói céhek című kiállítás nyílik, amelyen a különböző mesterségekre jellemző tárgyakat, a céhek dokumentumait, ládákat, céhleveleket, pecséteket, cégéreket csodálhatja meg az érdeklődő. A Rozsnyói Bányászati Múzeum ezekből válogatva állít össze egy kamaratárlatot.

rozsnyoi cehek

A kiállításon megvásárolható lesz a Rozsnyói céhek című könyv, melynek szerzője Sylvia Holečková, a kiállítás kurátora, a Rozsnyói Bányászati Múzeum történésze. A kiadvány szorosan kapcsolódik a kiállításhoz. A könyv a Legszebb 2013-as könyv és propagációs anyag Szlovákiáról című, országos versenyen 1. helyezést nyert.

A kötetről és a díjátadóról portálunkon is beszámoltunk: A díjazott könyv a rozsnyói céhek életét és tevékenységét dokumentálja:

“A díjazott könyv a kézművesség és céhek történetéhez, valamint Rozsnyó város történelméhez kapcsolódó információk gazdag forrása. A céhekről és céhes hierarchiáról szóló alapvető információkon kívül a gazdag rozsnyói céhes életről is szolgáltat érdekességeket. Figyelmet szentel a céhes ismertetőjeleknek – ezek közé tartoztak a céhládák, céhbehívó táblák, pecsétek, edények, zászlók és cégérek –, továbbá a céhes szokásoknak és a céhek megszűnésének az ipari termelés megjelenését és az első rozsnyói manufaktúrák megalakulását követően. A Rozsnyói céhek című publikációt a Rozsnyói Bányászati Múzeum 2013-ban adta ki szlovák nyelven, angol és magyar nyelvű összefoglalóval.”

-prekop-i, rozsnyovidek.skHagyj üzenetet