„Akárki” – BEMUTATÓ

2013 december 12. 19:00

A kassai Thália Színház 2013. december 12-én 19.00 órai kezdettel tartja legújabb, „Akárki” című darabjának bemutatóját.

Kazinczy bérlet – BEMUTATÓ

Kárpáti Péter:

Akárki

Rendező: Czajlik József

Az utóbbi évtizedek egyik legjelentősebb magyar drámaírójának egyik legkiválóbb, legidőtállóbb művéről van szó. Kárpáti egyszerre meséli el egy konkrét kortársunk mindennapi, hétköznapi történetét, de ezt a sorsot ki is tágítja és egyetemes tapasztalássá teszi. A módszere zseniálisan egyszerű, nemcsak egy, akár az utcai forgatagból, bármilyen hivatalból, a környezetünkből ismerősnek tűnő, hús-vér személyről, de a középkori moralitás műfajából átmentett, kölcsönzött alaptípusról, egy Akárkiről, vagy ha tetszik Jedermannról, Everymenről van szó. Egy emberről, akit egy váratlan életpillanatában meglátogat, felkeres a halál és arra kényszeríti, hogy vessen számot az életével, nézzen vissza, lássa meg, hogyan élt eddig és próbálja meg rendezni viszonyait, kapcsolatait, tegyen rendet, válaszolja meg a nagy kérdéseket, ki is ő, mit ért el, mit hagy maga után? Kárpáti Péternél ráadásul az Akárki egy nő, egy slampos, magát elhanyagoló, elvált asszony, aki megtudja, hogy halálos beteg. Megretten és természetesen hirtelen fontos lesz neki minden, mit addig elhanyagolt, tisztázni akar és tisztán látni, rádöbben, milyen üres is volt eddig az élete, mennyire nem figyelt oda sem másokra, sem magára. Szeretetre vágyik és meghittségre, felelősnek érzi magát azokért, akiket családjának, szeretteinek, ismerőseinek nevez és szeretné, ha ők is felelősséget éreznének iránta. Felkeresi különböző életszakaszainak fontos szereplőit, át-, ki- és megbeszélni szeretné ügyeit-bajait, fontos és lényegtelen dolgait, melyek persze a halál közelben mind jelentőségteljesnek, lényegesnek tűnnek.  Kárpáti mai történetébe gyönyörűen simulnak bele a középkori moralitás eredeti szövegének részletei, párbeszédet teremtve különböző korok életei, életfelfogásai, értékrendjei között. 

 

Dramaturg: Forgács Miklós

Díszlet és jelmez: Gadus Erika m.v.

Mozgás: Kántor Kata

Zeneszerző: Lakatos Róbert

 

Szereplők:
Emma Márkus Judit
Kövesi néni, Aranka Nagy Kornélia
Kövesi bácsi, Tódor Illés Oszkár
Lány csecsemővel, Vera Lax Judit
Vénasszony, Mari Szabadi Emőke
Hölgy, Erika Varga Lívia
Orvos Petrik Szilárd
Tüdőbajos fiú, Tóth Gyula Havasi Péter
Úr/Csontváz, Rendőr Nádasdi Péter
Részeg férfi, Péter Bocsárszky Attila

 

Jegyvásárlás:
– elővételben a Thália Színház szervezési osztályán hétfőtől péntekig 8.00-15.00 óra között (Márai Stúdió, Timonova 3, Kassa,  tel.-fax : 00421-55-623 36 43)

– előadás előtt egy órával a színház pénztárában (telefonszám: 00421-55-622 41 24)

online jegyvásárlás a színház honlapján keresztül

 

-rozsnyovidek.sk

info: www.thaliaszinhaz.sk

A www.rozsnyovidek.sk oldalon megjelent bármilyen tartalom (írásos anyagok, adatbázisok, információk, képek, videó stb.) utánközlése csak és kizárólag a szerkesztőség engedélyével, változtatás nélkül és a portálra, mint forrásra utaló egyértelmű hivatkozás feltüntetésével lehetséges (kivéve ha egy konkrét dokumentumban egyéb külső szerző vagy forrás van feltüntetve)!