Thália Színház: Bányavakság – nyilvános főpróba

Thália Színház: Bányavakság – nyilvános főpróba


Esemény részletek


Két jelentős kőszínházunk, a Komáromi Jókai Színház és a kassai Thália Színház koprodukciójában készült a Bányavakság című darab, melyet Komáromban október 28-án mutattak be, a kassai bemutatóra pedig november 24-én kerül majd sor. Székely Csaba tragikomédiájának nyilvános főpróbáját november 23-án, szerdán 19.00 órától tartják a kassai Thália színpadán.

Székely Csaba:

Bányavakság

Rendező: Czajlik József

Bemutató: 2016.10.28. (Komárom) / 2016.11.24. (Kassa)

Sötét színekkel festett, reménytelen világot ábrázoló tablót kínál Székely Csaba Bányavidék-trilógiájának középső darabja, a Bányavakság. Helyhatósági választások előtt áll a falu. Ince, a polgármester mindent megtesz pozíciója megtartásáért, még attól sem riad vissza, hogy feljelentse a konkurenciát jelentő szomszédját, Izsákot. A kiérkező román rendőr azonban nem csak a hungarista Izsák ügyleteit vizsgálja ki, hanem fényt derít Incze családjának furcsa ügyeire is.
A Komáromi Jókai Színház színpadán két évvel ezelőtt bemutatott Bányavirág a magánszféra reménytelenségéből építkezik, a Bányavakság azonban már a közügyek témakörét is bekapcsolja a történetbe, hiszen a rivalizáló polgármesterjelöltek karaktere, szellemi és lelki állapota tökéletesen leképezi a közösség lehetőségeit is (pontosabban annak hiányát). A hatalomért folytatott harcban semmiféle eszköztől vissza nem riadó, de a közös ellenség okán mégiscsak szövetséget kötő Ince és Izsák, a kisebbségi társadalom két szélsőséges alternatíváját mutatja: az önfeladást és a radikalizálódást.
A szereplők élete rémálomszerű lét, melyben eldönthetetlen, mi okozza a nagyobb kínt, amikor alkoholban pácolva fetreng az, aki nem bírja elviselni a valóságot, vagy amikor valami félreértés folytán kijózanodva csodálkozik rá arra, amiből már semmit sem ért. (www.jokai.sk)

Zene: Lakatos Róbert

Dramaturg: Forgács Miklós

Díszlet, jelmez: Gadus Erika m.v.

Rendezőasszisztens: Balaskó Edit

 

Szereplők

Incze Fabó Tibor
Florin Benkő Géza m.v.
Izsák Tóth Tibor
Iringó Vasvári Emese
Izabella Lax Judit

 

 

  • rozsnyovidek


Hagyj üzenetet