Tisztelet Márainak – kiállítás, beszélgetés, könyvbemutató, Füveskönyvek

Tisztelet Márainak – kiállítás, beszélgetés, könyvbemutató, Füveskönyvek

A kassai Thália Színház, Magyarország Kassai Főkonzulátusa és a Magyar Művészeti Akadémia születésnapja előestéjén Márai Sándorra, Kassa híres szülöttére, a kiemelkedő íróra, költőre, európai gondolkodóra emlékezik.

2014. április 10., Márai Stúdió,  Timonova 3, Kassa

17.00  KIÁLLÍTÁS
Együttgondolkodás Máraival – Miklosovits László, magyarországi grafikusművész rajzai és grafikái a kávéházi galériában
A tárlatot megnyitja: Szaszák György publicista

17.15    MÁRAI SZELLEMI HATÁSA
Forgács Miklós dramaturg beszélgetése Miklosovits Lászlóval, Szaszák Györggyel és Bartusz Györggyel

17.45    KÖNYVKERESZTELŐ
Szaszák György: Kassai kapuk című új könyvének keresztelője
A kötet keresztszülei:
Czimbalmosné Molnár Éva,  Magyarország kassai főkonzulja
Czajlik József, a kassai Thália Színház igazgatója

 

2014. április 10., Thália Színház, Mojmírova 1, Kassa

19.00  

GYULAI VÁRSZÍNHÁZ

 Füveskönyvek – Az Élet nagy kérdései

 Márai Sándor, Hamvas Béla és Weöres Sándor bölcseletei

 Előadják:

 Dunai Tamás – színművész

 Binder Károly – zongoraművész

 Barkóczi Beáta – táncos

Dramaturg – Rideg Zsófia

Rendező: Gedeon József

Az idei bemutató folytatása annak a sorozatnak, amelyet több mint tíz éve kezdtek el a Gyulai Várszínházban. Olyan szerzők művei hangzanak itt el évente, akik nem dramatizált formában írták le gondolataikat a XX. századi magyar irodalom nagy alakjaiként. Márai Sándor, Simonyi Imre, Weöres Sándor, Krúdy Gyula, Hamvas Béla egy-egy könyve volt fókuszban az eddigi előadásokon. A közös gondolkodás eredményeként jutottak el arra az elhatározásra, hogy a XX. század három nagy géniuszának: Márai Sándornak, Hamvas Bélának és Weöres Sándornak a bölcseleteiből készítenek egy válogatást Füves könyvek címmel. Rideg Zsófia dramaturg lett felkérve arra, hogy állítson össze egy anyagot arról, hogy hárman miként vélekednek a Világ nagy dolgairól. A három szerző spirituálisan is sok hasonlóságot mutat, amely reményeink szerint kiderül ebből az estből is. Ugyanis mindhárman ugyanarról beszélnek, a LÉNYEGRŐL.
„Illatáradat, szellemi lakoma, madárdal. Nyarat idéző összeállításunkban három bölcs „Prosperónk” nyelvünk egzotikus szigetén párbeszédet folytat egymással e különös, kiismerhetetlen lényről, az emberről. Vallanak a nőről és a férfiról, a virágokról és a fákról, a madarakról és a természetbe olvadás szépségéről, világunk válságáról, a mindent elborító trágyaözönről, állam- és hazaszeretet különbségéről, ördögökről és angyalokról, a sárgarépa erényeiről és a séta lényegéről – nem recepteket adva, hanem mintegy útközben vissza-visszanézve tapasztalataikat
megosztva velünk. Komor színekkel, minden szépítés, ködösítés nélkül lefestett reménytelen vaskori világunkban a lélek hangjait hallhatjuk soraikból, és gondolataik – könnyed, bódító szórakoztatás helyett – valódi vigaszt, hitet adnak nekünk, mindennapi életünk súlya alatt roskadozóknak.”
Rideg Zsófia, dramaturg

  Belépő: 6,-€ / 4,- €

-rozsnyovidek.sk

forrás, fotó: Thália Színház

marai

A www.rozsnyovidek.sk oldalon megjelent bármilyen tartalom (szöveg, kép, hang, videó stb.) utánközlése csak és kizárólag a szerkesztőség engedélyével, változtatás nélkül és a portálra, mint forrásra utaló egyértelmű hivatkozás és a portálra mutató link feltüntetésével lehetséges!Hagyj üzenetet