Történelmi piknik a betléri kastély parkjában

Történelmi piknik a betléri kastély parkjában


Esemény részletek


A Betléri Múzeum munkatársai ismét időutazásra hívják a látogatókat. Július 13-án, az idei történelmi pikniken a korábbi évekhez hasonlóan színes, régimódi ruhákba öltözött emberek bukkannak fel a kastély előtti réten, mindenki a fűre terített takarókon falatozik és közben szól a zene. A gyermekprogram sem marad el, újdonságként pedig bárki benevezheti saját kalácsát a versenybe. Aki a régi korok divatja szerinti ruhában érkezik, azon kívül, hogy beleolvad a vidéki arisztokratikus miliőbe, még ingyenes kastélybelépőt is kap.

Az Andrássyak, a többi nemesi családhoz hasonlóan, szívesen töltötték a nyarakat vidéki birtokaikon, ami a gyerekeknek a szabadságot és a mozgást jelentette, a szülők pedig élvezhették a kellemes nyári napokat – tájékoztat Judita Krajčiová, a Betléri Múzeum kulturális-propagációs menedzsere. A nyárhoz elválaszthatatlanul kapcsolódtak a piknikek is, melyekre meghívták a rokonokat és barátokat.

Most ezt az élményt kínálja a betléri kastély angolparkjában szervezett piknik, mely 2019. július 13-én, szombaton 14:00 órától kezdődik. A rendezvényen a Classic Gipsy Music együttes szórakoztatja a közönséget. A legifjabb látogatókat várja az arisztokratikus krikett vagy a tollaslabda, de készíthetnek kis ajándéktárgyakat a kézműves foglalkozáson, vagy felpróbálhatják a korabeli kosztümöket. A történelmi pikniken tiszteletét teszi az „előkelő társaság” is, melynek tagjaival a kastély előtti réten fotót is készíthetnek.

Idén a múzeum egy újdonsággal, a legfinomabb édesség címéért folyó versennyel is készül. A versenybe bárki bekapcsolódhat, aki elhozza a piknikre az otthon megsütött kalácsát és benevezi a megmérettetésbe. Jelentkezni közvetlenül a helyszínen, július 13-án szombaton lehet 14:00 és 15:00 óra között. Ezt követően a zsűri megkóstolja az összes kalácsot, a győztesek tárgyi nyereményeket kapnak.

Az otthonról hozott saját csemegék mellett a látogatók regionális ételkülönlegességekből is válogathatnak majd, valamint lesznek uborkás szendvicsek és csirkefalatok, az Andrássyak kedvelt piknik ételei. És ne feledjék, mindenki, aki a piknikre korabeli kosztümbe öltözve érkezik, ezen a napon ingyenes belépőt kap a kastélyba – zárja meghívását a múzeum munkatársa.

– prekop-i, rozsnyovidek, fotó: FB SzNM BMHagyj üzenetet