Ünnepi megemlékezések a Rozsnyói járásban

Ünnepi megemlékezések a Rozsnyói járásban


Esemény részletek


Az MKP Rozsnyói járási szervezete Facebook-oldalán megjelentette a Rozsnyón és a környékbeli településeken az 1848/49-es forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából szervezett megemlékezések helyét és időpontját:

Emlékezzünk együtt a forradalom áldozataira, jeles napjainkra.
Megemlékezési ünnepségek járásunkban, időrendi sorrendben.
Mindenkinek köszönjük, hogy aktívan részt vesz az eseményeken!

A magyar forradalom és szabadságharc kitörésének 165. évfordulója alkalmából a Rozsnyói járásban 2013. március 14-17-e között több rendezvényt, megemlékezést is tartanak.
Alább időpont szerinti bontásban ezeket olvashatják.

2013. március 14., csütörtök
15.00 Gömörhorka: ünnepi megemlékezést tartanak a helyi temetőben Barna Antal, református lelkész sírjánál, aki részt vett az 1848-as forradalomban. Fellépnek a Gömörhorkai Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola diákjai és a Gömörhorkai Református Nőikar. Szervező a Csemadok a.sz.
16.00 Tornagörgő: koszorúzási ünnepség a református temetőben, Lükő Béla honvéd sírjánál. Beszédet Köteles László, a Csemadok országos alelnöke mond. Szervező a Csemadok a.sz és az MKP h.sz.

2013. március 15., péntek
10.00 Beretke: verses-zenés megemlékezés az 1848-as forradalom és szabadságharc eseményeiről hangosbemondón keresztül
11.00 Pelsőc: megemlékezési ünnepség a Petőfi-emléktáblánál, a Csemadok a.sz és a Magyar Tannyelvű Alapiskola közös szervezésében. Fellépnek az alapiskola diákjai és a Gömörhorkai Református Nőikar. Beszédet Dúdor Beáta, a Csemadok elnöknője tart.
14.00 Gömörpanyit: A Csemadok a.sz. koszorúzási ünnepséget szervez a helyi temetőben.
15.00 Hosszúszó: verses-zenés megemlékezés az 1848-as forradalom és szabadságharc eseményeiről hangosbemondón keresztül a Csemadok a.sz és az önkormányzat szervezésében.
16.00. Kecső: kultúrműsorral és koszorúzással egybekötött megemlékezési ünnepség az evangélikus templomkertben a honfoglalási emlékműnél. Szervező a Csemadok a.sz és az önkormányzat. Beszédet Tóth Miklós, Csemadok elnök tart.

Rozsnyó:
10.30 – Ifjúsági istentisztelet a református templomban, a Rozsnyói Református Egyházközség Alapiskolája szervezésében
13.30 – ünnepi megemlékezés az 1848/49-es magyar forradalom és szabadságharc 165. évfordulója alkalmából, a rozsnyói köztemetőben, Szörcsey Antal honvédszázados síremlékének megkoszorúzása. Beszédet mond: Zsóka János, rozsnyói római katolikus káplán.
A koszorúzás után Beke Zoltán, Rozsnyó önkormányzati képviselő kalauzolásával leróják
kegyeletüket a sírkertben nyugvó többi 48-as honvéd és nemzetőr síremléke előtt is. Szervezők: Borostyán Polgári Társulás
Fábry Zoltán Alapiskola és Szakközépiskola
Gömöri Ifjúsági Társaság
Gömöri Kézművesek Társulása
Magyar Közösség Pártja Rozsnyói Alapszervezete
Rákóczi Magyar Ház Polgári Társulás
Rozsnyói Református Egyházi Gyülekezet
VIA NOVA Ifjúsági Csoport Rozsnyói Járási Szervezete
„Volt Búzavirág Néptáncegyüttes”
A temetői megemlékezést követően
15.00 órától a Petőfi-emléktáblánál (Bányászok tere)
16.00 órától pedig a Kossuth-szobornál (Šafárik utca) folytatódik a rozsnyói ünnepségek programja – melyek szervezője a Csemadok Rozsnyói Alapszervezete és területi választmánya.
19.00 órától Dernőn, a kultúrházban kerül sor a salgótarjáni Dobroda zenekar lemezbemutató koncertjére, amelyet táncház követ – szervezője a Borostyán Polgári Társulás.

2013. március 16., szombat
14.30 Jólész: megemlékezési ünnepség a kopjafánál a Csemadok a.sz, MKP h.sz és az önkormányzat szervezésében.
15.00 Krasznahorkaváralja: A Csemadok a.sz koszorúzási ünnepséget szervez a helyi temetőben, a kopjafánál, Erőssy Lajos honvédszázados és Hokky István áldozópap síremlékénél, majd

17.00 órától Március 15. – nemzeti ünnepünk címmel kultúrműsort tartanak a kultúrház klubtermében. A megemlékezésen Takács László (Onga – Magyarország) előadást tart a magyar forradalom és szabadságharc eseményeiről.

2013. március 17., vasárnap
10.30 Körtvélyes: ünnepi műsor és istentisztelet a református templomban, majd koszorúzás a Keresztélynél.
11.00 Berzéte: ünnepi istentisztelet a református templomban, majd koszorúzás a Máriássy téren lévő I. – II.világháború berzétei áldozatai emlékére állított emlékoszlopnál, ahol ünnepi beszédet Mudi Róbert református lelkész tart, verset Mudi Eszter Réka és Szanko Dóra mondanak. Szervezők az MKP h.sz, a Csemadok a.sz. és a Református Egyházközség
14.00 Szádalmás: megemlékezési ünnepség a kultúrházban és a kopjafa megkoszorúzása, a Csemadok a.sz. és az önkormányzat szervezésében
14.00 Szalóc: megemlékezési ünnepség és kultúrműsor a kopjafánál a Szalóka PT, a Csemadok a.sz és a Református Egyházközség szervzésében.
14.00 Dernő: A Csemadok Dernői a.sz. koszorúzást szervez a temetőben az emlékműnél, beszédet Mics Imre katolikus esperes és Bakos Erzsébet a Csemadok a.sz elnöknője tart. A koszorúzást beszélgetés követi a nyugdíjasklubban az 1848-as és a jelenlegi eseményekről
14.30 Várhosszúrét: koszorúzási ünnepség a templomkertben a kopjafáknál a Csemadok a.sz. és az önkormányzat szervezésében.
15.00. Jablonca: megemlékezés és koszorúzás a helyi temetőben, Kapcsy György honvédszázados sírjánál, a Csemadok a.sz és az MKP h.sz szervezésében. Beszédet Cseh Angéla, a helyi szervezet elnöknője tart.
15.00. Lucska: koszorúzási ünnepség a Hősök emlékművénél a Csemadok a.sz és az MKP h.sz szervezésében.
15.00.Lekenye: megemlékezési ünnepség az MKP h.sz szervezésében, mely ünnepi istentisztelettel kezdődik a református templomban, majd kultúrműsor és koszorúzás követi a kopjafánál. Beszédet Porubán Ferenc, az MKP rozsnyói járási elnöke mond.
16.00 Barka: megemlékezési ünnepség a kopjafánál a Csemadok a.sz és az MKP h.sz. szervezésében. Ünnepi beszédet Icso Béla polgármester tart, majd a koszorúzást beszélgetés követi a kastélyban, az 1848-as és jelenlegi eseményekről.

 

 

 Hagyj üzenetet