Varázslatos éjszaka a múzeumban

Varázslatos éjszaka a múzeumban


Esemény részletek


A Rozsnyói Bányászati Múzeum, mint Kassa Megye Önkormányzatának kulturális intézménye a hagyományokhoz hűen idén is csatlakozik a világszerte megrendezett Múzeumok és Galériák Éjszakája rendezvénysorozathoz – tájékoztatta portálunkat Erika Hermélyi Gecelovská, a múzeum munkatársa. Az intézmény szándéka szerint szeretnék a látogatóknak kedvezményes belépőjegy ellenében megmutatni, hogy a múzeum éjjel más, varázslatosabb hangulatban él és lélegzik, és a Gömör bányászatát és kohászatát bemutató új tárlat interaktív elemei is másféleképpen mutatkoznak meg a titokzatos sötétben.

A rendezvénysorozat 2018. május 18-án, pénteken kezdődik a III. Andráss Nappal, melyet az óvodás és alapiskolás gyermekek, valamint a családok számára szerveznek. A Sentinel Élményközpontban reggel 9:00 órától 17:00 óráig a gyerekeket a közlekedéssel kapcsolatos gazdag program várja, melynek révén többet megtudhatnak a régi idők közlekedéséről és járműveiről. Az előzetesen bejelentett iskolai csoportok érdekes előadásokat hallgathatnak meg az arisztokrata Andrássy család közlekedési eszközeiről, Szlovákia egyetlen gőzhajtású Škoda Sentinel teherautójáról, ahogy a Rozsnyói Bányászati Múzeum gyűjteményében található egyedi gőzhengerről is, melyeket közelről is megnézhetnek. A Sentinel Élményközpont udvarán további történelmi járművek, veteránok is várnak majd a gyerekekre. Az egész nap folyamán nyitva lesz számukra a Gömör bányászata és kohászata című új tárlat, a Szlovák-karszt és környéke természeti tárlata, és azt is megnézhetik, mi van a bányák mélyén, és milyen közlekedési eszközöket használtak bennük. Sőt utazhatnak a kis bányászvonaton vagy kipróbálhatják képességeiket a közlekedési parkban. A gyermekek érdeklődését biztosan felkeltik a mindig népszerű kézműves foglalkozások, vagy még többet megtudhatnak a közlekedésről és az autókról a könyves és újságos standnál.

III. Andrássy Nap

Helyszín: Sentinel Élményközpont, Šafárik utca 43, Rozsnyó

Belépődíj: 1 €/1 kulturális utalvány

Program:

9:00 – 17:00 – Kiállítások megtekintése – Gömör bányászata és kohászata, A gőz ideje, Bányászati munkahelyek, A Szlovák-karszt és környékének természetrajza 

Történelmi járművek bemutatója 

Az Andrássyak és az automobilizmus – Fényképbemutató a Betléri Múzeum gyűjteményéből

9:00 – 16:00 – A közlekedésről szóló kiadványok – könyvek, folyóiratok és történelmi dokumentumok másolatainak bemutatása

Kézműves alkotóműhelyek

Utazás a kis bányászvonattal 

Közlekedési park

Elsősegélynyújtás szükség esetén

9:00 – 16:00 – Előadások az előzetesen bejelentkezett iskoali csoportok számára

16:00 – 17.00 – Előadások a széles nyilvánosság számára 

16:00-16:20 – PhDr. Silvia Lörinčíková (SzNM Betlér) – Kone v záprahu, i pod kapotou (Lovak a járomban és a motorháztető alatt)

  • Az Andrássyak és szerepük a közlekedésfejlesztésben 

16:20-16:40 – Mgr. Pavol Horváth (Rozsnyói BM) – Plnou parou vpred! (Teljes gőzzel előre!)

  • Škoda Sentinel gőzhajtású teherautó és gőzhenger a Rozsnyói Bányászati Múzeum gyűjteményében

16:40-17:00 – Vita, hozzászólások

Múzeumok és Galériák Éjszakája

A következő nap, 2018. május 19-én, szombaton 17:00 órától majdnem éjfélig az éjszaka varázslatos félhomályában várják majd a látogatókat a Sentinel Élményközpont kiállításai. A szombati napra szóló belépő ára 2 €/fő. Az érdeklődők még ezen a napon is megtekinthetik a történelmi járműveket és a gyermekeket sötétedésig szállítani fogja a kisvonat. Amikor aztán egyszerre eljön az éjszaka, a Gömör bányászatát és kohászatát bemutató új tárlat interaktív elemei hangosabbnak fognak tűnni, a bányászati munkahely zugai sötétebbnek, a gőzhenger méltóságteljesebbnek és talán a természeti tárlat háromlábú medvéje is életre kel. Ki tudja? A holdfényben és csillagfényben minden lehetséges – zárja meghívását a múzeum.

  • pre-i, rozsnyovidek, illusztrációs kép: pixabay.com


Hagyj üzenetet