Vénusz átvonulás

Vénusz átvonulás


Esemény részletek


Ritka csillagászati jelenségnek lehet tanúja, aki június 6-án kora hajnalban a felkelő napot kémleli – a Vénusz bolygó (népiesen Esthajnalcsillag) a Nap előtt fog elhaladni. A Vénusz apró, kerek, sötét foltként látható majd, amennyiben persze az időjárás és a földrajzi viszonyok engedik.

A “Fekete Vénusz” néhány óra alatt elvonul a Nap előtt, Európának ezen a részén már csak a jelenség utolsó szakasza lesz látható napkeltétől nagyjából 6.55-ig.

Aki most elmulasztja ezt az egyedülálló látványt, egyhamar nem számíthat hasonlóra, a szakemberek szerint mifelénk legközelebb 2125-ben lesz látható.

A rozsnyói csillagvizsgáló készül az eseményre, azaz hogy a nyilvánosság számára elérhetővé tegye a jelenség megfigyelését, de környékünkről sajnos csak az utolsó pár perc lesz látható. A komoly érdeklődőknek azt javasolják, hogy északkeleti irányban jó kilátással rendelkező, alacsony horizontú alkalmas helyet keressenek. A megfigyeléshez a napszemüveg kevés, szemünk védelme érdekében mindenképpen speciális eszköz (napfogyatkozásnál használatos napnéző szemüveg) szükséges!

forrás: Gömöri Művelődési Központ

Dátum: 2012-06-06


Hagyj üzenetet