VIII. Jósvafői Hucul Lovasnapok és V. Nemzetközi Patkolókovács Verseny

2016 augusztus 5. 14:30 - Jósvafő

2016. augusztus 5-7.

Az idei Jósvafői Lovasnapok immár nyolcadik alkalommal kerül megrendezésre az Aggteleki-karszt hegyei közt megbúvó kis hegyi faluban. Az évente megrendezésre kerülő huculösvény a helyi kislófajta egyik legnagyobb megmérettetése.

A hucul ló

A Kárpátokban kialakult fajta jelentősen eltér más fajtákétól, a kultúrfajtákhoz szokott szemű ember számára szokatlan a primitív fajtákra jellemző apró termet. Kicsisége ellenére nem kelti csökött ló benyomását. A középhosszú, gyakran hosszú nyakat dúsan fedi a sörény, mely vastag szálú a sűrű üstökkel együtt. Igazán előnyös tulajdonságai a hegyes, nehéz terepen mutatkoznak meg. Itt irányítás nélkül, nagy biztonsággal jut túl minden akadályon.

Huculösvény

A közel 15 éves múltra visszatekintő huculösvény verseny azért jött létre, hogy a Krakkói Egyetem által kitalált akadályverseny lehetővé tegye ezen lófajta biztos léptűségének, irányíthatóságának, megbízhatóságának mérését.

A négy kategóriát magába foglaló lovas ügyességi vetélkedőn találkozhatunk épített és természet adta, vizes, hegyes akadályokkal – keskeny árkokat vagy víz feletti, magasra emelt pallókat, meredek vízmosásokat, patakmedreket, természetes fix, engedelmességi és verhető ugrásokat, ijesztő (pl. szalagos kapu) elemeket minden ösvénynek tartalmaznia kell.

Patkolókovács Verseny

A patkolókovács verseny célja a tradicionális patkolókovács szakma művelőinek megmérettetése, tudásuk átadása és megőrzése az utókor számára. A versenyen a kovácsok bemutatják a különböző nemzeti iskolák technológiai sajátosságait, ezzel elősegítve egymás szakmai fejlődését.

Bírók: Nigel Fennell és William Hampson Nagy-Britanniából

A rendezvény fővédnöke Dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter.

Demonstrációs patkolás már pénteken délelőtt megtekinthető, a rendezvény hívogató lovas felvonulással 2016. augusztus 5-én 14.30 órakor kezdődik.

Helyszín: Jósvafő, Fedeles Lovaspálya

Szervezők:

Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság

3758 Jósvafő, Tengerszem oldal 1.

Magyar Patkolókovácsok Egyesülete

2225 Üllő, Kisfaludy u. 6.

 

A részletes program az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság honlapján olvasható.

 

  • rozsnyovidek/forrás, fotó: ANPI