XX. Bükk-Aggtelek kerékpártúra

XX. Bükk-Aggtelek kerékpártúra


Esemény részletek


A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság és az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság 2018. május 26-án rendezi meg Szilvásvárad és Aggtelek között a XX. Bükk–Aggtelek kerékpártúrát. A túra összeköti a két nemzeti parkot, hagyományos tájhasználattal kialakult településképét még őrző falvakon és védett területeken átvezetve, kisforgalmú utakon jutnak el a résztvevők az Aggteleki Nemzeti Parkba. A megálló- és pihenőhelyeken ismertetést kapnak az érintett település és környezete természeti- és kultúrtörténeti értékeiről.

A túrát a szilvásváradi Lovas stadion új parkolójából indítják 2018. május 26-án, szombaton 9:00-kor. A táv: kb. 65 km, várható érkezés Aggtelekre 15:00-ig. A résztvevőket az ANP meghívja egy barlangtúrára.

Az Európai Nemzeti Parkok Szövetsége (EUROPARC) május 24-ét nyilvánította az Európai Parkok Napjává. Ezen a napon a Svéd Királyi Tudományos Akadémia kezdeményezésére Svédországban 1909-ben Európa első nemzeti parkjaként egyszerre hét nemzeti park alakult meg. Az EUROPARC szervezet minden évben felhívást tesz közzé, hogy programokkal csatlakozzunk az eseményhez. Ebben az évben a „Kulturális örökséget rejt a Természet” üzenetet fogalmazták meg.

A kulturális identitás a földhöz való kötődésben ered! Ha megnézzük a helyi hagyományokat, a történeteket, a kézművességet, az irodalmat és a művészeteket, az építészeti hagyományokat, vagy akár az ételeinket, beláthatjuk, hogy mind kapcsolódik a természeti környezethez. A körülöttünk levő természet egyúttal a kulturális örökségünk! Ebben az évben ünnepeljük a Kulturális Örökség Európai Évét.

 

  • rozsnyovidek/forrás, fotó: ANPI


Hagyj üzenetet