Végleges a Gombaszögi Nyári Tábor zenei programja

Az idén július 14. és 19. között rendezik meg a Gombaszögi Nyári Tábort, amelynek teljes zenei felhozatala a napokban került nyilvánosságra. Természetesen a hagyományos csapatépítő játékok 2015-ben sem maradnak el, valamint a tábori szabadegyetem keretein belül megtartott előadások és beszélgetések alkalmával megint lehetőségünk lesz belekóstolni a felvidéki magyarságot foglalkoztató közéleti és kulturális témákba.
Kedden, a tábor első napján két felvidéki zenekar fogja szórakoztatni a táborlakókat. Menyhárt József és Lantos Borbély Katalin 2000-ben alapították a Kicsi Hang együttest, s megzenésített verseikkel azóta Felvidéken és Magyarországon is belopták magukat a kicsik és nagyok szívébe egyaránt.
A háromtagú ZSEB zenekart Zsapka Attila (gitár, ének), Benkó Ákos (ütőhangszerek, gitár, ének) és Emmer Péter (gitár, ének) alkotja, akik magyar és külföldi örökzöldekkel gondoskodnak majd a felszabadult hangulatról.
A szerdai nap fellépője, a Kaukázus alternatív rockegyüttes két éve úgy döntött, visszahódítja a színpadokat. Tavaly megjelent legújabb lemezük K.U.S. címen, ismét megütve a régi alternatív hangnemet.

A nap másik fellépője az Aylen’s Fall zenekar, amely három éve alakult Komáromban, 2013-ban készítették el első hanganyagukat. A zenekart jelölték a 2014-es Radio_Head Awards év felfedezettje díjára.
A magyarországi Brains elektronikus zene területén mozog otthonosan, de időnként belekóstolnak a rock, a drum and bass, a reggae vagy akár a hip-hop stílusába is.

A Jóvilágvan neve már ismerősen cseng mindannyiunk számára. A KULTer.hu TOP 10+1 listájára is felkerült a párkányi Jóvilágvan zenekar (feat Gombaszög) Melyiké vagy? című dala. A Jóvilágvan a felvidéki magyar zenei élet egyik legmeghatározóbb szereplője, a szám pedig a tavalyi évben a tábor himnuszává nőtte ki magát.
A csütörtöki napra a koronát a magyarországi Hiperkarma teszi fel. A Bérczesi Róbert nevével fémjelzett, 2011-ben újraalakult alternatív rockzenekar olyan legendás számokkal írta be magát a köztudatba, mint a korántsem felejthető Felejtő, vagy a Zöldpardon. Tavaly a Konyharegény című albumukkal is nagy sikert arattak, s garantáltan belopják majd magukat azok szívébe is, akiknek eddig esetleg elkerülték a figyelmét.

Pénteken ismét az alternatív rock dallamai zengik majd be a krasznahorkaváraljai tisztást. A legendás Kispál és a Borz formáció alapítói hívták életre a Kiscsillag zenekart is tíz éve. A Kiscsillag leginkább a legendás frontember, Lovasi András dalszerző-énekes-gitáros nevével fonódott össze.

Érdekesség még a füleki alapítású alternatív hard-rock zenekar, a Musí byť, akik szlovák, cseh, lengyel, magyar színpadokon egyaránt gyakori vendégek. Pénteken mutatkoznak majd be a gombaszögi közönségnek is.
A szombati nap is sok meglepetést tartogat. A népzene szerelmeseinek a Csík zenekar dallamai kedveskednek majd. A Kossuth-díjas és Fonogram díjas zenekar a magyar népzene meghatározó szereplője.
https://www.youtube.com/watch?v=GQhtNSPykOA
Kowalsky meg a Vega magyarországi pop-rockegyüttes, 1999-től léteznek különböző tagcserékkel. Ők is részesültek már Fonogram díjban, a tavalyi lemezükön megjelent „Amilyen hülye vagy“ slágerlistás dalukkal beszivárogtak a köztudatba.

A Ghymes zenekar is ellátogat hozzánk a tábor utolsó napján, az ősi erővel rendelkező világzenének köszönhetően a szlovákiai magyar zenei élet kultikus alakjai. A zenekar alapító tagjai a Szarka testvérek: Gyula és Tamás, akik 2011. március 14-én megosztott Kossuth-díjban részesültek.

A Rómeó Vérziket sem kell senkinek bemutatni. 1995-ben alakultak, az egyik legismertebb szlovákiai magyar rock-, punk rock és heavy metal együttesként könyvelhetők el. A zúzósabb dallamok szerelmeseit szintén vasárnap várjuk tehát a közönség soraiba.
Vasárnap, a Gombaszögi Nyári Tábor +1. napja a tavalyihoz hasonlóan idén is a Szlovákiai Magyar Dal Napja, s ez alkalomból tehetséges szlovákiai magyar zenekarok lépnek majd a gombaszögi közönség elé. A napokban érkezik a Szlovákiai Magyar Dal Napja 2015 pályázati felhívása. A szervezők ezúton is buzdítanak minden vállalkozó kedvű felvidéki magyar zenekart, hogy mutatkozzon be a gombaszögi nagyközönség előtt!

borito_fellepos-01
A táborral, valamint az online jegyvásárlással és fizetéssel kapcsolatos információk a tábor honlapján ide kattintva érhetőek el. A legfrissebb információk megtalálhatóak a tábor honlapján, Facebook-oldalán, valamint a twitteren.
Paluska Zsuzsanna

Portálunk a Gombaszögi Nyári Tábor médiapartnere.