Bepillantás a 2015-ös Gombaszögi Nyári Tábor zenei felhozatalába

Bepillantás a 2015-ös Gombaszögi Nyári Tábor zenei felhozatalába

Az idei Gombaszögi Nyári Tábor fellépőinek listája már most is fergetegesnek ígérkezik. A július 14. és 20. között megrendezett táborban színpadra áll majd a Ghymes, a Kiscsillag, a Jóvilágvan, de idén is lesz Szlovákiai Magyar Dal Napja.

A Gombaszögi Nyári Tábor programjában idén is a magyar könnyűzenei élet legnagyobbjait vonultatja fel. Most tehát vessünk egy pillantást azokra a zenekarokra, akiket már biztosan láthatunk a tábor nagyszínpadán, a krasznahorkai vár tövében.

Kedden, a tábor első napján két felvidéki zenekar fogja szórakoztatni a táborlakókat. Menyhárt József és Lantos Borbély Katalin 2000-ben alapították a Kicsi Hang együttest, és megzenésített verseikkel azóta Felvidéken és Magyarországon is belopták magukat a kicsik és nagyok szívébe egyaránt.

A háromtagú ZSEB zenekart Zsapka Attila (gitár, ének), Benkó Ákos (ütőhangszerek, gitár, ének) és Emmer Péter (gitár, ének) alkotja, akik magyar és külföldi örökzöldekkel gondoskodnak majd a felszabadult hangulatról.

A Kaukázus alternatív pop-rockegyüttes két éve úgy döntött, újra birtokba veszi a próbatermet, majd visszahódítja a színpadokat is. Tavaly megjelent legújabb lemezük K.U.S. címen, amely ismét megüti a bandára jellemző régi vagány, alternatív hangnemet. Július 15-én, szerdán az ő zenéjükre tombolhatnak a táborozók.

A szerdai nap másik fellépője az Aylen’s Fall zenekar, amely három éve alakult Komáromban, és 2013-ban készítették el első hanganyagukat. A tavalyi Gombaszögi Táborban a Szlovákiai Magyar Dal Napján már megcsillogtatták tehetségüket. A banda igazán minőségi zenét játszik. Ezt bizonyítja, hogy a zenekart jelölték a 2014-es Radio_Head Awards év felfedezettje díjára is.

A magyarországi Brains az elektronikus zene területén mozog otthonosan, de időnként belekóstolnak a rock, a drum and bass, a reggae vagy akár a hip-hop stílusába is. Csütörtökön a táborozók is részesei lehetnek ennek az izgalmas kavalkádnak.

A Jóvilágvan neve már ismerősen kell, hogy csengjen mindannyiunk számára. A KULTer.hu TOP 10+1 listájára is felkerült a párkányi Jóvilágvan zenekar (feat Gombaszög) Melyiké vagy? című dala. A Jóvilágvan a szlovákiai magyar zenei élet egyik legmeghatározóbb szereplője, a szám pedig a tavalyi évben a tábor himnuszává nőtte ki magát. Joggal állítható tehát, hogy nincs Gombaszög Jóvilágvan nélkül, és büszkék lehetünk a sikerükre határokon innen és túl is. Az ő fellépésüknek örülhetnek a táborozók újra a rendezvény harmadik napján, csütörtökön este.

Pénteken ismét az alternatív rock dallamai zengik majd be a krasznahorkaváraljai tisztást. A legendás Kispál és a Borz formáció alapítói hívták életre a Kiscsillag zenekart is tíz éve. A Kiscsillag leginkább a legendás frontember, Lovasi András énekes-gitáros nevével fonódott össze. Lovasi a Felvidéken és Gombaszögön se először jár, korábban fellépett már a táborban is. Pénteken pedig újra Gombaszög színpadára áll majd.

Érdekesség még a füleki alapítású alternatív hard-rock zenekar, a Musí byť, akik szlovák, cseh, lengyel, magyar színpadokon egyaránt gyakori vendégek. Pénteken mutatkoznak majd be a gombaszögi közönségnek is.

Vasárnap, a Gombaszögi Nyári Tábor +1. napja a tavalyihoz hasonlóan idén is a Szlovákiai Magyar Dal Napja, és ez alkalomból tehetséges szlovákiai magyar zenekarok lépnek majd a gombaszögi nagyközönség elé.

A Ghymes zenekar is ellátogat a Gombaszögi Nyári Táborba a tábor utolsó napján, vasárnap este. Az 1983-ban Nyitrán, a Juhász Gyula Ifjúsági Klub mellett alakult együttes hosszú utat, számtalan sikert tudhat már maga mögött. A zenekar tagjai a mindenki által ismert egyedi hangzásnak, a rengeteg hangszernek, az ősi erővel rendelkező világzenének köszönhetően a szlovákiai magyar zenei élet kultikus alakjaivá váltak. A zenekar alapító tagjai a Szarka testvérek: Gyula és Tamás, akik 2011. március 14-én megosztott Kossuth-díjban részesültek.

A Rómeó Vérziket se kell senkinek bemutatni. 1995-ben alakultak, az egyik legismertebb szlovákiai magyar rock-, punk rock és heavy metal együttesként könyvelhetők el. A zúzósabb dallamok szerelmeseit szintén vasárnap várjuk tehát a közönség soraiba.

Természetesen a hagyományos csapatépítő játékok idén sem maradnak el. A táborozóknak pedig szabadegyetemi program keretein belül megtartott előadások és beszélgetések alkalmával megint lehetőségünk lesz belekóstolni a szlovákiai magyarokat foglalkoztató közéleti és kulturális témákba.

A tábor honlapján hamarosan elindul az online jegyvásár, és a már hagyományos akció keretében idén a Losonci és a Nagykürtösi járás lakói számára lesz ingyenes a belépés a rendezvényre.

Egy különleges akció keretében szimbolikus 1 euróért válthat bérletet a Gombaszögi Nyári Táborba mindenki, aki tavaly részt vett a rendezvényen, és idén elhívja magával legalább két olyan barátját, akik 2014-ben nem hódították meg Krasznahorkaváralját.

További újdonságok és információk a tábor honlapján és Facebook oldalán találhatóak.

-rozsnyovidek.sk, forrás: GNYT

Portálunk a Gombaszögi Nyári Tábor médiapartnere.
 Kapcsolódó írások:


Hagyj üzenetet