Gombaszög: Ez mind belefér egy hétbe?

Gombaszög: Ez mind belefér egy hétbe?

A Gombaszögi Nyári Tábor hat napja alatt, július 14-től 20-ig több mint százötven program várja a látogatókat. A sport, a művészet és a tudomány mellett az időszerű politikai kérdések is helyet kapnak a programban. A közéleti előadások minden eddiginél aktuálisabb és színesebb kínálata valósul majd meg a táborban, a nyár egyik legnagyobb szlovákiai magyar rendezvényén. Többek között Karel Schwarzenberg, volt cseh külügyminiszter is a rendezvényre látogat, valamint ismét megrendezik a Szlovákiai Magyar Dal Napját.

A közéleti előadások és beszélgetések idén is a Közbeszéd nagysátrában valósulnak meg (több más téma mellett) a blogportál és a Kitekintő kül- és biztonságpolitikai híroldal és a Bumm.sk hírportál jóvoltából.

Július 15-én, a hagyományokhoz híven Orosz Örs, a Gombaszögi Nyári Tábor főszervezője nyitja meg a tábort, majd a nap további részében, a Márai Sándor nevet viselő kissátorban az elmúlt évek világpolitikai folyamatait értékeli Ondrejcsák Róbert (CENAA) és Feledy Botond (Kitekintő), kora délután pedig a nagysátor alatt Karel Schwarzenberg volt cseh külügyminiszterrel találkozhatnak a táborlakók. Ugyancsak szerdán kerül sor egy beszélgetésre a Közel-Kelet jelenlegi legnagyobb gondjáról, az Iszlám Államról, melyről Wagner Péter és Manyasz Róbert szakértők értekeznek.

A csütörtök délután a Trollfoci közönségtalálkozójával indul, majd a hazai és nemzetközi sajtó trendek világába Molnár Norbert (Új Szó) és Gazda Albert (Cink) kalauzolják el az érdeklődőket a délután folyamán. Ezt követően a szomszédos ukrajnai konfliktus helyi és régiós fejleményeit Jarábik Balázs (Carnegie) és Debreceni K. Mihály (tudósító) ismertetik, ugyancsak a Közbeszéd sátra alatt. A Márai sátor csütörtöki programjai közt szerepel a Komáromi Szalon Sorozatfüggők című beszélgetése, valamint bemutatkozik a Márai Sándor Író Kör.

GNYT szalma

A hét végéhez közeledve, pénteken, július 17-én délelőtt a kissátorban a nők elleni erőszak okairól Asszony verve jó címmel a Phoenix Polgári Társulás előadása lesz hallható, délután a Közbeszéd sátor vendége Tóásó Előd, akit Kukorelly Endre követ. Az esti órákban a hagyományokhoz híven ismét lesz MKP – Híd vita, ezúttal oktatásügyi kérdések terén.

A szombati napon, július 18-án, a Közbeszéd sátor alatt Bukovszky László, a Nemzeti Emlékezet Hivatal (ÚPN) felügyelő tanácsának tagja A pártállami rendszer állambizottsági szolgálatainak sötét múltja című előadása hallható majd. A továbbiakban pedig Mária Jedličková (Szlovák Köztársaság kisebbségekért felelős kormánybiztosi hivatalának megbízott vezetője) és Hodossy Katalin (Szlovákiai Magyarok Kerekasztala) jogász értekeznek a pozsonyi kormányzat kisebbségi politikájáról. Ezalatt a kissátorban Durica Katarina, a nagy sikerű Szökés Egyiptomba című kötet szerzője mutatkozik be az érdeklődőknek.

Az előző évekhez hűen idén is gazdagítja a tábor változatos programját a Szalmaszínház műsora, melyet elsősorban a Gurigongo Symposium biztosít. Az idelátogatók csütörtök este Nézőművészeti Kft. cím alatt tekinthetik meg Scherer Péter és Mucsi Zoltán párosának műsorát, pénteken Laár András önálló estjére kerül sor, szombaton pedig Gál Tamás (Csavar Színház) adja elő a Hogyan ettem kutyát című darabot.

A TANDEM sátra a tábor teljes ideje alatt a Királyréten biztosít helyszínt azoknak, akik főként megpihenni érkeznek a táborba. A brünni Sárga Szamár diáklap szerkesztősége pedig fotóműhellyel várja mindazokat, akik szeretnének megismerkedni a 19. századi fényképészeti technikákkal. Fontos információ, hogy a műhelymunkára előzetes regisztráció szükségeltetik a nyersanyag bebiztosításának érdekében. A jelentkezési lap a Hívd elő a Csacsit! nevet viselő Facebook-os eseménynél található meg. A mozogni vágyók a csapatjátékok keretein belül kipróbálhatják a buborékfocit, paintball-t és még rengeteg más, közösségformáló sportjátékot.

GNYT koncert

Július 19-én, vasárnap, a II. Szlovákiai Magyar Dal Napjára is sor kerül, amely a tábor szervezőinek hazai tehetségkutató kezdeményezése. Idén a szakmai zsűri az Egy Pohár Citrom és a Spliff447 zenekart, a közönség pedig a Foxies együttest juttatta a nagyszínpadra, melyen idén többek között fellép a Ghymes, a Kiscsillag és a Hiperkarma is.

További részletes program a www.gombaszog.sk weboldalon található, a krasznahorkai vár harmadik harangjára való gyűjtésről pedig a www.krasznahorka.sk oldalon tájékozódhatnak az érdeklődők.

A szervezők sok szeretettel várnak mindenkit július 14-20. között a krasznahorkaváraljai kempingben!

– GNYT



Hagyj üzenetet