„Ahol nincs út, ott nincs élet, ott nincs ipar”

„Ahol nincs út, ott nincs élet, ott nincs ipar”

Szakmai kerekasztal volt szerda délután a Gombaszögi Nyári Táborban. A Rajkovics Péter gazdasági újságíró által irányított szakmai beszélgetésbe a Szlovákiai Magyarok Kerekasztala Gazdasági Bizottságát vezető Antalík Imre, Érsek Árpád (HÍD) parlamenti képviselő, volt közlekedési államtitkár, illetve Farkas István, az MKP gazdasági alelnöke vett részt.

 A helyi közlekedés problémáit érintő kérdésekkel nyitották a kerekasztalt. „Mivel jöttek ide?” – tette fel Rajkovics első kérdését. „Autóval, mivel minden egyes személyvonatot megszüntettek. Harcolnunk kell azért, hogy ez az állapot megváltozzon.” – felelt Farkas. Majd a HÍD által 2010-ben kampányszlogenként használt R7-es gyorsforgalmi út megépítésének a kudarcára tért ki. „Ahol nincs út, ott nincs élet, ott nincs ipar. Az út egy nagyon fontos része a déli vidéknek.” – vette át a szót Érsek. Majd hozzátette, hogy a Radičovákormány bukása után a terveik megvalósítása gyakran falnak ütközött, mivel az új kormányerő első hat hónapját azzal tölti el, hogy saját embereit jelölje ki a fő tisztségekbe, majd a saját célkitűzéseit, terveit és programjait helyezze előtérbe.

Farkas az R7-es autópálya tervezett nyomvonalára is kitért. Szerinte a megyének kell eldöntenie azt, hogyan érintse az elkészülendő autópálya az utakat, a településeket. „Ezekről a pénzekről helyi szinten, és ne Pozsonyból döntsenek” – folytatta. „Amikor az MKP még parlamenti-, koalíciós- és kormánypárt volt, az R7-nél komoly viták voltak, de sikerült kiharcoljuk, hogy a nyomvonal Érsekújvárt délen kerülje el, a magyarlakta települések mentén. 2011-ben azonban, amikor már az MKP nem volt parlamenti tényező, a HÍD viszont igen, az elkészített nyomvonal-tervezeti térképen az út Gútát, Érsekújvárt északon kerüli el.” A politikus szerint az érsekújvári és komáromi járásban élők érdekeit kéne szolgálnia az ottani nyomvonal megtervezésének, a közérdek akaratát mégis figyelmen kívül hagyták.

DSCF9469

Antalík, mivel elmondása szerint nem politikus, és így nem volt alkalma a helyzetet közelebbről is megismerni, egy új nézőpontból közelítette meg a helyzetet. „Az út a gazdaság számára közlekedés a fizikai térben.” A gazdaság szempontjából elsőrendűek a jó utak, hogy termelni és szállítani lehessen, továbbá egy erős társadalmi-demográfiai hátulütője is van a dolognak. „A falvak elöregednek, mert a lakosok, akik a vállalatok munkáit képesek lennének helyi szinten elvégezni, kénytelenek áttelepülni olyan régióba, amely az utak minőségi állapota miatt jóval vonzóbb a befektetők számára.” Amennyiben a gyorsforgalmi út megépülne, hatékonyabban tudnának termelni a vállalatok. „Minél nagyobb alkupozíciót kell kiharcolni ott, ahol az ezeket érintő döntések születnek, hogy valóban prioritásként kezelje a kormány a közúthálózat fejlesztését. A közgazdászok és egyéb szakemberek dolga meghatározni azt, hogy hol van szükség infrastrukturális beruházásokra és innovációkra, a politikai érdekérvényesítés feladata pedig a megvalósítás. Már a kilencvenes évek végén megálmodták ezt az utat, ehhez képest még várhatóan 2020-ig várni kell az R7 átadására.”

Balla Sándor

 



Hagyj üzenetet