Lemezt ad ki a Parapács zenekar

Lemezt ad ki a Parapács zenekar

Egyedülálló színfoltot képvisel a magyarországi népzenei lemezek között a Parapács zenekar Bëbocsátlak című albuma. A lemezbemutató koncertet a Hagyományok Házában tartják április 24-én.

A Parapács név az erdélyi magyar tájnyelvekben ügyes, talpraesett, jó beszédű embert jelent. A zenészek, akiknek muzsikáján az együttes tagjai felnőttek, mind efféle rátermett, ügyes emberek. Az ő világukban, (s ahogy ők maguk emlegetik: „a mi időnkben”) a falu életének elmaradhatatlan eseményei voltak a rendszeresen megszervezett táncalkalmak, bálok, ahol az emberek kiénekelhették örömüket, feledhették bánatukat, megtalálhatták szerelmüket és kedvükre múlathatták az időt. A falvak muzsikusai – sokszor az egész napos kemény munka után – nem törődve a fáradtsággal, hajnalig húzták a talp alá valót. A népzene hagyományőrző mesterei önkifejező és érzelemdús, olykor elképesztően virtuóz játékmódjuk miatt a fiatal zenekari tagok példaképeivé váltak. „De nem csak tehetségükért, szorgalmukért és kitartásukért nézünk fel rájuk, hiszen muzsikájukban nagyapáink örökségének az anyagiaknál fontosabb, megfoghatatlan szeleteit őrizték meg nekünk” – mondta el Vojtonovszki Sándor zenekarvezető.
„2007 nyarán döntöttük el Dragony Gábor barátommal (a zenekar brácsásával) hogy összehozunk egy vonós bandát” – mesélt a kezdetekről Vojtonovszki Sándor. „Akkor még mindketten Nyíregyházán tanultunk, de a zenekar székhelye szülőfalum, Tállya lett. 2010 augusztusában nyerte el a zenekar a mai formáját, amikor csatlakozott hozzánk Pusko Márton prímás és Fekete Krisztián cimbalmos.”

Egy zenekar legmeghatározóbb személyisége a prímás, és az ő muzsikája. Márton a Felvidéki Tornalján nevelkedett és ő is azon szerencsés zenészek közé tartozik, aki még személyesen tudtak tanulni a népzene hagyományőrző mestereitől. Ilyen volt például az abaújszinai Potta Géza „Gatyo”, vagy az alsókálosai Molnár Géza „Sandrík”. Márton tudása és tapasztalatai a felvidéki muzsika terén jó alapot biztosítottak a Bëbocsátlak című lemezük elkészítéséhez.

„Ennek keretében is azt tartjuk legfőbb feladatunknak, hogy a népzene mulattató, és a néphagyományok közösségteremtő funkcióját átmentsük a saját »mi időnk« világába. Kicsiknek – nagyoknak koncertjeinken, táncházainkban, vagy lemezeinken felidézni az »ő idejüket«, s benne a legelőszélen mulató pásztorok estéinek, vagy éppen padkaporos pajták báljainak hangulatát” – mondják a zenekar tagjai céljaikról.

A Parapács zenekar a 2012. évi Fölszállott a páva tehetségkutató verseny zenekar kategória győzteseként 2013-ban számos helyen bemutatkozott. Szerepelt a Budai Vár Húsvéti Sokadalmán, a Miskolci Kocsonya Fesztiválon, Egerben a Kaláka fesztiválon és a Nyíregyházi Vidor fesztiválon. Képviselték hazánkat Várnában, majd Párizsban. A zenekar tagjai: Pusko Márton – hegedű, Dragony Gábor – brácsa, Fekete Krisztián – cimbalom, Vojtonovszki Sándor – bőgő.


A napokban megjelent első hanglemezük a Bëbocsátlak címet viseli és a magyarországi népzenei lemezek között egyedülálló színfoltot képvisel. A kiadvány felvételein ugyanis kizárólag felvidéki (magyar, szlovák és cigány) népzenét muzsikálnak, mégpedig olyan forrásokból merítve, melyek mindeddig nem kerültek feldolgozásra. A lemezen közreműködik Bastyúr Bertalan, Éva és Anna zenész adatközlők Szepsiből, Agócs Gergely, Pál István „Szalonna” és Kubinyi Júlia.

„A lemez készítése során egyre hangsúlyosabban éreztük, hogy munkánk a régi, szebbnél-szebb dallamoknak a jelenkor kulturális szövetébe történő átmentése mellett akár mélyebb eszméltetésre késztető üzeneteket is közvetíteni tud” – mondta el Vojtonovszki Sándor zenekarvezető a lemezről. „Célul tűztük ki, hogy felvidéki, erdélyi, és magyarországi helyszíneken (előbbi területeken nem csak a magyarlakta régiókban) lemezbemutató koncertsorozatot szervezünk. Bízunk benne, hogy az előadásaink hozzá tudnak majd járulni a határon túli magyarok identitástudatának erősítéséhez, illetve ahhoz is, hogy az anyaország, vagy akár a szomszédnépek többségi társadalmának közönsége megismerkedjen a felvidéki magyarok hagyományos zenei kultúrájának értékeivel.”

forrás, fotó: www.kultúrpart.hu


Hagyj üzenetet