Fejezetek a Gombaszögi Nyári Tábor első napjából

Fejezetek a Gombaszögi Nyári Tábor első napjából

A szlovákiai magyar fiatalok egyik legnagyobb nyári rendezvénye, a Gombaszögi Nyári Tábor július 14-én, kedden kezdődött a krasznahorkaváraljai kempingben, a nulladik napról szóló beszámolónkat itt olvashatják. Az alábbiakban a következő, szerdai nap programjából szemezgettek portálunk munkatársai.

Hivatalos megnyitó
A tábor laza hangulatának megfelelően a megnyitó  némi késéssel indult. Ezzel a szervezőknek sikerült elérniük, hogy a közönség már valóban türelmetlenül várta a programot.

DSCF4930
A megnyitó vendégei Potápi Árpád János, nemzetpolitikáért felelős államtitkár, Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke, Kotiers Róza, a Diákhálózat elnöke és Orosz Örs, a tábor főszervezője voltak. A rendezvényt megtisztelte jelenlétével Czimbalmosné Molnár Éva, Magyarország rendkívüli és meghatalmazott pozsonyi nagykövete, valamint Szesztay Ádám, Magyarország kassai főkonzulja.

A közvetlen hangú nyitóbeszédekben sok szó esett a rendezvény fontosságáról, súlyáról, hasznáról. A nyári ifjúsági táborok, szabadegyetemek, bulik (mindenki válasszon kedve szerint) rendkívül fontosak a fiatalok identitástudatának erősítésében, a magyar fiatalok közösségének fejlesztésében. Lehetőséget adnak a szórakozás mellett a tanulásra, vitára, gondolkodásra, hogy sok régió és ország fiataljai egy hétig közösségként éljenek és ismerkedjenek. Programjaikkal felhívják a figyelmet a legégetőbb társadalmi kérdésekre is, bekapcsolva ezzel az ifjúságot is a közéletbe, hiszen néhány éven belül nekik – mint leendő értelmiségieknek – kell majd felvállalniuk ezeknek a kérdéseknek a megoldását. Idén ezek a témák főként a magyar kisebbség hathatós képviselete, kisebbségi jogok védelme és az identitás erősítése. Mert a kisebbségek megmaradásához, szülőföldön való boldoguláshoz széles összefogásra, akaratra és sok munkára van szükség.

DSCF4934
A Kárpát-medencében most gomba módra szaporodó nyári ifjúsági szabadegyetemek ötlete eredetileg Csehszlovákiából származik, hiszen itt már a 60-as évek óta rendeztek ilyeneket az akkori rendszer nem kis bosszúságára, hiszen ezeken a találkozókat veszélyesen szabadon gondolkodó fiatalok szervezték és valósították meg.
A nyitórendezvénnyel hivatalosan is megkezdődött a 2015-ös Gombaszögi Nyári Tábor programja.

DSCF4759

Civil információs nap
Idén először került be a tábor programjába a civil információs nap, és rögtön határon átnyúló programként. A Szövetség a Közös Célokért rozsnyói irodájának szervezésében a helyi és magyarországi nonprofit szervezetek értékes információkat kaphattak és tanácsokat kérhettek pályázati kérdésekben, bemutathatták saját munkájukat.

DSCF4750

A sátorban vendégül látták a Nógrád megyei, Borsod – Abaúj – Zemplén megyei és Heves megyei Civil Információs Központok (CIC) munkatársait is. A kapcsolatépítés és határokon átnyúló partnerségek egyre fontosabbak a civil szervezetek számára, hiszen ezen a módon sokkal hatékonyabban tudják elérni céljaikat, nem beszélve a tapasztalatcserék fontosságáról.
Örömmel üdvözöljük hát ezt a kezdeményezést és reméljük, hogy a jövőben folytatódik, fejlődik és hagyománnyá válik a tábori programban.

DSCF4963

Made in Czechoslovakia
Vendégek: Vida Gergely és Michal Habaj
A beszélgetés érdekes gondolatokat vetett fel a kisebbségi identitással kapcsolatban: van-e olyan, hogy (cseh)szlovákiai magyar irodalom? Mennyire része a szlovákiai magyar irodalom a magyar irodalmi életnek? Mitől vagyunk mi mások, mint a magyarországi magyarok?
Mindenképpen másként szocializálódtunk, másképpen értelmezzük, érzékeljük a világot. Kétnyelvűek vagyunk, két (sőt a csehet számítva három) kultúra „növendékei” vagyunk. Mi félszavakból is értjük egymást…

DSCF4964
De a beszélgetés lényegét mégiscsak a két költő művei, versei, alkotói munkája adta. Ritka pillanat, ha szóban mesél, vall az alkotó, akit egyébként csak a könyvek lapjairól ismerhetünk. De néha nehéz olyasvalamit kommentálni, magyarázni, mint a költészet. Hiszen a lényeg a szavak varázsa, átütő ereje, a nyelvi eszközök művészi használata. Ha ezt magyarázzuk, akkor sutává válhat a lényeg.
Hallhattunk arról is, hogyan keresgéli az alkotó saját útját, hogyan keres inspirációt, és milyen nehéz néha letérni a közönség által már „megtapsolt” ösvényről a népszerűség helyett az őszinteséget választva. Hiszen az olvasó gyakran felhördül, ha addigi kedvence nem a megszokott sablonokat hozza legújabb kötete lapjain.

– Kulcsár Mária, rozsnyovidek.sk

fotó: Kulcsár M., Prékop I.

Portálunk idén is a Gombaszögi Nyári Tábor médiapartnere.

Kapcsolódó írásaink:

DSCF4746

Esti koncert mese helyett

Gombaszög: Erős kezdés Krasznahorkaváralján!

Megkezdődött a Gombaszögi Nyári Tábor

 

 



Hagyj üzenetet