Van MÁSIK! – A Márai Sándor Író Kör (MÁSIK) bemutatkozója

Van MÁSIK! – A Márai Sándor Író Kör (MÁSIK) bemutatkozója

A Gombaszögi Nyári Táborban Laboda Róbert, Mucha Attila és Szászi Zoltán mutatta be a MÁSIK-at – ez egy frissen alapított közösség, amely idősebb és fiatalabb írókat fog össze. Céljaik ismertetésénél hangsúlyozták, hogy valóban mások szeretnének lenni: nyitottak, sokszínűek, kreatívak. Ahogyan Szászi Zoltán velősen fogalmazta, nem valami ellen, hanem valamiért akarnak dolgozni.
A fiatal nemzedék irodalmárainak, vagy éppen csak szárnyukat bontogató tehetségeinek szeretnének „játszóteret” biztosítani, vagyis alkotói műhelyeket, találkozókat, szereplési és publikálási lehetőséget biztosítani számukra. A fiatalokat kívánják támogatni szakmailag és – szerencsés esetben – anyagilag, hogy tehetségüket kibontakoztathassák, az új generáció is megmutathassa magát, friss gondolataikkal, alkotásaikkal gazdagítsák kultúránkat.

masik2
Nem akarnak elzárkózni sem az új irányzatok elől (ezért fontos számukra például a slam poetry támogatása is), sem az „idegen” érdeklődők elől. Vagyis nem csak szlovákiai magyarokat fogadnak és várnak, hanem együtt szeretnének működni külföldiekkel és szlovák irodalmárokkal is. Érdekes módon most is elhangzott, hogy nem ismerik el a „szlovákiai magyar irodalom” kategóriáját (ez a gondolat folyamatosan visszacseng ebben a sátorban), a magyar irodalom szerves részének tekintik minden magyarul alkotó író és költő munkáját.
A szervezet fontosnak tartja azt is, hogy megszólaljon a társadalmat érintő kérdésekben, hiszen „vétkesek közt cinkos, aki néma”.
A bemutatkozás után a szervezet alapítói és leendő tagjai olvasták fel saját műveiket, amelyek méltóak voltak az elhangzott gondolatokhoz: frissek voltak, „ütősek”, nyelvileg már szinte akrobatikusak és hihetetlen könnyedséggel dobtak elénk mély gondolatokat. Sok sikert kívánunk szívből mindannyiuknak!

– Kulcsár Mária, rozsnyovidek.sk

fotó: GNYT FB

Kapcsolódó írásaink:

DSCF4746

A múlt bennünket körülvevő kincsei

Sorozatfüggőkről a Komáromi Szalonban

Schwarzenberg Gombaszögön: A Beneš-dekrétumokat megtartani butaság

Kihívások, sikerek, kudarcok – beszélgetés a roma integrációról

Fejezetek a Gombaszögi Nyári Tábor első napjából

Esti koncert mese helyett

Gombaszög: Erős kezdés Krasznahorkaváralján!

Megkezdődött a Gombaszögi Nyári Tábor



Hagyj üzenetet