Látogatóközpont nyílt a 113 éves őrházban

Látogatóközpont nyílt a 113 éves őrházban

A gömöri Ravennaként is emlegetett krasznahorkaváraljai mauzóleum egy odaadó férj hűségének és halhatatlan szerelmének jelképe, ami immár több mint száz éve a falu, sőt a környék látképének impozáns része. Az egyedülálló műemléket évente több ezer látogató keresi fel, akiket az egykori őrház épületében szombaton megnyitott látogatóközpontban az eddigieknél színvonalasabb, kényelmesebb körülmények várnak.

A krasznahorkaváraljai Andrássy-mauzóleum
Az 1904-ben épült őrházban látogatóközpontot alakítottak ki, mellette az új parkoló

A mauzóleum, melyet gróf Andrássy Dénes (1835-1913) építtetett szeretett felesége, Hablawetz Franciska (1838-1902) számára 1903 és 1904 között, nemcsak a régió, hanem Szlovákia legjelentősebb műemlékei közé tartozik. A pompázatos, ókeresztény és szecessziós elemeket ötvöző építmény a jótékonyságáról ismert grófi pár végső nyughelye lett. A mauzóleummal átellenben, a főút másik oldalán épült 1904-ben az őrház a gondok és családja számára, mely a múlt század kilencvenes éveiben elvesztette eredeti szerepét. A Szlovák Nemzeti Múzeum Betléri Múzeuma az elmúlt hónapokban egy projekt keretében felújíttatta az őrházat, modern és színvonalas látogatóközpontot létrehozva a takaros kis épületben. Az ünnepélyes megnyitóra október 21-én került sor, ahol az érdeklődők és a sajtó képviselői mellett részt vett Barczi Gyula, a SzNM Betléri Múzeuma igazgatója és a SzNM vezérigazgató-helyettese, Lenka Vargová Jurková, a Košice Región Turizmus megyei idegenforgalmi szervezet ügyvezető igazgatója, valamint Jana Smolková, az Andoras Polgári Társulás elnöke és Bollo Péter, Krasznahorkaváralja polgármestere.

Megnyitó – Barczi Gyula múzeumigazgató és Krajči Judit propagációs menedzser
Az első vendégek a látogatóközpont udvarán

Az őrház szolgálati célokat töltött be, az elmúlt 113 év alatt nem járt ott látogató

„Ez a 113 éves kis őrház a mauzóleum részeként épült, és ma új funkciót kap. Mivel értékelünk minden hozzánk érkező látogatót, igyekszünk számukra a legkedvezőbb feltételeket kialakítani, melyek megfelelnek a 21. századi színvonalnak” – mondta el üdvözlő beszédében Krajči Judit, a Betléri Múzeum kulturális-propagációs menedzsere.

A múzeum igazgatója, Barczi Gyula elmesélte, hogy ebben az épületben az elmúlt 113 év alatt nem fordult meg egyetlen látogató sem, csak a múzeum munkatársai. „Ennek a felújításnak és a látogatóközpont létrejöttének köszönhetően a Szlovák Nemzeti Múzeum több mint 1000 m2-rel növelte a nyilvános teret” – tájékoztatott az igazgató. Ez azt jelenti, hogy mostantól az egész terület a látogatókat szolgálja. Hangsúlyozta a regionális szintű együttműködés fontosságát, melyet a Košice Región Turizmus vezetője, Lenka Vargová Jurková is megerősített, kiemelve az idegenforgalom jelentőségét a térségben. A megyei idegenforgalmi szervezet ügyvezetője elmondta, méltán lehetünk büszkék a régiónkra, és habár a vár még nem látogatható, Kassa megye és a gömöri régió számos látnivalót kínál a turisták számára – legyen szó az UNESCO Világörökség listáján jegyzett barlangjainkról, a betléri kastélyról vagy más történelmi emlékekről.

 Magasabb színvonalú szolgáltatások és egész éves nyitvatartás

Az idelátogató turisták eddig a mauzóleumban vették meg a belépőjegyeket és ott juthattak hozzá a szórólapokhoz is. Miután a mostanáig kizárólag szolgálati célokat ellátó őrház megújult, a projektnek köszönhetően teljesen új berendezést kapott. A vendégek ezután itt, a látogatóközpontban vehetik meg a jegyeket, és most már lesz hely az információs anyagoknak is, amik nemcsak a mauzóleumról, hanem a környékbeli látványosságokról is tájékoztatnak. A látogatóközpont mellett parkolót alakítottak ki, és ezentúl nyilvános illemhelyek is rendelkezésre állnak – vázolta az újításokat portálunknak Krajči Judit propagációs menedzser. A mauzóleum egész évben látogatható, hétfő kivételével minden nap, nyáron 10-től este 6-ig, az utolsó belépés fél 6-kor van, télen 9-től 2-ig, és fél 2-kor indul az utolsó vezetés. Ebben az évben nagyjából 10 ezer látogatója volt a mauzóleumnak, szeretnék, ha jövőre legalább 12 ezer lenne. Reményeik szerint aztán, ha majd újra megnyílik a vár, még több turistára számíthatnak, hiszen amíg nyitva volt, a többség automatikusan ide is ellátogatott. A múzeum további tervei között szerepel egy kisebb kiállítás létrehozása a látogatóközponton belül, ami a grófi házaspár, Andrássy Dénes és Franciska történetét meséli el.

A látogatóközpont megnyitásán kívül van még néhány további jövőbeli lépés is, ami a turisták kényelmét, biztonságát szolgálja majd. Andrássy Dénes a mauzóleumot 1903-1904-ben építtette a főút mellett, mivel az volt a kívánsága hogy minél több ember láthassa, aki Kassára vagy Kassáról utazik, emlékeztetett Barczi Gyula. 1904-ben azonban még nem tudhatták, hogy 2017-ben, vagyis több mint száz évvel később mekkora forgalom lesz itt. Problémás a mauzóleum és az őrház közötti főúton való átjutás, a múzeum közel egy éve próbálja elintézni a gyalogátkelőt, remélik, hamarosan sikerül is megvalósítani. Addig is a múzeum munkatársai láthatósági mellényeket osztottak ki a megnyitó résztvevői között, akik narancsszínben pompázva sétáltak át a mauzóleumhoz, ahol Barczi Gyula tartott részletekbe menő, sok érdekességet tartalmazó előadást erről a csodálatos, valóban egyedi építményről.

  • pr-i, rozsnyovidek/bumm

 

Legyen ma is példa a grófi pár jótékonysága – gyászmise Andrássy Franciska emlékére

Gyászmise Andrássy Franciska grófné halálának 110. évfordulója tiszteletére

Ambrus Ferenc: A rejtőzködő Franciska és Dénes nyomában I.

 Hagyj üzenetet