Branislav Gröhling oktatási miniszter is lemond

Branislav Gröhling (SaS), az Oktatási, Tudományos, Kutatási és Sportminisztérium vezetője is lemond. Ezt a szerdai kormányülésen jelentette be. Bízik benne, hogy sikerül átalakítani a kormányt, és lecsillapítani a kedélyeket. Hozzátette: az oktatás számára mindig is prioritás volt, és az is marad – számolt be a döntésről a TASR hírügynökség.

A miniszter csütörtökön (március 25.), 14:00-kor nyújtja be a lemondását Zuzana Čaputová államfőnek. A kormányülésen elbúcsúzott a kollégáitól, a pedagógusoktól és az összes iskolai alkalmazottól. Hangsúlyozta: személyes döntésről van szó, és egyelőre csak a saját nevében beszél.

Azt nem árulta el, hogy az SaS kilép-e a koalícióból. Azt ígérte, csütörtökön válaszolnak minden felmerülő kérdésre Richard Sulík pártelnökkel és Ivan Korčok (SaS-jelölt) külügyminiszterrel közösen. „Az SaS három minisztere benyújtja a lemondását, és ez befolyásolja a további működést” – fűzte hozzá. Megjegyezte, hogy az országos tanács keddi (március 23.) ülésén egyeztettek a további lépésekről, és egységes álláspontot képviselnek.

„Nagyon hálás vagyok, amiért lehetőséget kaptam arra, hogy változásokat indítsak el az oktatás területén, hogy az oktatást eljuttassuk a 21. századba” – közölte Gröhling, aki szerint az utóbbi hetekben mindent elkövettek azért, hogy húsvét után további évfolyamokban indulhasson újra a jelenléti oktatás.

Az SaS korábban ultimátumot adott Igor Matovič (OĽANO) kormányfőnek. Eszerint ha szerdáig (március 24.) nem mond le, az SaS kilép a koalícióból. Matovič vasárnap (március 21.) kijelentette: hajlandó lemondani a miniszterelnöki posztról, de a kormány tagja akar maradni. A lemondását több feltételhez kötötte, többek között Richard Sulík (SaS) miniszterelnök-helyettes és gazdasági miniszter távozásához. Sulík már kedden (március 23.) benyújtotta a lemondását.

Az SaS elnöke ugyanakkor kilátásba helyezte, hogy ha Matovič szerdáig nem távozik, az SaS által jelölt többi miniszter is benyújtja a lemondását. Gröhling mellett még Ivan Korčok külügyminiszter az SaS jelöltje. Az államfő kedden szintén lemondásra szólította fel Matovičot.

  • forrás: tasr, fotó: teraz.sk

Related Posts

Szeptembertől speciális étrendet biztosítanak az ételintoleranciával küzdő tanulóknak az iskolai étkeztetésben
Kisebbségi kormány megalakulását jelentette be a miniszterelnök
Lemondtak az SaS miniszterei, a párt ellenzékben folytatja a munkát