Ivan Korčok külügyminiszter is bejelentette lemondását

Ivan Korčok (SaS-jelölt) külügyminiszter benyújtja a lemondását. Erről írásban értesítette Igor Matovič (OĽANO) kormányfőt, mivel Brüsszelben van szolgálati úton. A TASR hírügynökséget Ondrej Šprlák, az SaS szóvivője tájékoztatta szerdán.

Korčok Branislav Gröhling (SaS) oktatási miniszterrel együtt az SaS országos tanácsának keddi (március 23.) ülése után jelentette be a kormányfőnek, hogy lemond a posztjáról. A lemondásukat csütörtökön (március 25.), 14:00 órakor nyújtják be Zuzana Čaputová államfőnek.

Tekintettel arra, hogy Korčok szolgálati úton van Brüsszelben, írásban értesítette a kormányfőt a döntéséről, és írásban búcsúzott el a kollégáitól is. „Megtiszteltetés volt önökkel együtt dolgozni. (…) A politika velejárói a mostanihoz hasonló helyzetek is. Más kollégákkal együtt távozunk a kormányból. Kérem, hogy – alakuljon bárhogy is a belpolitika – tegyenek meg mindent a kormányprogram kül- és európai politikát érintő pontjainak betartása érdekében” – üzente Korčok a kormány tagjainak.

Az SaS korábban ultimátumot adott Igor Matovič (OĽANO) kormányfőnek. Eszerint ha szerdáig (március 24.) nem mond le, az SaS kilép a koalícióból. Matovič vasárnap (március 21.) kijelentette: hajlandó lemondani a miniszterelnöki posztról, de a kormány tagja akar maradni. A lemondását több feltételhez kötötte, többek között Richard Sulík (SaS) miniszterelnök-helyettes és gazdasági miniszter távozásához – emlékeztetett a TASR. Ma bejelentette lemondását Branislav Gröhling (SaS) oktatási miniszter is.

Az államfő kedden szintén lemondásra szólította fel Matovičot.

  • forrás: tasr. fotó: teraz.sk

Related Posts

Augusztus 9-ig regisztrálhatnak a külföldről szavazók
Kisebbségi kormány megalakulását jelentette be a miniszterelnök
Lemondtak az SaS miniszterei, a párt ellenzékben folytatja a munkát