Kisebbségi kormány megalakulását jelentette be a miniszterelnök

Eduard Heger (OĽANO) miniszterelnök bejelentette, hogy kisebbségi kormány alakul az SaS minisztereinek lemondása miatt. Először Zuzana Čaputová köztársasági elnököt tájékoztatja a kormányfő arról, kik lépnek a távozó miniszterek helyébe. A nyilvánosságot a jövő héten tájékoztatják – adta hírül a TASR.

Lemondtak az SaS miniszterei, a párt ellenzékben folytatja a munkát

Az SaS miniszterei hétfőn benyújtották lemondásukat az államfőnek. „Én azt szorgalmazom, hogy szakemberek kerüljenek az egyes minisztériumok élére” – mondta Heger, hozzátéve, hogy erről egyetértés van a koalícióban.

A legfontosabb feladatnak az energetikai válsággal kapcsolatos törvények parlamenti elfogadását nevezte. „Feltételezem, hogy meglesz az ehhez szükséges parlamenti többség, hiszen az embereknek nyújtott segítségről van szó” – tette hozzá.

Heger szintén fontosnak nevezte a helyreállítási tervvel összefüggő törvények elfogadását, amelyek ősszel kerülnek a törvényhozás elé, és feltételezi, hogy az SaS is támogatni fogja ezeket. A kormányprogrammal kapcsolatos törvények elfogadása előtt politikai tárgyalásokra készül.

A törvényjavaslatok támogatásáról a demokratikus pártok képviselőivel akar tárgyalni, Heger kizárta, hogy az ĽSNS képviselőinél keressen támogatást. „Több dolog is van, amit a közeljövőben el kell fogadnunk a parlamentben. Mindenekelőtt a lakosság megsegítéséről van szó” – jelentette ki. Reméli, hogy úgy, mint a járvány idején, az egész törvényhozás támogatni fogja az emberek megsegítését célzó törvényeket. A második helyen a helyreállítási tervhez fűződő törvényeket említette.

A kormányválság több hete húzódott, az SaS Igor Matovič OĽANO-elnök távozását követelte, az OĽANO ezt elutasította. Az SaS-es miniszterek beharangozott lemondásának napján az OĽANO javaslatcsomaggal érkezett a kormányülésre, bejelentése szerint ha az SaS elfogadja azt, Matovič távozik. Az SaS hajlandó volt tárgyalni a javaslatokról, de csak Matovič lemondása után, ám erre nem került sor. Az SaS miniszterei hétfőn benyújtották a lemondásukat.

  • forrás: TASR, fotó: TASR – Jaroslav Novák

Related Posts

A parlament megvonta a bizalmat a Heger-kormánytól, az előrehozott választás májusban vagy júniusban lehet
Energia-árplafon lesz érvényben a cégek számára 2023 első negyedében
Lemondtak az SaS miniszterei, a párt ellenzékben folytatja a munkát