A parlament megvonta a bizalmat a Heger-kormánytól, az előrehozott választás májusban vagy júniusban lehet

A parlament megvonta a bizalmat a Heger-kormánytól, az előrehozott választás májusban vagy júniusban lehet

A parlament csütörtökön megvonta a bizalmat Eduard Heger (OĽANO) kormányától. A jelenlévő 102 képviselő közül 78-an a kormány bukása mellett szavaztak, 20-an ellene, ketten tartózkodtak, ketten pedig nem szavaztak. A szavazás előtt az OĽANO képviselői kivonultak az ülésteremből. Zuzana Čaputová államfő pénteken visszahívta a kormányt, és ideiglenes megbízást adott Eduard Hegernek korlátozott jogkörökkel a kormány vezetésére.

A kormány leváltására szavazott a Smer és az SaS, továbbá Martin Borguľa, Patrick Linhart és Ján Krošlák képviselők, illetve az összes frakció nélküli képviselő, Miroslav Kollár és Martin Klus kivételével. Martin Čepček és Romana Tabák (Sme rodina) tartózkodott.

Májusban vagy júniusban kerülhet sor az előrehozott választásra

A csütörtöki szavazás után Boris Kollár (Sme rodina) házelnök és Eduard Heger kormányfő felkereste Zuzana Čaputová államfőt, hogy a további lépésekről tárgyaljanak. Parlamenti szavazás legközelebb kedden (december 20.) lesz. „Folytatódik az ülés, a kormány bukott meg, nem a parlament” – mondta Kollár.

Pénteken Kollár bejelentette, hogy a pártoknak meg kell egyezniük az előrehozott választás kihirdetéséről. Az új választásra szerinte júniusban, esetleg már májusban sor kerülhet.

Zuzana Čaputová államfő szükségesnek tartja, hogy még 2023 első felében előrehozott választás legyen az országban, mivel a megbízott kormánynak korlátozott jogkörei vannak, emellett elő kell készíteni az állami költségvetést a következő évre. Arra kérte a megbízott kormányt, hogy az átmeneti időszak alatt a stabilitáshoz járuljon hozzá, semmint a káosz növeléséhez. Szavai szerint Szlovákiában rendet kell teremteni, működőképessé tenni, és mindenekelőtt az emberek, nem pedig a politikusok problémáinak megoldásával foglalkozni.

Matovič lemondott – aztán mégsem

Igor Matovič pénzügyminiszter csütörtökön felajánlotta lemondását az SaS-nek a pénzügyminiszteri posztról, cserébe azért, hogy a párt visszavonja a kormány elleni bizalmatlansági indítványát, továbbá támogassa a költségvetés elfogadását.

Sulík a kormányról szóló szavazás előtt kijelentette, az utolsó pillanatban még tárgyalni hívta Eduard Heger (OĽANO) kormányfő, és közölték vele, hogy Matovič úton van az elnökhöz és lemond. Szavai szerint ebben az esetben az SaS eleget tett volna a kormányfő kérésének. De aztán „valami felháborító” történt, mondta Sulík. „Nincs is jobb bizonyíték a távozásunkat követő kaotikus kormányzásra, mint ez” – tette hozzá az SaS elnöke, és bejelentette, hogy a kormány leváltására szavaznak.

Matovič csütörtökön kora este felkereste az elnöki irodát, hogy átadja a lemondását. „Az elnöki iroda alkalmazottai előtt aláírta a lemondását, de az utolsó pillanatban meggondolta magát, és az aláírt lemondást kitépte az elnöki iroda hivatalvezetője, Metod Špaček kezéből, azaz a lemondását nem nyújtotta be” – részletezte Martin Strižinec, az államfő szóvivője.

      Az SaS robbantotta a kormányt

A kormánnyal szembeni bizalmatlansági indítványt az ellenzéki SaS nyújtotta be. A Peter Pellegrini körüli független képviselők is támogatták a rendkívüli ülés összehívását.

Richard Sulík, az SaS vezetője a szavazás előtti vita során azt mondta, a kormány bukása után el tudja képzelni a kormány átalakítását. Ebben az esetben az SaS támogatná a kabinetet, de nem lenne a tagja. Beszélt az előrehozott választás lehetőségéről, illetve egy hivatalnokkormány felállításáról is.

A kormány több tagja, és a kormányfő is felszólalt az ülésen. Az SaS javaslatát elutasították, és felszólították a liberálisokat, hogy lépjenek egyet hátra. A demokratikus kormány megtartása mellett érveltek, és figyelmeztettek arra a veszélyre, hogy visszatér a Smer és a Hlas. A parlamenti vitát követően a képviselők mégis megszavazták a Heger-kormány bukását.

  • Rozsnyó-vidék/tasr, fotó: tasr


Hagyj üzenetet