Lemondtak az SaS miniszterei, a párt ellenzékben folytatja a munkát

Szeptember 5-én, hétfőn lemondott az SaS három további minisztere. Richard Sulík pártelnök, gazdasági miniszter után Mária Kolíková igazságügyi, Branislav Gröhling oktatási és Ivan Korčok külügyminiszter is benyújtotta lemondását. Döntésüket a hétfői sajtótájékoztatón jelentették be. Sulík leszögezte, hétfőn távozott az összes SaS-es miniszter, és a párt ellenzékben folytatja a politizálást.

„Amit Szlovákia Igor Matovič vezetése alatt átél, az nem más, mint az egész ország felforgatása” – jelentette ki Sulík, és emlékeztetett az okokra, amelyek miatt az SaS távozik a kormányból. Sulík szerint a koalíciós partnereknek két hónapjuk volt arra, hogy rendezzék soraikat, és megmutassák, hogy törődnek az országgal. Sulík többször is bírálta Igor Matovič pénzügyminisztert. Beszélt arról, milyen konfliktusai vannak, inkompetensnek nevezte, azt mondta, hogy fasisztákkal működik együtt, megerőszakolja a jogalkotási folyamatot és felforgatja az államháztartást. Sulík szerint Eduard Heger (OĽANO) miniszterelnök személye remény volt a változásra, de hagyta, hogy Matovič megfélemlítse. Úgy fogalmazott, két év után most olyan kormányból távoznak, amelyben jó munkát végeztek. „Jól elvégzett munka marad utánunk, és erre büszkék vagyunk” – jelentette ki, és hozzátette, ellenzékben folytatják a munkát. „Konstruktív, felkészült, de kemény ellenzék leszünk” – jegyezte meg.

Eduard Heger miniszterelnök a kabinet hétfői ülése után bejelentette, hogy kisebbségi kormány alakul. Elsőként Zuzana Čaputová köztársasági elnököt, jövő héten pedig a nyilvánosságot is tájékoztatja arról, kik lépnek a távozó miniszterek helyébe.

Az államfő kijelentette, mérlegelni fogja a javaslatokat, arra pedig nem lát okot, hogy tovább húzza a kormányválsággal összefüggő agóniát. A megüresedett miniszteri posztok betöltésére várja a miniszterelnök javaslatait. A konfliktusok lezárására és stabil kormányzásra szólított fel, és rámutatott a jelenlegi energiaválságra.

Hetek óta feszültség van a koalícióban. Az SaS bejelentette, követeli Matovič lemondását, különben a párt kilép a kormányból. Az OĽANO elutasította az SaS követelését. Az SaS miniszterei lemondásának napján az OĽANO intézkedéseket terjesztett elő a kormányülésen, mondván, ha az SaS támogatja ezeket, Matovič távozik a kormányból. Az SaS úgy reagált, hajlandó tárgyalni a javaslatokról, de csak ha Matovič már lemondott.

  • forrás: TASR, fotó: TASR – Jakub Kotian

Related Posts

Kisebbségi kormány megalakulását jelentette be a miniszterelnök
Ivan Korčok külügyminiszter is bejelentette lemondását
Branislav Gröhling oktatási miniszter is lemond