Felhívás: „Kisebbségvédelem Európában” – nyári egyetem

Felhívás: „Kisebbségvédelem Európában” – nyári egyetem

A Kisebbségi Jogvédő Intézet 2021-ben immár tizedik alkalommal rendezi meg a Kisebbségvédelem Európában című nyári egyetemet, idén, a járványhelyzetre tekintettel, ismételten online formában. A program célja, hogy felkutassa azokat a joghallgatókat, doktoranduszokat, kezdő jogászokat, akik a téma iránt kellően elhivatottak, jövőbeni szakmai tevékenységük során érdemben kívánnak a külhoni magyarok jog- és érdeksérelmeivel foglalkozni – tájékoztatta portálunkat az intézet. Az idei online nyári egyetem július 14. és 17. között kerül megrendezésre, a jelentkezési határidő 2021. június 15.

A nyári egyetem idén kiemelten fókuszál az európai regionális, nemzetközi szintű jog- és érdekérvényesítésre, különös figyelmet szentelve az Európa Tanácsnak, melynek elnöki tisztségét május végétől november közepéig Magyarország tölti be. Előadónak olyan jogászokat, politológusokat, szociológusokat és politikusokat kérünk fel, akik a terület elismert szakértői, széleskörű tapasztalattal, tudományos háttérrel rendelkeznek. A képzés elméleti és gyakorlati jellegű oktatási modulokat is tartalmaz, nyelve magyar.

Mint a felhívásból kiderül, az oktatási modulokon túl, a program lehetőséget ad a fiatal hallgatók gyakorlati kutatási, előadói kompetenciájának fejlesztésére is, játékos feladatokkal színesítve a nyári egyetemet. Célja – még online formában is – a hosszútávú közösségfejlesztés és a hallgatókkal való kapcsolattartás, mivel az intézet a nyári egyetemen túl is számos lehetőséget kínál a hallgatóinak, így például minden évben több gyakornoki programot indítanak, tanulmányírói pályázatot hirdetnek. Emellett a Kisebbségvédelem című folyóirat egész évben rendelkezésre áll a publikálni kívánó fiatal kutatók és hallgatók előtt. Részleteket itt találja: https://www.kji.hu/folyoirat/

A Kisebbségi Jogvédő Intézet a nyári egyetem által egy olyan szakmai műhelyt kíván biztosítani a hallgatóknak, ahol lehetőségük nyílik az egymással, valamint az oktatókkal történő párbeszédre, tapasztalatcserére, emellett elmélyíthetik a nemzetközi kisebbségvédelemre vonatkozó ismereteiket. Az előadásokon kívül kiscsoportos online foglalkozásokra és konzultációkra, mentorálásra kerül sor.

Elsősorban felsőfokú tanulmányokat folytató hallgatók, PhD hallgatók, pályakezdő jogászok és az őshonos nemzeti kisebbségek védelmével már foglalkozó fiatalok jelentkezését várják, akik jog- és államtudományok, politológia, nemzetközi tanulmányok, esetlegesen egyéb, a kisebbségvédelemhez kapcsolódó releváns területeken tevékenykednek.

Letöltés

Letöltés

További információkat dr. Köböl-Benda Vivien vagy dr. Wágner Tamás, a Kisebbségi Jogvédő Intézet munkatársai nyújtanak: Köböl-Benda Vivien: benda.vivien@kji.hu Wágner Tamás: wagner.tamas@kji.hu.

  • KJI, fotó: pixabay.com


Hagyj üzenetet