A kormányfő óva int a dezinformációk terjesztésétől

Vlagyimir Putyin orosz elnök háborús bűncselekményeinek támogatása embertelen és törvénytelen is – jelentette ki hétfőn Eduard Heger (OĽANO) kormányfő. A közösségi hálón arra figyelmeztetett, hogy hibrid háború részesei vagyunk. Hozzátette: a rendőrség figyelemmel kíséri a dezinformációkat terjesztők tevékenységét. A polgárokat arra biztatta, hogy figyeljenek a forrásokra, amelyekből a megosztott információkat merítik, a gyanús posztokat pedig jelentsék a rendőrségnek.

„Az oroszbarát közösségimédia-fiókok félretájékoztatnak, mert el kell tántorítaniuk minket attól, hogy segítsünk az ukránoknak. A kormány és a rendőrség is végzi a házi feladatát az igazságért vívott küzdelemben. A Szlovák Köztársaság Rendőrsége minden nap figyelemmel kíséri a dezinformációkat terjesztők tevékenységét, és a Büntető törvénykönyvvel összhangban jár el” – írta a kormányfő a közösségi hálón. Hozzátette: megvan a törvényes eszközük, amely lehetővé teszi a dezinformációs weboldalak blokkolását.

A rendőrség a Hoaxok és átverések című profil keretében hívta fel a figyelmet arra, hogy egyesek olyan posztokat terjesztenek, melyek szerint nem csak ukránok kelnek át a határon. A hatóságok ezt azzal magyarázzák, hogy Ukrajnából sok külföldi is menekül, akik eddig ott éltek, dolgoztak, tanultak vagy üdültek. „Az, hogy egy háborús övezetből különféle nemzetiségű emberek menekülnek, teljesen normális” – zárul a közlemény.

A NAKA nyomoz a háborúval összefüggő internetes bűncselekmények ügyében

A rendőrség manipulatívnak nevezte a Stanislav Mizík (ĽSNS) parlamenti képviselő által megosztott videót is, melyet az egyik határátkelőn rögzítettek.

  • forrás: tasr, fotó: tasr

Related Posts

A parlament megvonta a bizalmat a Heger-kormánytól, az előrehozott választás májusban vagy júniusban lehet
Energia-árplafon lesz érvényben a cégek számára 2023 első negyedében
Kisebbségi kormány megalakulását jelentette be a miniszterelnök