Belügyminisztérium: A keleti országhatárt átlépők 90 százaléka ukrajnai lakos

Belügyminisztérium: A keleti országhatárt átlépők 90 százaléka ukrajnai lakos

Az ukrajnai háború kirobbanása óta 53 136 személy lépte át Szlovákia keleti országhatárát. Csaknem 90 százalékuk ukrajnai lakos volt. A TASR hírügynökséget a Szlovák Köztársaság Belügyminisztériumának sajtóosztálya tájékoztatta kedden.

“Február 24. és 28. között 53 136 személy lépte át az SZK keleti határát. Közülük 46 618 személy ukrán állampolgár volt, vagyis a határátlépők csaknem 90 százaléka. Rajtuk kívül az elmúlt időszakban 1774 uniós polgár és 4774 harmadik országból származó személy érkezett” – részletezte a belügyi tárca.

A minisztérium egyben felhívta a figyelmet, hogy a közösségi hálókon terjedő információk, melyek szerint az ukrán határon keresztül mindenféle külföldiek érkeznek, csak ukránok nem, hamisak. “Ezek a posztok és videók Afrikából és a Közel-Keletről származó személyek mozgásáról tájékoztatnak” – áll a belügyi tárca közleményében.

A belügyminisztérium arra is felhívta a figyelmet, hogy Szlovákiát sok külföldi biztonsági folyosóként használja, vagyis ezen az országon keresztül akarnak hazajutni. Egyben rámutatott, hogy Ukrajnából nem csak a helyiek menekülnek, hanem azok a külföldiek is, akik hosszabb vagy rövidebb ideig ott éltek, dolgoztak, tanultak, esetleg üdültek. “Az, hogy egy háborús övezetből különféle nemzetiségű emberek menekülnek, teljesen normális” – közölte a minisztérium.

A belügyi tárca és a rendőrség is leszögezte, hogy a Szlovákiába érkező külföldieket nyilvántartásba veszik a határátkelőkön. “A Szlovák Köztársaság Belügyminisztériuma biztosítja a lakosságot, hogy a rendőrség az európai és a nemzeti jogszabályoknak megfelelően jár el, és változatlanul betartja a biztonsági előírásokat” – olvasható a közleményben. A rendőrség kellőképpen fellép a támogatási rendszerrel való visszaélések ellen, és nemzetiségtől függetlenül beavatkozik, ha bármilyen illegális tevékenységre kerül sor.

  • forrás: tasr, fotó: Polícia SR – Košický kraj Facebook


Hagyj üzenetet