Nagykapos: Az egész város összefogott a menekültek megsegítése érdekében

Nagykapos: Az egész város összefogott a menekültek megsegítése érdekében

A Nagymihályi járásbeli Nagykapos városában a lakosok, a városi és karitatív szervezetek, valamint az egyházak együttes erővel segítenek az ukrajnai háborús menekülteknek. Napi 24 órában dolgoznak. “Összefogtunk, máshogy nem tudtunk volna megbirkózni ezzel a helyzettel” – jelentette ki a TASR hírügynökség megkeresésére Gabriela Fedičová, a városi hivatal humanitárius segítségnyújtásért felelős koordinátora. A legfiatalabb menekült, akin eddig segítettek, egy háromnapos csecsemő volt.

A városba pénteken (február 25.) érkeztek meg az első menekültek, akik Nagyszelmencnél (Veľké Slemence) lépték át a határt. “Gyűjtést hirdettünk, néhány órával később pedig létesítettünk egy forróvonalat, amely állandóan működik. Munkacsoportokat állítottunk fel, amelyek a határátkelőhelyeken és a járásban dolgozó humanitárius szervezetek rendelkezésére állnak a nap 24 órájában” – részletezte Fedičová, hozzátéve: az önkormányzat a városi művelődési központban raktározta el a segélyszállítmányokat. A református egyház és a görögkatolikus plébánia lelki támogatást is nyújt a menekülteknek.

A menekülteket a szakközépiskola termeiben, a helyi munkásszállón, valamint a református egyház parókiáján helyezik el. A városi rendőrség naponta kétszer ellenőrzi a létszámukat, hogy tudják, hány reggelit és vacsorát kell készíteni. Fedičová elmondása szerint néhányan csak pár óráig maradnak, mások egy-két éjszakát töltenek a városban, majd továbbutaznak, de vannak olyanok is, akik péntek reggeltől Nagykaposon tartózkodnak.

Az ukrajnai menekültek többsége csak egy éjszakát tölt Nagykaposon, aztán továbbutaznak

  • forrás: tasr, fotó: tasr


Hagyj üzenetet