400 menekült befogadására alkalmas sátorváros épül, ötven cseh katona érkezik segíteni az ukrán-szlovák határra

400 menekült befogadására alkalmas sátorváros épül, ötven cseh katona érkezik segíteni az ukrán-szlovák határra

50 hivatásos katona és hadifelszerelés érkezik Csehországból Szlovákiába, hogy humanitárius segítséget nyújtson az ukrajnai menekültáradat miatt kialakult helyzetben. A cseh katonák érkezését hétfőn hagyta jóvá a kormány – tájékoztatott a TASR hírügynökség.

Az erre vonatkozó javaslatot a védelmi minisztérium nyújtotta be, a tárca kifejtette, hogy a cseh hadsereg a partnerségi ajánlat alapján segít a szlovák biztonsági erőknek megbirkózni azzal az egyre fokozódó szervezési és logisztikai nyomással, amely az ukrán-szlovák határon tapasztalható a menekültek számának folyamatos növekedése miatt.

„A védelmi minisztérium kész logisztikai támogatást nyújtani a fegyveres erők tagjainak” – áll a tárca által beterjesztett anyagban. A cseh katonák fogadásával és tartózkodásával kapcsolatos kiadásokat is a költségvetésből fedezik.

Jaroslav Naď (OĽANO) védelmi miniszter a közösségi médiában úgy fogalmazott, hogy a cseh katonákkal együttműködve sátorvárost állítanak fel a menekülteknek. „A kormány ma jóváhagyta a sátorváros építéséhez szükséges erőket és forrásokat, ezekben 400 ember találhat ideiglenes menedéket Szlovákiába érkezése után” – mondta.

A határon már a cseh idegenrendészet 50 munkatársa segít szlovák kollégáinak.

  • forrás: tasr, fotó: Ministerstvo obrany SR Facebook


Hagyj üzenetet