Idén megtartják az érettségi vizsgákat, a diákokat kéziköny is segíti

Idén megtartják az érettségi vizsgákat, a diákokat kéziköny is segíti

Idén megtartják az érettségi vizsgákat, de tekintettel a távoktatásra, az iskolák módosítják az érettségi tételeket – jelentette ki a hétfői sajtótájékoztatón Branislav Gröhling (SaS) oktatási miniszter. További változás, hogy az írásbeli érettségin 15 perccel több időt kapnak a diákok a dolgozatok megírására. A felkészülést egy kézikönyv segíti, melynek címe: Az elégedett érettségiző kézikönyve (Manuál spokojného maturanta).

Az írásbeli érettségi az oktatási nyelvből, egy idegen nyelvből, matematikából áll, fogalmazást kell írni, és szóbeli vagy gyakorlati vizsgát tenni. A tesztet és a fogalmazást március 15. és 18. között írják az érettségizők. A pótvizsgák április 5. és 8. között, a javítóvizsgák pedig szeptember 5. és 8. között lesznek. Ahhoz, hogy a diák átmenjen a teszten, 33 százalék feletti eredményt kell elérnie, a szóbelin 25 százalék fölötti eredményt” – mondta az oktatási miniszter. A tanulók a szlovákiai Tanúsított Oktatási Mérések Országos Intézetének honlapján találhatnak mintateszteket az egyes tantárgyakhoz.

„A 2022-es érettségi teszteket a távoktatást figyelembe véve dolgozták ki. Az előző évekkel ellentétben a szlovák nyelvi és irodalomteszteket több szakértő állította össze, és – szemben a szokásos négy-öt fővel – 15 szakember ellenőrizte. Középiskolai tanárok is ellenőrizték a tesztlapokat, és egyetértettek abban, hogy a tesztek megfelelők” – közölte az oktatási tárca vezetője. A minisztérium tájékoztatása szerint a szakemberek feladata az volt, hogy kiküszöböljék a nem egyértelmű kérdéseket.

A szóbeli és a gyakorlati érettségi vizsgákat május 23-a és június 10-e között tartják, a pontos dátumot a regionális oktatásügyi hivatalok állapítják meg az egyes iskolák számára. A pótvizsgákra szeptemberben, a javító érettségi vizsgákra pedig 2023 februárjában kerülhet sor. Ha szükség lesz rá, a minisztérium engedélyezi, hogy még ennek a tanévnek a végéig pótérettségit lehessen tartani, és kijelöli annak dátumát.

„Augusztus óta egyeztetünk az érettségikről az iskolaigazgatókkal és a fenntartókkal. Az igazgatók és a tanárok is leszögezték, tisztában vannak vele, hogy milyen a diákok tudásszintje, és természetesen annak is tudatában vannak, hogy mit jelentett távoktatásban tanulni, és mindezt figyelembe veszik az érettségiztetésnél” – szögezte le a miniszter. A felkészülésben segít Az elégedett érettségiző kézikönyve is. Interaktív anyagról van szó, például a YouTube-on megtalálható feladatokról, podcastokról, online platformokról, mintapéldákról.

Pavel Sadloň, a pozsonyi Ladislav Sára Gimnázium igazgatója az állami gimnáziumok szövetségének képviseletében elmondta, helyeslik, hogy hagyományos formában tarthatják meg az érettségi vizsgákat. „Felkészültünk rá, hogy levizsgáztassuk a diákokat abból, amit megtanítottunk nekik” – mondta Sadloň. Patrik Struk a Középiskolások Szövetségének képviseletében azt mondta, nehéz lesz az idei érettségi, de meg lehet birkózni vele.

Az érettségi vizsgákat az éppen aktuális járványügyi előírások szerint tartják meg, a minisztérium azt javasolja, hogy a többi évfolyam ezalatt távoktatásra álljon át. Gröhling hozzátette, hogy az érettségiző évfolyamokat jövő hétfőn, március 14-én külön tesztelni fogják koronavírus-fertőzésre.

  • forrás: tasr, fotó: pixabay.com


Hagyj üzenetet