A háborús menekültek számára biztosított az egészségügyi ellátás

Az ukrajnai háború elől Szlovákiába menekülő személyek számára biztosított a szükséges egészségügyi ellátás. Életveszély esetén azonnali, térítésmentes kezelést kapnak – tájékoztatta hétfőn a TASR hírügynökséget Zuzana Eliášová, az egészségügyi minisztérium szóvivője.

„Az Ukrajnából Szlovákiába érkezett, menekültstátusszal rendelkező személyek egészségügyi ellátásának költségeit teljes mértékben téríti az állam, ugyanúgy, mint a szlovákiai állami egészségbiztosítási rendszer többi résztvevőjének” – közölte Vladimír Lengvarský (OĽANO-jelölt) egészségügy-miniszter. Ez érvényes azokra a kezelésekre is, amelyeket az orvos ír fel a kivizsgálás után. Az ellátásra szorulók az ambuláns sürgősségi szolgálatot vagy a kórházak központi betegfelvételét kereshetik fel. Tolerált itt-tartózkodást igazoló okmányt kérhetnek tőlük.

Az ingyenes sürgősségi fogászati ellátást nyújtó fogorvosok elérhetősége a Szlovák Fogorvosi Kamara honlapján érhető el.

A menekültek számára a szakorvosokon kívül a körzeti orvosok is írhatnak fel gyógyszert. A szükséges gyógyszerekhez, egészségügyi segédeszközökhöz és a dietetikus élelmiszerekhez ingyen juthatnak hozzá.

  • forrás: tasr, fotó: Polícia SR Facebook

Related Posts

Visszarendelik a mentőket a határról, már alig van szükség rájuk
Július 1-jétől változnak a menekültek ingyenes utazásának feltételei
Kassa megye a legkeletibb segélykoncertet szervezi Ukrajna megsegítésére